Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 14 resultats
per pantalla
Pantalla de 2
Caiguts del cel
Vídeo

Ciències naturals Caiguts del cel

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia

Aquest capítol de "Conviure amb el risc" se centra en el risc de caiguda a la Terra de meteorits, fragments d'asteroides i cometes. El reportatge mostra alguns meteorits amb els quals els científics treballen per saber-ne la procedència, la composició i altres dades. També parla de les evidències que hi ha al nostre planeta de l'impacte de meteorits: els cràters que han deixat a Arizona, a Sibèria o a la península del Yucatán al llarg de la història i les conseqüències que aquests impactes han tingut per a la vida a la Terra i per a l'home: la desaparició dels dinosaures o la descoberta de les primeres mines de níquel. En l'actualitat, l'home controla la trajectòria dels asteroides, uns 400, que poden significar un perill per al nostre planeta. Es treballa sobre alguns mètodes per intervenir-hi, en cas que la potencial amenaça fos real. Diversos especialistes, científics i astrònoms del Departament d'Astronomia de la UB, de l'Agència Espacial Europea i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya intervenen en el programa.

Conviure amb el risc
Vídeo

Ciències naturals Conviure amb el risc

 • Data 2002
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia

Especial informatiu sobre les catàstrofes naturals que han afectat, afecten i poden seguir afectant Catalunya, explicades per especialistes i per testimonis que han patit algun cop algun d'aquests accidents. Una bona planificació territorial i les prospeccions prèvies del subsòl abans de construir són la principal mesura de prevenció de riscos geològics. En aquest reportatge, presentat per Tomàs Molina, es parla de desastres naturals com ara erupcions volcàniques, allaus, inundacions, riuades o terratrèmols. S'hi poden veure, per exemple, imatges de danys materials i del rescat de víctimes d'un terratrèmol. També es comenta l'experiència de quedar atrapat en una allau i es mostra l'equipament necessari que cal dur quan hi ha risc d'allaus. Així mateix, es parla d'esllavissades de terra, fang i pedres; d'inundacions, i de forts temporals que afecten la fesomia de la costa.

Sota zero
Vídeo

Tutoria Ciències socials Sota zero

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tutoria

Aquest capítol analitza els efectes de la neu, el fred, el glaç i les allaus. Les primeres conseqüències d'una gran nevada afecten les comunicacions, cosa que vol dir carreteres tallades, persones incomunicades, talls del subministrament elèctric i, fins i tot, augment del risc d'accidents. El reportatge també descriu, per mitjà de meteoròlegs, quines són les causes d'una intensa nevada. Durant el segle XX, Catalunya ha patit els efectes de nevades prou recordades: l'any 1962, a Barcelona; 30 de gener del 1986, 1 de març del 1993 i desembre del 2001, arreu de Catalunya. Però les glaçades i les tempestes de neu no tan sols provoquen aturades de les comunicacions: l'agricultura també se'n ressent. Alguns experts expliquen quines tècniques s'utilitzen per combatre les baixes temperatures per no perdre les collites. L'allau és un altre fenomen derivat d'una forta nevada. Per mitjà de testimonis es parla dels sistemes de prevenció i del rescat de víctimes d'allaus.

Un mal ambient
Vídeo

Tutoria Ciències naturals Un mal ambient

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Tutoria

Cada cop més, l'activitat humana diària, juntament amb altres factors, provoca alteracions climàtiques en el nostre planeta, és a dir, és capaç de trencar el cicle natural de la Terra. El reportatge és una petita mostra de les greus conseqüències que es deriven d'aquests desajustos del clima: plagues, sequeres, incendis, tempestes de neu i pols, malalties, etc. Es tracten alguns casos particulars, com ara la tragèdia de Minamata (Japó, 1932-1968), l'efecte "smoke" a Londres (Gran Bretanya, dècada del 1950) i el desastre d'Aznalcóllar (Espanya, 1998). En definitiva, "sense domini del nostre domini" s'esgoten els recursos naturals.

Terra de foc
Vídeo

Tutoria Ciències naturals Terra de foc

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia

Per mitjà d'aquest reportatge s'analitzen els beneficis i els riscos del foc. Amb imatges impactants, la conducció d'en Tomàs Molina, el presentador, i les aportacions de diversos experts s'hi expliquen, entre d'altres temes, els incendis forestals, així com les tècniques d'extinció i de prevenció i l'evolució de la gestió dels boscos. També es contextualitza i es planteja què ha suposat el foc al llarg de la història. El presentador s'acosta a la realitat de Catalunya, molt vulnerable als incendis, sobretot a partir dels anys 90.

A bots i barrals
Vídeo

Tutoria Ciències naturals A bots i barrals

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Tutoria, Coneixement del medi: natural

Anàlisi del risc d'inundacions, manera de prevenir-les i evitar-les, i de l'impacte de l'activitat humana en les inundacions. A l'antic Egipte, els poblats se situaven a la vora del riu, perquè l'aigua els era vital. Les crescudes del riu eren molt esperades. Actualment, però, les crescudes dels rius ja no són tan ben rebudes, i, fins i tot, un dels refranys de la saviesa popular catalana diu: A la vora del riu no t'hi facis el niu. Així doncs, el capítol recorda amb imatges tràgiques quins són els perills de les rieres i rius quan es descontrolen. El desbordament del Segre i el Llobregat (novembre 1982), l'esfondrament del pont de la N2 a Esparreguera i les inundacions a Montserrat (juny 2000) , o les inundacions a Castelldefels (octubre 2002), etc., són alguns dels exemples de catàstrofes naturals que han provocat diversos danys materials, i algunes, fins i tot personals i irreparables.

La terra tremola
Vídeo

Ciències naturals La terra tremola

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia

Guajarat, Índia, 2001; Nant'ou, Taiwan, 1999; Kobe, Japó, 1995; Los Angeles, EUA, 1994; Mèxic, 1985; Alger, Algèria, 2003... per mitjà de les imatges d'aquests i altres terratrèmols se n'analitzen les causes i els efectes. Per aclarir les causes dels moviments sísmics cal parlar de l'estructura geològica de la terra (tectònica de plaques). Tomàs Molina, el conductor del reportatge, proporciona diversos exemples molt gràfics per entendre com col·lisionen les plaques terrestres. En la qualificació dels terratrèmols cal tenir en compte la magnitud i la intensitat. Pel que fa a les conseqüències, el risc de terratrèmols augmenta en funció de les zones més o menys poblades del nostre planeta. Sens dubte, en una zona urbana, els efectes són més greus: incendis, explosions, enfonsament dels edificis, ... que provoquen pèrdues humanes i econòmiques. El reportatge també planteja l'interès incansable per part dels sismòlegs per trobar la manera de predir aquests fenòmens. Tot i que la majoria de casos que s'exposen van succeir a països llunyans, Catalunya també té un cert risc sismològic. No cal oblidar el cas d'Olot (1427). En aquest capítol es tracta de la formació dels tsunamis, molt freqüents a les costes banyades pel Pacífic.

Un bé escàs
Vídeo

Tutoria Un bé escàs

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria

L'aigua és necessària per viure, però el malbaratament que se'n fa i els canvis sobtats del clima en les últimes dècades ens obliguen a prendre consciència que l'aigua, com qualsevol altre recurs de la natura, s'esgota. Aquest reportatge demostra que moltes regions de la Terra tenen grans quantitats d'aigua en forma de glaç (Antàrtida), neus perpètues, rius i llacs subterranis... Ara bé, la progressiva desertització i l'increment dels períodes de sequera ja és una realitat. Com sempre, els països del Tercer Món són els més afectats per la manca d'aigua. Per combatre aquesta situació no tan sols es fa una crida mundial per dosificar l'ús domèstic de l'aigua, sinó que també es mira de promoure altres tècniques (sobretot en els sectors industrial i agrícola) per aprofitar aquest recurs de manera més sostenible i responsable.

Tenim química
Vídeo

Tutoria Ciències naturals Tenim química

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Tutoria

Roba, medicines, detergents, cosmètics... Les cases particulars són plenes de productes químics. Aquest programa analitza des d'un punt de vista historicocientífic el risc d'explosions i accidents en la indústria química. El programa recorda, entre altres, accidents a les fàbriques d'Union Carbide a Bophal (Índia, 1986), Oppau (Alemanya, 1921), Seveso (Itàlia, 1976), Cubatao (Brasil, 1984), San Juanico (Mèxic, 1984), Guadalajara (Mèxic, 1992), Tolosa de Llenguadoc (França, 2001). Tot i això en el vídeo es recorda que gràcies als avenços en neteja, sabó i desinfecció que en general s'ha aconseguit amb els nous productes químics, ha augmentat considerablement l'esperança de vida. Inclou declaracions d'Enric Julià, director general de l'Institut Químic de Sarrià; Joaquim Casal, director del Centre d'Estudi del Risc Tecnològic; Javier Moro, escriptor; Josep Cruanyes, camioner afectat per l'accident de Tolosa de Llenguadoc; Narcís Prat, catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona; Núria Gasulla, de la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil; J. Antonio Martínez, veí de la petroquímica de Tarragona; Josep Quitet, president de la Creu Roja de Sant Celoni; Eulàlia Planas, investigadora del Centre d'Estudis del Risc Tecnològic, i Xavier Romeu, de Medi Ambient i Seguretat de BASF.

Radioactius per naturalesa
Vídeo

Tutoria Ciències socials Ciències naturals Radioactius per naturalesa

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Història del món contemporani, Tutoria, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia

Anàlisi del risc natural i tecnològic de la radiació, les fonts naturals i artificials de radiació, i la possibilitat d'accidents en centrals nuclears. La radiació la podem trobar en els llocs més insospitats. Tot i que la majoria de gent en coneix l'origen artificial, la veritat és que també s'origina en fonts naturals. Sovint s'associa la radioactivitat als efectes letals o nocius de les armes atòmiques i a l'obtenció d'energia a les centrals nuclears. En aquest reportatge s'explica, a través de gràfics, quin és l'origen de la radioactivitat i que l'exposició prolongada a la baixa radiació provoca problemes seriosos de salut i algunes malalties, com el càncer, la leucèmia, etc. Hi apareixen imatges històriques d'Hiroshima i Nagasaki i es recorden accidents com els de les centrals nuclears de Three Mile Island (Harrisburg, EUA) o Txernòbil (Ucraïna).

Total 14 resultats
per pantalla
Pantalla de 2

Àrea professorat

Programació educativa