Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 17 resultats
per pantalla
Pantalla de 2
Sense drogues
Vídeo

Tutoria Sense drogues

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria
 • Experiència

"Salut!" parla dels perills de consumir drogues, bastant evidents, però no sempre prou coneguts. Tenir una bona informació de les conseqüències és vital per prevenir problemes de salut, i aquesta s'ha de facilitar des de diferents àmbits: escolar, familiar i professional. Actualment, l'edat d'inici en el consum és al voltant dels catorze anys. La infermera Magda Tarrés assisteix a una jornada informativa i de debat sobre drogues en un institut de la Roca del Vallès. La feina preventiva, però, comença dins la família, i per donar-li suport molts ajuntaments, com el de Granollers, tenen professionals al seu servei. Magda Tarrés visita la ciutat per veure com, des dels serveis sanitaris fins a la policia, es lluita per evitar els riscos de consumir drogues. Un dels altres riscos afegits al consum de drogues és el derivat de la seva adulteració. El doctor Jordi Schlaghecke visita Energy Control, una entitat que ofereix un servei d'anàlisi per conèixer el contingut exacte de drogues com la cocaïna o les amfetamines. Altres substàncies de risc són els psicofàrmacs, com ara els que es recepten per a l'ansietat o per dormir. Poden causar addicció i per això el seu control ha de ser estricte i s'han d'administrar sota prescripció mèdica, com comprova el doctor Schlaghecke en una farmàcia de Barcelona. Estar sota els efectes de les drogues no tan sols perjudica la salut, sinó que pot posar en perill la vida dels treballadors en feines de risc. Al port de Barcelona, el doctor Schlaghecke assisteix a una prova per detectar consum de drogues als empleats i prevenir, així, accidents. Per la seva banda, la doctora Montserrat Baré presta atenció a quin tipus d'informació tenen i demanen els joves universitaris. Es desplaça fins a la Universitat Autònoma de Barcelona, on cada setmana es pot trobar "el xiringu", un punt d'informació itinerant sobre sexe, alimentació i consum de drogues. Al mateix campus, recorda als alumnes d'una autoescola els perills de conduir sota els efectes de les drogues. I a les piscines de la UAB, parla amb Pedro García, un exjugador de waterpolo, campió olímpic i del món, que va ser addicte a les drogues. En Pedro explica la seva experiència com a consumidor i, ara, com a terapeuta.

La bala de l'addicció
Vídeo

Tutoria Ciències naturals La bala de l'addicció

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Biologia

El programa científic "Quèquicom" tracta el tema de les drogues i els efectes que tenen sobre la salut. Amb el lema "Cànnabis i cocaïna: què se n'ha de saber", aquest capítol inclou reportatges sobre aquestes dues drogues, les més consumides a Catalunya. La cocaïna és la segona droga il·legal més consumida a Catalunya. La primera és l'haixix, procedent de la planta anomenada "Cannabis sativa" o marihuana. La reportera del programa, Samantha Vall, acompanya un equip d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en la recerca de traces de diferents drogues a les aigües del Llobregat, on arriben a través de l'orina humana. Els científics estan convençuts que també trobaran partícules de cocaïna a l'aire de Barcelona. Samantha Vall també parla amb en Jonatan, un jove de 29 anys que durant dotze anys va consumir tot tipus de drogues, fins al punt de perdre els records de la seva infantesa. En la seva recuperació hi han tingut un paper fonamental els seus pares. Ara, un cop desintoxicat, nota que ha perdut agilitat mental. Oriol Esculies, psicòleg del Projecte Home, una entitat que atèn unes 400 persones a l'any que volen desintoxicar-se, parla del perfil del drogoaddicte. Rafael Maldonado, catedràtic de Farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), explica les conclusions de les seves investigacions i respon preguntes clau, com ara quan i per què es converteix un consumidor en addicte o quines conseqüències té l'ús d'aquestes substàncies en el cervell. L'equip del doctor Rafael Maldonado ha descobert en rates que la cocaïna modifica la morfologia del cervell. Les connexions canvien i això repercuteix en la personalitat de l'individu, que es torna més visceral i perd la racionalitat i els sentiments. Des del plató, Toni Mestres mostra per què les drogues són capaces d'arribar al cervell amb tanta facilitat i com es cau en l'addicció.

Les drogues
Àudio

Tutoria Les drogues

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria

En aquest capítol del programa radiofònic "Eduqueu les criatures" en Carles Capdevila, presentador del programa, parla amb l'ajut d'experts i col·laboradors del món de les drogues. S'informa de l'edat a la qual cal parlar-ne als joves, el tipus de llenguatge que cal utilitzar, de la importància dels valors i models familiars i del diàleg i comunicació entre adults i familiars. També es tractaran les diferències entre els tipus de drogues, les actituds dels joves i les reaccions de l'entorn. "Eduqueu les criatures" vol ser un lloc de pas per a experts, pares, canalla i mestres, per plantejar i intentar resoldre dubtes sobre l'educació dels fills. Per parlar junts, de bon humor, amb passió i sense complexos de com els intentem educar, com fracassem, fins i tot de com ens en sortim, amb paciència i sort. La Care Santos, escriptora i mare de tres criatures presentarà l'espai dedicat als llibres. En Lluís Gavaldà, artista i pare primerenc forma part de l'equip d'aquest programa i col·laborarà habitualment amb una secció "pp pp", primeres passes del pare primerenc. Cada setmana s'entrevista un personatge popular sobre la seva experiència com a pare i els seus records com a fill, s'obre un debat sobre un tema ("adoptar és una moda?", "Ventdelplà és una sèrie educativa?"...etc) i alguns col·laboradors donen consells per a pares novells, repassen la memòria de la seva infantesa o rebusquen en els llibres solucions pràctiques. Es parteix de l'experiència personal com a pare de tres fills del director i conductor de l'espai, Carles Capdevila i també de les seves reflexions abocades en el llibre "Criatura i companyia" (la divertida comèdia de l'embaràs, el part i el que ve després) o en més d'un centenar de xerrades en escoles de pares i mares de Catalunya al voltant de "Com educar la canalla de bon humor". "Eduqueu les criatures" ofereix a pares i educadors una via de debat desenfadada però activa, que fuig de lliçons i de receptes, que vol transmetre que educar és una oportunitat per viure amb intensitat, un repte engrescador que cal afrontar amb menys pors, més ganes i intentant treure el màxim partit a 5 sentits elementals: el sentit comú, el sentit moral, el sentit de la responsabilitat, el sentit del ridícul i el sentit de l'humor. I

Perill a la vista: les drogues
Àudio

Tutoria Perill a la vista: les drogues

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria

En aquest capítol del programa radiofònic "Eduqueu les criatures" en Carles Capdevila, presentador del programa, parla amb l'ajut d'experts i col·laboradors del món de les drogues. S'informa de l'edat a la qual cal parlar-ne als joves, el tipus de llenguatge que cal utilitzar, de la importància dels valors i models familiars i del diàleg i comunicació entre adults i familiars. També es tractaran les diferències entre els tipus de drogues, les actituds dels joves i les reaccions de l'entorn. "Eduqueu les criatures" vol ser un lloc de pas per a experts, pares, canalla i mestres, per plantejar i intentar resoldre dubtes sobre l'educació dels fills. Per parlar junts, de bon humor, amb passió i sense complexos de com els intentem educar, com fracassem, fins i tot de com ens en sortim, amb paciència i sort. La Care Santos, escriptora i mare de tres criatures presentarà l'espai dedicat als llibres. En Lluís Gavaldà, artista i pare primerenc forma part de l'equip d'aquest programa i col·laborarà habitualment amb una secció "pp pp", primeres passes del pare primerenc. Cada setmana s'entrevista un personatge popular sobre la seva experiència com a pare i els seus records com a fill, s'obre un debat sobre un tema ("adoptar és una moda?", "Ventdelplà és una sèrie educativa?"...etc) i alguns col·laboradors donen consells per a pares novells, repassen la memòria de la seva infantesa o rebusquen en els llibres solucions pràctiques. Es parteix de l'experiència personal com a pare de tres fills del director i conductor de l'espai, Carles Capdevila i també de les seves reflexions abocades en el llibre "Criatura i companyia" (la divertida comèdia de l'embaràs, el part i el que ve després) o en més d'un centenar de xerrades en escoles de pares i mares de Catalunya al voltant de "Com educar la canalla de bon humor". "Eduqueu les criatures" ofereix a pares i educadors una via de debat desenfadada però activa, que fuig de lliçons i de receptes, que vol transmetre que educar és una oportunitat per viure amb intensitat, un repte engrescador que cal afrontar amb menys pors, més ganes i intentant treure el màxim partit a 5 sentits elementals: el sentit comú, el sentit moral, el sentit de la responsabilitat, el sentit del ridícul i el sentit de l'humor.

El tema: les drogues i els fills
Àudio

Tutoria El tema: les drogues i els fills

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria

Fragment del programa que correspon al tema central del programa, en aquest episodi, les drogues i els fills. "Eduqueu les criatures" enceta la tercera temporada amb ganes d'abordar el tema més complicat del món: la conciliació de feina, vida, repartiment de tasques a casa i fer créixer les criatures. Estrenem secció, titulada "Concilia... què?", on abordarem històries reals de gent que aconsegueix el miracle de fer compatible tenir canalla, tenir vida pròpia i arribar a final de mes. També convocarem els oients a triar les millors cançons de la història de la música relacionades amb la maternitat i la paternitat. I continuarem intentant conciliar el que conciliem sempre, l'humor amb les ganes d'aprendre, les opinions dels experts amb les batalletes dels inexperts que fem el programa, que som simples aprenents d'educadors.

Com parlar-los de drogues
Àudio

Tutoria Com parlar-los de drogues

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria

En aquest capítol el tema principal és com parlar als fills sobre les drogues. Continuen les seccions habituals amb els col·laboardors de sempre Lluís Gavaldà amb "Paradoxes d'un pare perplex", Gemma Castanyer amb "Castanyer pensa-t'ho bé", Trinitat Gilbert amb "A preguntes ximples, respostes sàvies", Care Santos amb "Llibres de familia", i el Rànquing sonor. "Eduqueu les criatures" enceta la tercera temporada amb ganes d'abordar el tema més complicat del món: la conciliació de feina, vida,repartiment de tasques a casa i fer créixer les criatures. Estrenem secció, titulada "Concilia... què?", on abordarem històries reals de gent que aconsegueix el miracle de fer compatible tenir canalla, tenir vida pròpia i arribar a final de mes. També convocarem els oients a triar les millors cançons de la història de la música relacionades amb la maternitat i la paternitat. I continuarem intentant conciliar el que conciliem sempre, l'humor amb les ganes d'aprendre, les opinions dels experts amb les batalletes dels inexperts que fem el programa, que som simples aprenents d'educadors.

Energy Control
Vídeo

Tutoria Energy Control

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria

"Joves fòra de sèrie" dedica el capítol a una voluntària d'Energy Control, un equip que fa tasques d'informació per a la prevenció de riscos en el consum de drogues. Neus Fígols s'acaba d'independitzar i viu amb una fura. Treballa en l'àmbit de la publicitat. És una habitual de discoteques, "raves" i concerts. Ella, però, no hi acostuma a anar de festa, sinó a informar i prevenir pel que fa al consum d'alcohol i drogues. A l'estand d'Energy Control, la Neus respon a les preguntes dels joves i analitza mostres de substàncies. L'acció d'Energy Control està dirigida a totes aquelles persones que tinguin algun dubte, interès o curiositat, relacionats amb el consum d'aquestes substàncies. Energy Control es va crear el 1997 i ja té més de cent voluntaris entre les delegacions de Barcelona, Madrid, les Balears i Andalusia.

Dificulats per menjar, les drogues i els millors avis de Catalunya
Vídeo

Ciències socials Llengües i literatura Dificulats per menjar, les drogues i els millors avis de Catalunya

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Llengua catalana i literatura, Coneixement del medi: social i cultural

"Qui els va parir!" arriba a la gran final del concurs "Els millors avis de Catalunya" i planteja a Ferran Adrià el repte de fer menjar tres nens díficils. Arriba la gran final del concurs "Els millors avis de Catalunya". Tres avis ben coneguts, el pallasso Tortell Poltrona (Jaume Mateu), l'actriu Maife Gil, la Cecília d'"El cor de la ciutat", i el músic Pau Riba són els responsables, juntament amb el públic, d'escollir una parella entre les tres finalistes. El programa va engegar aquest concurs com a homenatge a la feina que fan els avis amb els néts. Mireia Segú, la reportera del programa, va a sopar a casa de tres germans que no els agrada menjar, especialment verdura. Després de viure en directe la paciència que han de tenir els seus pares, es planteja un repte al millor cuiner del món, Ferran Adrià. Així, "Qui els va parir!" proposa a l'ànima del Bulli que cuini per a aquests nens, per veure si el millor cuiner del món és capaç de fer-los menjar. El plat que va preparar va ser una crema d'espàrrecs amb esferificació de iogurt. D'altra banda, els membres del Consell de Pares parlen de les seves preocupacions pel que fa a la qüestió de les drogues i els fills. Al plató, Ramon Casals, professor i pedagog, dóna alguns consells sobre aquest tema. Lluís Gavaldà, que habitualment porta vídeos que ha trobat a la xarxa, ensenya alguns exemples d'avis que, tot i la bona voluntat, no se n'acaben de sortir.

Educar Costa, oi, Mariona? Les drogues
Àudio

Tutoria Educar Costa, oi, Mariona? Les drogues

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria

En aquest capítol del programa radiofònic "Eduqueu les criatures", presentat per en Carles Capdevila, sentim a la secció "Educar costa, oi, Mariona?" testimonis sobre drogues i el consum entre els més joves: la preocupació dels pares, la comunicació pares-fills, el paper dels companys... "Eduqueu les criatures" vol ser un lloc de pas per a experts, pares, canalla i mestres, per plantejar i intentar resoldre dubtes sobre l'educació dels fills. Per parlar junts, de bon humor, amb passió i sense complexos de com els intentem educar, com fracassem, fins i tot de com ens en sortim, amb paciència i sort. La Care Santos, escriptora i mare de tres criatures presentarà l'espai dedicat als llibres. En Lluís Gavaldà, artista i pare primerenc forma part de l'equip d'aquest programa i col·laborarà habitualment amb una secció "pp pp", primeres passes del pare primerenc. Cada setmana s'entrevista un personatge popular sobre la seva experiència com a pare i els seus records com a fill, s'obre un debat sobre un tema ("adoptar és una moda?", "Ventdelplà és una sèrie educativa?"...etc) i alguns col·laboradors donen consells per a pares novells, repassen la memòria de la seva infantesa o rebusquen en els llibres solucions pràctiques. Es parteix de l'experiència personal com a pare de tres fills del director i conductor de l'espai, Carles Capdevila i també de les seves reflexions abocades en el llibre "Criatura i companyia" (la divertida comèdia de l'embaràs, el part i el que ve després) o en més d'un centenar de xerrades en escoles de pares i mares de Catalunya al voltant de "Com educar la canalla de bon humor". "Eduqueu les criatures" ofereix a pares i educadors una via de debat desenfadada però activa, que fuig de lliçons i de receptes, que vol transmetre que educar és una oportunitat per viure amb intensitat, un repte engrescador que cal afrontar amb menys pors, més ganes i intentant treure el màxim partit a 5 sentits elementals: el sentit comú, el sentit moral, el sentit de la responsabilitat, el sentit del ridícul i el sentit de l'humor.

Les drogues
Vídeo

Tutoria Ciències socials Les drogues

 • Data 1998
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia

En aquest programa analitzarem els efectes de les drogues (opi, heroïna, cocaïna, LSD, narcòtics) sobre el cervell i el sistema nerviós. Veurem quins efectes produeixen, quines sensacions i com reaccionen el cervell, el sistema nerviós i el cos en general.

Total 17 resultats
per pantalla
Pantalla de 2

Àrea professorat

Programació educativa