Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 359 resultats
per pantalla
Pantalla de 36
Els valors cívics a través de l'educació física i l'esport (IES Celesti Bellera)
Vídeo

Tutoria Educació física Els valors cívics a través de l'educació física i l'esport (IES Celesti Bellera)

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria

Al centre es porten a terme tres projectes per desenvolupar els valors cívics mitjançant l'educació física i l'esport: - "Valors i educació física": des de la mateixa àrea d'educació física. Al llarg de tota l'ESO es procura que l'alumnat conegui els diferents elements lligats a l'esport: la violència, la discriminació per gènere, la salut i el culte al cos, etc.; i també es procura que, alhora, en tingui una visió crítica. - Projecte "Esport al pati: juguem per divertir-nos". - Durant l'hora del pati, són els alumnes els qui organitzen diverses lligues esportives, sempre d'acord amb els valors positius treballats a classe. - Associació Esportiva Escolar Celestí Bellera. La creació d'una Associació Esportiva Escolar que desenvolupa activitats esportives extraescolars al centre implica l'alumnat en la responsabilitat i en el funcionament d'aquesta i, alhora, es desenvolupen valors, com ara el fair-play (joc net).

Ciclisme a les escoles,
Vídeo

Tutoria Educació física Ciclisme a les escoles, "water jump" i les "Panteres grogues"

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria

"A ritme de pedal" parla de l'ús de la bicicleta a les classes d'Educació Física de les escoles, del "water jump", una especialitat que consisteix a tirar-se a l'aigua amb bicicleta, i de les propostes d'un grup de gais i lesbianes per canviar la mentalitat en el món de l'esport. La introducció de la bicicleta en la classe d'Educació Física de les escoles és molt positiva per treballar l'equilibri i la coordinació. Manel Ibars, tècnic en ciclisme escolar; Pilar Pérez, professora d'Educació Física; Tomas Peire, coordinador de MEF de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Dani Parramón, de l'Escola de Trial, parlen d'aquesta especialitat educativa. Remullar-se amb la bicicleta és una opció divertida per a l'estiu. Un grup d'amics del Bages practiquen en una riera de la comarca el "water jump", que consisteix a fer salts acrobàtics amb la bicicleta i caure a l'aigua, amb l'ajuda d'una rampa. Dani Morales i altres saltadors expliquen què cal tenir en compte per practicar el "water jump". Vander Lemes da Silva, un arquitecte brasiler establert a Catalunya des de fa dotze anys, explica la seva relació amb la bicicleta. Forma part de les "panteres grogues", un club esportiu i de lleure de gais i lesbianes que treballa per normalitzar la presència de persones homosexuals en el món de l'esport. El programa també explica com canviar les empunyadures de la bicicleta, com fer la revisió de la bici abans de sortir de casa i com fer un salt per superar un tall en el terreny. I Dani Romero, membre de l'equip del Laboratori de Biomecànica de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna, parla de la prevenció de les lesions d'esquena en la pràctica del ciclisme.

La ciència del futbol
Vídeo

Educació física Tecnologia Ciències naturals La ciència del futbol

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física, Física, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural, Tecnologia industrial

El futbol està considerat l'esport rei, i el programa "Quèquicom" l'agafa com a exemple per dur a terme diverses demostracions científiques. La reportera Samantha Vall visita el Camp Nou i comprova com queda la gespa després d'un partit del Barça. Eudald Morera, tècnic agrícola de Royalverd, explica quins tractaments rep la gespa de l'estadi. Just després de cada partit, és important ataconar-la, és a dir, tornar a posar en contacte l'arrel de la planta amb la terra. A més, cada quinze dies, es resembra. Per comprovar-ne l'estat, també es porta a analitzar un tros de gespa a la Unitat de Sanitat Vegetal del Servei de Laboratori de Sanitat Agrària. El terreny de joc ha de tenir dues condicions: que sigui prou compacte perquè la pilota pugui córrer i, alhora, prou tou per absorbir els impactes dels jugadors. Això s'aconsegueix a través de capes. Si bé hi ha camps d'herba artificial, el millor material és la gespa natural. Pel que fa a la pilota de futbol, el presentador del programa, Toni Mestres, fa un experiment curiós. Després d'analitzar el sutge d'una pilota cremada, comprova que a dins hi ha molècules formades per àtoms de carboni que tenen la mateixa estructura d'una pilota de fubtol, amb hexàgons i pentàgons. L'any 1970 es va crear el disseny de pilota més estès arreu del món, una pilota formada per trenta-dues peces de cuir cosides entre si. Vint d'aquestes peces tenen forma d'hexàgon i dotze de pentàgon. Abans d'inflar-la, la pilota és un icosaedre truncat, el que té més cares dels tretze poliedres d'Arquimedes. Samantha Vall també visita l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC). Allà comprova a quina velocitat pot anar una pilota de futbol. L'acompanyen Paco Seirul·lo, professor de fonaments de la motricitat, un exfutbolista i Josep Maria Padullés, professor de tecnologia. També parla amb l'exàrbitre de futbol Sergi Albert sobre els problemes de perspectiva que tenen els àrbitres assistents a l'hora de xiular un fora de joc. Al Laboratori de Biomecànica Blanquerna, el preparador físic Dani Romero avalua noves tècniques d'entrenament per prevenir les lesions més freqüents en el món del futbol, com ara les que afecten el recte femoral, els isquiotibials o el tendó rotular. L'entrenament amb màquines que treballen la frenada és més efectiu en la prevenció de lesions que els mètodes convencionals. Finalment, a la secció "La masia", el biòleg Cristian Ruiz Altaba descobreix els secrets dels cargols.

Habilitats motrius
Vídeo

Educació física Habilitats motrius

 • Data 2011
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física

Les habilitats motrius són la base de tots els esports i es treballen a l'educació física a l'escola. En el perfil professional de l' alumne de segon cicle del grau superior d'activitats físico esportives, és competència general d'aquest tècnic ensenyar i dinamitzar activitats fisico esportives recreatives individuals, entre altres activitats. En aquest vídeo es mostren la definició, l'execució, exercicis de progressió i algun tipus d'ajudes per ensenyar a executar la tombarella endavant, la vertical de braços i el salt mortal en el mini trampolí.

L'hoquei patins de Sant Hipòlit de Voltregà
Vídeo

Tutoria Educació física L'hoquei patins de Sant Hipòlit de Voltregà

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física, Tutoria

Sant Hipòlit de Voltregà és el bressol d'alguns dels millors jugadors d'hoquei patins de tot el món. "Batecs" visita el Club Patí Voltregà per veure de prop com viuen la passió per aquest esport i per entendre com ha estat possible que aquesta població d'Osona, de 3.500 habitants, tingui tant de pes en la història de l'hoquei patins a Catalunya. El primer equip d'hoquei patins a Sant Hipòlit de Voltregà va arribar des de Barcelona. Aquell equip va guanyar molts títols a Europa, Espanya i a Catalunya. Des d'aleshores, aquest esport no ha parat de guanyar adeptes a la població i per a molts nens i nenes de Sant Hipòlit de Voltregà jugar al Club Patí és el seu somni i tot un orgull. Quan el Club Patí Voltregà juga fora de casa, tot el poble està pendent de com va el partit a través de Ràdio Voltregà, des de casa i des dels bars del poble. A més de l'hoquei, el Club Patí Voltregà té una secció de patinatge artístic.

No Oil i la bicicleta estàtica
Vídeo

Tutoria Ciències socials Educació física Ciències naturals No Oil i la bicicleta estàtica

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències per al món contemporani, Educació física, Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania , Tutoria, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural, Coneixement del medi: social i cultural

"A ritme de pedal" dedica un reportatge a una campanya a favor de l'ús de la bicicleta, parla dels exercicis que es poden fer sobre una bicicleta estàtica i entrevista la meteoròloga Mònica López. Jordi Miralles i Manolo Vílchez parlen del Projecte NO OIL, una campanya de conscienciació a favor de l'ús de vehicles no contaminants. Un distintiu que es penja de la bicicleta identifica el vehicle que funciona sense benzina. El ciclisme "indoor", o "spinning", és un entrenament cardiovascular amb bicicleta estàtica acompanyat de música que es va inventar el ciclista californià Jonathan Goldberg quan preparava una travessa de resistència. David Cabrera, tècnic de Ciclisme Indoor, i Lindon Wood, de X-bike, parlen d'aquesta modalitat esportiva. La meteoròloga Mònica López explica la seva relació amb la bicicleta, recorda la seva primera bicicleta i parla de les dificultats per circular en bici per la ciutat. D'altra banda, el programa recorda que per circular de nit en bicicleta és obligatori portar enllumenat. Eulàlia Vidal, coordinadora de la diplomatura Dietètica i Nutrició, de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna, parla de les ingestes necessàries durant una sortida en bicicleta. També s'explica quina és la posició correcta del ciclista en pujada i com adaptar la bicicleta de muntanya per passejar per la ciutat.

Aprendre a jugar a handbol
Vídeo

Educació física Aprendre a jugar a handbol

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física

Aquest vídeo està destinat a monitors, tècnics de base de l'handbol, monitors d'esports i professionals del mon educatiu de l'esport en general, en la que es marquen les pautes a seguir per ensenyar a jugar a handbol tenint com a base el Joc. Es segueixen les següents etapes de l'aprenentatge: -Etapa 1: "La pilota és el centre d'atenció" -Etapa 2: "Guanyar terreny multidireccionalment" -Etapa 3: "Guanyar terreny orientadament" en les que El Joc de les 10 passades i el "Handbol -Rugbi prenen un paper rellevant. Es dona més importància al fet d'aprendre que al fet de "guanyar".

Aula aquàtica a la Masia Blanca
Vídeo

Educació física Ciències naturals Aula aquàtica a la Masia Blanca

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural

"El medi ambient" fa una visita a la reserva marina de la Masia Blanca, al Vendrell, una activitat oberta a tota mena de grups, que permet conèixer un espai marí en plena regeneració. Estudiants de primer d'ESO de l'Institut d'Altafulla s'embarquen al port de Coma-ruga per acostar-se a la vida submergida de la reserva marina de la Masia Blanca. Aquesta reserva va ser creada l'any 2000 per protegir les praderies de posidònia que quedaven i que gairebé han desaparegut del nord de la Costa Daurada a causa, entre altres motius, de la pesca que s'hi practica amb arts d'arrossegament. Uns monitors de l'Aula Aquàtica els guien. Quan han arribat damunt dels fons rocosos, els nens salten al mar ben equipats per passar-hi una bona estona i observar els fons protegits des de fa gairebé deu anys. Això ha permès als organismes marins reaparèixer amb força al Grapissar, els fons de roca que ara visiten els estudiants d'Altafulla. Roques plenes d'algues brunes i verdes, estrelles de mar, gorgònies, sípies, pops, congres, serrans i escórpores. El club de busseig Sotavent, un comerç nàutic del Vendrell i l'entitat conservacionista DEPANA van engegar l'Aula Aquàtica ara fa un any, amb l'impuls del Patronat de Turisme del Vendrell, que veu en la reserva un nou atractiu local. I com altres reserves, aporta beneficis al sector pesquer i al turístic.

Prevenir lesions de l'esport
Vídeo

Tutoria Educació física Prevenir lesions de l'esport

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física, Tutoria

En aquest capítol, l'espai "Salut!" dóna una sèrie de consells per prevenir les lesions quan es practica un esport o es fa exercici. Gairebé la meitat dels catalans asseguren que practiquen algun tipus d'esport. En general, fer esport o exercici és una activitat beneficiosa per al nostre organisme. Però, sovint, per la poca pràctica que tenim d'un esport concret, per desconeixença o pel fet que el practiquem amb molta assiduïtat, estem exposats a patir-ne les seqüeles més negatives: les lesions. Per prevenir-ho, la infermera Magda Tarrés visita Amposta. Allà es troba amb la Dorita, una dona que ha trobat l'alternativa a l'esport en el fet de caminar. Però aquesta activitat tampoc està exempta de riscos, i la Magda l'ajuda a identificar-los. La infermera també visita un poliesportiu on hi practiquen esport nens i joves en edat escolar. Els seus consells de prevenció els reparteix entre els practicants de bàsquet, de gimnàstica i de patinatge. I també descobreix quines poden ser les lesions d'una disciplina molt particular: l'esgrima. Amb la doctora Montserrat Baré podem comprovar que una activitat mal feta pot ser l'origen de moltes lesions. I ho demostra en un entorn ben quotidià, el d'un gimnàs. La doctora explica què són els cruiximents i com es pot fer un senzill càlcul per saber a quina intensitat ha de treballar cadascú sense riscos de lesió. Després del gimnàs, la doctora Baré revela els riscos de la pràctica del futbol. El doctor Jordi Schlaghecke és al Maresme i parla dels riscos de l'esport amb tot un expert, que, malauradament, també els ha viscut en primera persona: Rafael Jofresa, exjugador de bàsquet. Després es mou en bicicleta per Teià, acompanyat del grup excursionista de la localitat. Anar en bicicleta és una activitat beneficiosa i adequada per a totes les edats, però també cal tenir en compte uns petits consells per pedalar tranquils i sense risc de lesió. Acaba la jornada en un club de tenis, on parla de la lesió anomenada "colze del tenista".

Anar en bici
Vídeo

Tutoria Educació física Tecnologia Anar en bici

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació física, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Tutoria

"Transfer" descobreix tot el que cal saber per circular en bicicleta: les normes, el manteniment de la bici, els avantatges per al cos i per al medi ambient, el lloguer, el servei de Bicing... Tenint en compte que l'invent de la bici va començar com una joguina per als nens rics francesos, a finals del segle XVIII, és sorprenent com s'ha popularitzat. Hi ha ciutats europees, com Ginebra o Amsterdam, en què la bicicleta és el transport estrella. De fet, a Holanda, les ciutats tenen divuit mil quilòmetres de carrils bici i senyalització pròpia. Ousman Umar, mecànic, explica que per mantenir una bici en condicions és molt important fer-hi una posada a punt cada sis mesos. Si a la calçada no hi ha carril bici, es pot circular per la vorera, però sempre que tingui més de cinc metres d'amplada i no se superin els deu quilòmetres per hora. Pel carril bici no s'hi pot anar a més de vint quilòmetres per hora. Està prohibit circular pel carril bus, conduir sobre una sola roda o agafar-se a vehicles en marxa. A la ciutat de Barcelona, a més del lloguer de bicicletes, es pot optar pel servei de Bicing.

Total 359 resultats
per pantalla
Pantalla de 36

Àrea professorat

Programació educativa