Inici » Resultats de cerca avançada

Resultats de cerca avançada

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 31 resultats
per pantalla
Pantalla de 4
Indústries culturals - L'atur i els marroquins
Vídeo

Ciències socials Indústries culturals - L'atur i els marroquins

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Economia

Aquest capítol de "Valor afegit" explica com les principals "majors" de Hollywood s'estan plantejant deixar de vendre DVD a Espanya per culpa de la pirateria i com la comunitat marroquina registra un dels índexs més elevats d'atur, sobretot per culpa de la caiguda de l'activitat en el sector de la construcció. Indústries culturals. Internet ho està revolucionant absolutament tot en el sector de les indústries culturals. D'aquesta revolució, dels canvis, la desorientació, dels perills o de les oportunitats que brinda el sector, en parlen alguns dels especialistes que van participar en el Forum Europeu que es va fer a la Cambra de Barcelona. L'atur i els marroquins. "Valor afegit" ha volgut saber com està vivint aquests moments de crisi el col·lectiu marroquí i com pot afectar, fins i tot, els seus costums. I ho ha fet a través d'un català d'origen marroquí que ha transmès, sense filtres, les veus i les opinions d'aquesta comunitat.

Cal·ligrafia persa
Vídeo

Tutoria Educació artística Ciències socials Cal·ligrafia persa

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tècniques d'expressió graficoplàstica, Geografia

"Tot un món" presenta Parimah Jataizadeh, una pintora nascuda a l'Iran, que incorpora tècniques de la cal·ligrafia persa als seus quadres. Parimah Jataizadeh viu en una casa aïllada de Sant Martí Sarroca, al Penedès. És pintora, nascuda a l'Iran, i va venir a viure a Catalunya amb la seva família fa 26 anys, arran de l'esclat de la Revolució Islàmica. Després d'uns anys a Barcelona, treballant com a dissenyadora tèxtil, va escollir la tranquil·litat del camp per dedicar-se a la pintura i ho compagina fent classes de cal·ligrafia.

Jaume Marcó. Terrissaire
Vídeo

Tutoria Ciències socials Jaume Marcó. Terrissaire

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tutoria, Geografia

La terrissa es fabrica des de temps immemorials. El terrissaire Jaume Marcó parla de la seva feina en aquest capítol d'"Els últims artesans". Jaume Marcó treballa el fang de la mateixa manera que ho feia el seu avi, que va arribar a Quart procedent de França, l'any 1917. Orgullós de mantenir la tradició familiar, en Jaume es considera un privilegiat per continuar el llegat noucentista de l'avi. La història de la ceràmica no es pot deslligar de l'evolució de gairebé tots els pobles del món. Sorgeix durant la revolució neolítica, quan comença la pràctica de l'agricultura i es fa necessari emmagatzemar els excedents de producció. Els xinesos van ser els primers a desenvolupar utensilis elaborats amb tècniques molt més sofisticades, i van difondre el seu mestratge per tot l'Orient i Occident. El torn va representar l'altre gran avenç per a la terrissa, ja que es va inventar a l'edat dels metalls i encara avui, i, juntament amb el forn, representa la base fonamental d'aquest ofici artesà.

Teresa Rebull
Vídeo

Educació artística Ciències socials Teresa Rebull

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Ciències socials, geografia i història

Teresa Rebull, més coneguda com l'"àvia de la Nova Cançó", rep l'equip de "(S)avis" a Banyuls de la Marenda, a la Catalunya Nord. Als 89 anys, Teresa Rebull continua sent una dona lluitadora, plena d'energia i amb les idees molt clares. Tot i els gairebé 70 anys que fa que viu a França, que li han permès conèixer personatges com Camus o Sartre, no ha pogut, ni ha volgut, oblidar el seu Sabadell natal, la duresa de l'exili o l'ocupació de la seva terra. Pasqual Maragall, Marina Rossell, Pascal Comelade i Lluís Llach expressen en un vídeo la seva admiració per aquesta cantant de vocació tardana, que, amb 50 anys, i després de veure una actuació de Raimon a París, va agafar una guitarra i va canviar la lluita clandestina per la música, això sí, sense deixar mai de lluitar. Al llarg de l'entrevista amb Sílvia Cóppulo, amb el fons incomparable del mar de Banyuls, Rebull parla obertament del POUM, del Maquis, de la reunió fundacional del PSC a Prada de Conflent, però també de la seva decepció amb els polítics actuals i amb la situació en què es troba Catalunya. Aquestes són algunes de les opinions de Teresa Rebull: "Visc amb la il·lusió de tornar a viure algun dia a Sabadell, tot i que sé que ja no és possible." "El POUM era un partit que volia fer la revolució socialista, però de forma parlamentària." "Els comunistes ho van fer fracassar tot." "Estic orgullosa perquè vam ser la primera nació d'alçar-nos contra el feixisme." "Estic molt decebuda de tots els polítics." "No sóc feliç perquè escolto cada dia el món."

Fiscalitat verda / Lideratge /Gelatines de peix
Vídeo

Ciències socials Tecnologia Fiscalitat verda / Lideratge /Gelatines de peix

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Economia de l'empresa, Ciències socials, geografia i història, Economia, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

L'espai "Valor afegit" analitza a fons en què consisteix la fiscalitat mediambiental, assisteix a unes jornades organitzades per Esade i Caixa Manresa i visita una empresa catalana dedicada a l'elaboració de gelatines de peix, que treballa a les illes Fèroe. Arriba la fiscalitat verda Els impostos es troben en plena revisió a causa de la crisi econòmica, que ha multiplicat la despesa i el dèficit públic. En aquest context, el govern espanyol estudia una llei d'economia sostenible, en què hi haurà nous retocs fiscals als ja anunciats i algunes de les novetats seran de caire ambiental. Des de fa anys, la introducció d'impostos que pretenen orientar el consum i la producció cap a una economia més sostenible és una tendència habitual a Europa. El reportatge recull l'experiència d'altres països i analitza els elements que s'estan posant sobre la taula del govern espanyol. La reforma de l'impost de circulació, que cobren els ajuntaments sobre els vehicles, és una de les idees que suscita més consens. Es tractaria de seguir la línia de l'impost de matriculació, que castiga els vehicles que són més contaminants. En canvi, no hi ha acord per fer pagar el querosè dels avions, que fins ara està lliure d'impostos, tot i ser el mitjà de transport més contaminant. En el programa, hi intervenen experts en impostos i usuaris de cotxes i avions, que expliquen els seus hàbits. També hi apareix Jeremy Rifkin, un dels autors de referència internacional en temes ambientals, que dóna la seva opinió sobre els impostos verds i que parla del que ell anomena "Tercera Revolució Industrial". Líders que parlen de lideratge Quina mena de lideratge es necessita per assegurar la represa econòmica? Aquesta és la pregunta que s'han fet una setantena de directius d'empreses, intel·lectuals i polítics en les jornades que anualment organitzen Esade i Caixa Manresa, al monestir de Sant Benet, al Bages. "Valor afegit" ha aprofitat aquesta trobada per preguntar a alguns dels participants què s'ha de fer per resoldre el problema de l'atur. A les jornades, també es van poder sentir les opinions d'un home que gairebé mai es deixa veure en públic, Carlos March, de la Banca March i de la Corporació Financera Alba. Gelatines de peix Des de començaments d'any, l'empresa de Banyoles Juncà Gelatines ha engegat una aliança amb una firma de les Illes Fèroe, a Dinamarca, per fabricar gelatina de peix i obrir-se així a molts altres mercats internacionals que veten aquest producte quan és d'origen porcí. Un exemple, doncs, de reinvenció i de superació en temps de crisi. El govern autònom de les Illes Fèroe, un petit principat de sobirania danesa enclavat a l'Atlàntic Nord, ha donat totes les facilitats perquè la firma Juncà exploti el negoci de les gelatines que s'extrauen del bacallà.

Restaurare (2)
Vídeo

Tutoria Ciències socials Restaurare (2)

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria

Aquest segon capítol que el programa "Karakia" dedica a repassar l'oferta culinària de Barcelona se centra en els fondistes italians, que van obrir i regentar els hotels més importants de la ciutat. Prop de 150 anys abans que arribés la moda de la restauració francesa, van començar a instal·lar-se a Barcelona un nombre cada cop més elevat de fondistes italians. Després va arribar la "revolució italiana de la farina". Primer, amb la pasta fresca i, més tard, amb la pizza, un autèntic fenomen internacional. Núria Bàguena, historiadora gastronòmica, i Umberto Bignotti, descendent d'italians arribats al segle XIX, ens passegen per aquella "Barcelona italiana". A mitjan segle passat, els mercats es comencen a omplir de nous productes, principalment fruita i verdura, preludi del canvi gastronòmic que va començar a la dècada de 1990. El primer llibre que es va fer càrrec d'explicar aquest nou món culinari el van escriure Josep Maria Romero i Jordi Puig, dos guies turístics. Tots dos fan un recorregut per l'actual Barcelona, una de les ciutats amb més diversitat culinària d'Europa, que passa pel restaurant cubà "Habana Vieja", regentat per Lilian Díaz; per l'anglès "Fish&Chips" i per diverses parades del Mercat de la Boqueria.

Catalunya.cat
Vídeo

Tutoria Ciències socials Tecnologia Catalunya.cat

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Història del món contemporani, Coneixement del medi: social i cultural

El documental "Catalunya.cat" forma part de l'exposició "Catalunya.cat: un retrat de la Catalunya contemporània, 1980-2007", que es pot veure al Museu d'Història de Catalunya. A partir d'una successió d'imatges, sense narració en "off" i amb banda sonora pròpia, "Catalunya.cat" fa un recorregut per la història més recent a través dels fets i els personatges que han caracteritzat una època de canvis socials, polítics, econòmics i culturals. D'entre les transformacions més importants, "Catalunya.cat" destaca el pas de la dictadura a la democràcia, la normalització del català als mitjans de comunicació, la televisió digital, la revolució d'internet i els desafiaments culturals, com també les noves religions, el problema de la vivenda i el terrorisme. "Catalunya.cat" finalitza amb una reflexió de l'escriptora Doris Lessing, premi Nobel de Literatura i distingida, el 1999, amb el Premi Internacional Catalunya: "Una raó per la qual sento simpatia per Catalunya és la seva història, tan agitada i tan variada..."

1932
Vídeo

Ciències socials 1932

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Història del món contemporani, Història

"Els diaris de Pascal" repassa els esdeveniments de l'any 1932, com ara l'aprovació a Madrid de l'Estatut de Catalunya, el pronunciament del general Sanjurjo o els canvis polítics i socials que va portar la República. Fa gairebé un any que es va proclamar la República enmig de l'eufòria popular. Ha estat una etapa d'esperança i d'il·lusió. El govern català, presidit per Francesc Macià, ha iniciat nous projectes i l'Estatut de Núria ben aviat viatjarà a Madrid per ser aprovat. Però ja es veuen a venir els problemes... i les decepcions. Els obrers s'adonen que la República no comportarà la revolució que havien somiat i comencen les tensions. Pascal Danglà fa tres anys que és a Barcelona i, de moment, no en vol marxar. Aquí ja hi té bons amics, com en Peiró, que cada vegada té més problemes amb l'ala radical del seu sindicat. O com la periodista Irene Polo... Al final s'ha adonat que va interpretar malament la relació amb ella i ha hagut d'admetre que continua enamorat de la Lilian, el seu amor impossible. S'ha reconciliat amb en Planes, però no li agrada gens la sàtira que fa dels anarquistes a través d'"El Be Negre". Sap que això li causarà problemes. I la primera que n'ha tingut és la Lilian: ha rebut una trucada en què amenaçaven en Planes i fa hores que no en sap res. En aquest capítol hi intervenen amb els seus records: Ricard Cucala, simpatitzant d'Estat Català; Joan Triadú, mestre; Lluís Martí Bielsa, militant de la Joventut Socialista Unificada, i Enric Casañas, militant de la CNT.

Transports amb història
Vídeo

Ciències socials Tecnologia Transports amb història

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Història, Coneixement del medi: social i cultural, Tecnologia industrial

"Transfer" recorda com eren els primers cotxes i ferrocarrils de la història, que van comportar una autèntica revolució. Els cotxes del segle XIX funcionaven amb vapor. El motor de vapor, però, es va deixar de fer servir l'any 1920 perquè era pesant, sorollós i feia por. El va substituir el motor d'explosió. Mentrestant, als Estats Units, un industrial perfeccionista construeix el primer cotxe amb motor de gasolina. És l'any 1896 i l'home es diu Henry Ford. Anys després, Ford implanta el concepte de producció en sèrie i crea el model Ford T, un vehicle que es va convertir en tot un èxit internacional. Salvador Claret, empresari, parla de la seva passió pels cotxes i de la seva col·lecció de vehicles antics. L'any 1804, a Anglaterra, es va adaptar un motor de vapor a una locomotora. Així va néixer el ferrocarril de vapor. El ferrocarril ha estat un mitjà de transport vital per al desenvolupament arreu del món.

Moure's pel camp
Vídeo

Tutoria Ciències socials Tecnologia Moure's pel camp

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Tutoria, Geografia, Tecnologia industrial

L'espai "Transfer" es trasllada al món rural i parla dels tractors i dels camins rurals. Tot i que és un vehicle relativament nou, el seu nom és antic. "Tractor" ve del mot llatí "trahere", que vol dir arrossegar. El tractor es va inventar expressament per substituir la força dels animals i per arrossegar eines: de llaurar, plantar, fumigar, recol·lectar... Els primers tractors eren impulsats per màquines de vapor. Van aparèixer a mitjan segle XIX, eren de fusta i tenien unes rodes de metall molt grosses amb punxes per agafar-se al terreny. A partir del 1912 ja van funcionar amb motor d'explosió i, a més del camp, van començar a treballar en la construcció i en el traçat de vies i carreteres. Més endavant van aparèixer els elèctrics, més petits, que servien per treballar en plantes industrials, ports, aeroports i estacions de tren. Hi ha dos tipus de tractors, els que van amb rodes i els que porten cadenes, anomenats erugues. Josep Miquel Pinyol, pagès, comenta que el tractor ha estat la revolució del camp, que n'hi ha de moltes mides diferents i que comporta un risc de bolcada. Els camins rurals és per on es veuen més tractors, ja que els pagesos hi transiten per arribar a les explotacions agràries. Els habitants de la zona també fan servir els camins rurals, ja que connecten pobles o cases aïllades entre si. També hi passen els que practiquen senderisme.

Total 31 resultats
per pantalla
Pantalla de 4

Àrea professorat

Programació educativa