Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 3 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
El Gironès
Vídeo

Educació artística Ciències socials El Gironès

 • Data 2003
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Història de l'art, Història, Geografia

"Comarques.doc" dedica aquest capítol a la comarca del Gironès i, en especial, a la seva capital, Girona. La ciutat té un important patrimoni arquitectònic, com ara la catedral o el call jueu. La comarca del Gironès és un territori planer, a mig camí entre l'Empordà i la Selva, travessat pel riu Ter. És una comarca tradicionalment agrícola i ramadera, on també s'ha desenvolupat la indústria, com a Sarrià de Ter i a Celrà. La visita a la comarca s'inicia a Sant Julià de Ramis, amb un santuari romànic del segle XI. De Medinyà cal destacar el castell i l'església dalt d'un turó; de Bordils, l'església gòtica, i de Flaçà, les antigues cases pairals. El recorregut continua per Sant Martí Vell, amb el santuari dels Àngels, Madremanya, Millars, Canet d'Adri, amb les ruïnes del castell de Rocacorba, i Cervià de Ter, amb el castell dels comtes de Girona. El riu Onyar travessa la capital de la comarca, Girona, i en ofereix la imatge típica dels ponts i les façanes de colors. Els romans van batejar la ciutat com a Gerunda. Hi trobem la torre Gironella i el carrer de la Força, la principal artèria del call jueu. El call estava format per un laberint de carrers i encara s'hi conserva la sinagoga. L'edifici més emblemàtic de la ciutat és la catedral, amb la seva imponent escalinata i la nau coberta per una gran volta. Al Museu de la Catedral s'exposen el Beatus, del segle X, i el Tapís de la Creació, del XII. Altres indrets d'interès de la ciutat són la Pia Almoina, el Palau Episcopal, seu del Museu d'Art, el monestir romànic de Sant Pere de Galligants, seu del Museu Arqueològic, els banys àrabs, les termes romàniques, la muralla i l'església de Sant Feliu, amb un grup de sarcòfags dels segles II i IV. També cal destacar-ne la rambla de la Llibertat, el barri gremial, l'edifici de la Fontana d'Or, l'antic convent de Sant Domènec, el Museu del Cinema, amb la col·lecció Tomàs Mallol, el parc de la Devesa i la Farinera Teixidor, obra de Rafael Masó. Altres poblacions de la comarca són Sant Daniel, amb un monestir femení del segle XI, Quart, famosa per la ceràmica negra, i Palol d'Onyar, amb les restes d'un castell. El recorregut finalitza a Llambilles, Cassà de la Selva, Llagostera, Sant Martí de Llémena, Llorà, Sant Gregori, Salt i Bescanó.

El segle XIII: burgesos, nobles i pagesos
Vídeo

Educació artística Ciències socials El segle XIII: burgesos, nobles i pagesos

 • Data 2002
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Història de l'art, Història

"Memòria de Catalunya" dedica el capítol al segle XIII, una etapa caracteritzada per la cohesió interna, el desenvolupament institucional, la projecció a la Mediterrània i l'expansió territorial a Mallorca, València i Sicília. L'any 1213, la derrota de Pere el Catòlic a la batalla de Muret va posar fi al projecte de consolidació del poder sobre Occitània. En aquesta època, les viles i ciutats van créixer en població, perímetre i activitat. Els centres urbans es confirmen com a capitals de les regions, conegudes com vegueries. S'organitzen governs municipals, com els de Lleida i Perpinyà. El govern local de Barcelona, però, s'erigeix com a referent més destacat gràcies als privilegis atorgats pel rei Jaume I. Bona part de la noblesa s'enriqueix amb els tributs aplicats a la població del camp, i alguns nobles gosen enfrontar-se al rei Jaume I, que rep el suport dels juristes, amb les seves teories basades en el dret comú o romà difós per personatges com ara Ramon de Penyafort. L'any 1228, els principals estaments del país, reunits en Corts Generals, donen suport a la conquesta del regne musulmà de Mallorca. L'any següent, Jaume I en conquesta la capital. L'any 1231, al Tractat de Capdepera s'acorda deixar Menorca en mans dels musulmans, però amb tributs a la corona catalanoaragonesa. Eivissa és conquerida l'any 1235. L'any 1238, Jaume I conquereix la ciutat de València i atorga al territori la qualitat de regne, amb furs i corts particulars. L'any 1276, amb la mor de Jaume I, es divideixen els seus dominis. El fill segon, Jaume, rep el regne de Mallorca, amb Montpeller i els comtats de Rosselló i Cerdanya, presidits per Perpinyà, la capital del conjunt. El primogènit, el rei Pere el Gran, rep la resta de territori, i ha de fer front a la revolta dels nobles. L'any 1238 hi incorpora el regne de Sicília. L'oposició liderada pel papa i per França, excomunica el rei Pere i promou la invasió francesa del 1285. La marina catalana, liderada per Marquet, Mallol i Roger de Llúria, guanya la batalla a la flota francesa davant les illes Formigues. A la seva mort, els dominis de Pere el Gran es divideixen entre els seus fills. Jaume passa a ser rei de Sicília. Catalunya, Aragó i València són per al primogènit, Alfons el Liberal. L'afermament nobiliari i la puixança municipal empenyen la vida civil, que manté els castells i basteix cases municipals, llotges i palaus fent servir el gòtic civil, amb edificis espaiosos i arcades ogivals. L'arc gòtic s'aplica també a les construccions religioses, com les catedrals de Tarragona i Lleida, i als edificis cistercencs, on descansen les despulles dels protagonistes del segle XIII. Pere el Gran és enterrat al presbiteri de Santes Creus, on també hi ha Roger de Llúria i el rei Jaume II. A Poblet hi ha la tomba de Jaume I, i la seva muller, Violant d'Hongria, descansa a Vallbona de les Monges.

El Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona)
Vídeo

Educació artística Tecnologia El Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona)

 • Data 1998
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Cultura audiovisual, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Història de l'art, Educació visual i plàstica, Tecnologia industrial

Aquest museu, situat a Girona, aplega una de les mostres més importants que hi ha al món de tota mena d'aparells i ginys relacionats amb el món de la imatge i la història del cinema. La visita al museu permet als infants fer diversos tallers i conèixer els antecedents del cinema.

Total 3 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa