Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 500 resultats
per pantalla
Pantalla de 50
Día de Internet. Una mirada educativa
Àudio

Tecnologia Día de Internet. Una mirada educativa

 • Data 2012
 • Idioma Castellà
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

El 25 d'octubre de l'any 2005 es va celebrar per primera vegada el Dia d'Internet, promogut per l'Associació d'Usuaris d'Internet i per la Internet Society. Aquell mateix any, la Cimera de la Societat de la Informació celebrada a Tunísia va decidir proposar a l'ONU la designació del 17 de maig com a Dia Mundial de la Societat de la Informació, fet que va obligar a traslladar el Dia d'Internet a la mateixa data. L'objectiu d'aquesta jornada és donar a conèixer les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per millorar el nivell de vida de les persones i, en general, de la societat. La web www.diadeinternet.org ha passat a ser l'epicentre informatiu de totes les activitats que es desenvolupen durant aquesta jornada, activitats de promoció d'Internet i de les Noves Tecnologies, d'apropament de la Societat de la Informació a col·lectius en risc d'exclusió i, en general, de divulgació d'Internet i de les oportunitats que ofereix per a la ciutadania i els pobles. Des d'educ@conTIC també volem afegir-nos a aquestes activitats, malgrat que sigui amb uns dies més tard, compartint la visió de diverses persones sobre l'impacte d'Internet en la nostra forma d'aprendre, d'ensenyar i, en general, d'entendre l'educació. Entre els convidats i convidades hi ha docents de primària, secundària i universitat, pares i mares, altres formadors d'ensenyaments no reglats,... cada un dels quals ens explica la seva visió sobre la relació entre Internet i la formació. EducaconTIC Podcast és un programa dedicat a la tecnologia i l'educació, dirigit per David Álvarez.

FesInternet i domini
Àudio

Tecnologia FesInternet i domini ".cat"

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

En aquest capítol de "L'internauta" ens apropem a la proposta FesInternet, espai web creada per donar suport a la festa d'Internet. FesInternet, la festa d'Internet, ha estat concebuda per intercanviar coneixements i experiències en la Xarxa i en l'ús de les TIC; per commemorar el Dia Mundial de la Societat de la Informació (establert des del 2006 per a cada 17 de maig) i per dinamitzar i difondre l'ús d'Internet a Catalunya. FesInternet vol ajudar i encoratjar la ciutadania a entrar a Internet, a connectar-s'hi, a utilitzar-la i, en definitiva, a FER-LA plegats. Perquè Internet és fàcil i útil per a tothom, perquè Internet sigui cada vegada més nostre, perquè tots fem Internet. l domini .cat, és un domini genèric com el .com o el .org, però adreçat específicament a la comunitat lingüística i cultural catalana a Internet. De la mateixa manera que un particular no pot registrar un .edu (destinat a institucions d'ensenyament superior) o que cal ser un museu per a sol·licitar un .museum, per a obtenir un .cat cal demostrar alguna relació amb la nostra comunitat lingüística i cultural o més en general, posar en línia continguts significatius en català. El procés de registre és completament en línia, sense necessitat d'enviar certificats o documents de cap tipus als registradors. Programa setmanal, en forma de tertúlia, concebut per, d'una banda, anar posant context a la vida on-line i, de l'altra, anar aclarint, de manera entenedora i senzilla, els misteris i les curiositats de la xarxa. El programa, el primer de la radiodifusió a Catalunya i a l'estat espanyol dedicat exclusivament a Internet, va ser un projecte de Jordi Vendrell que actualment realitza i presenta el recentment guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme, Vicent Partal. Al bloc del programa, http://bloc.internauta.net/, trobareu els anuncis dels programes, els arxius d'àudio, comentaris d'en Joan Jofra i hi podeu deixar els vostres propis comentaris. "L'internauta", més que un programa de ràdio.

Google
Vídeo

Tecnologia Google

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

En aquesta ocasió, "Bit@bit" dedica el programa al cercador d'internet Google, i també entrevista el cuiner i presentador Ismael Prados. De cercadors d'internet n'hi ha molts, però només Google és utilitzat per milions de persones a tot el món. El nom de Google ve de la paraula "googol", que vol dir 10 elevat a 100. L'empresa s'havia de dir Googol, però el seu financer es va equivocar i va fer un xec a nom de Google, així que la companyia va acabar rebent aquest nom. Els creadors de Google són Sergey Brin i Larry Page. L'any 1996 es van adonar que la informació a la xarxa d'internet circulava de manera caòtica i van decidir crear un cercador. A les pàgines d'internet, els enllaços, o "links", condueixen a altres pàgines, així que estirant el fil d'aquesta teranyina es pot arribar a gairebé tots els llocs d'internet. Els creadors de Google van inventar uns programes informàtics que ordenaven totes les pàgines automàticament, anomenats "spiders", o "robots aranya". A més d'un cercador, Google ofereix molts altres serveis, com el Google Earth, que permet veure fotografies de qualsevol lloc de la Terra fetes per satèl·lit, o el Google Talk, que permet xatejar des de qualsevol ordinador del món. El que veritablement fa competitiu Google és el paquet de programes que serveixen per crear pàgines web, fer servir fulls de càlcul, crear una agenda personal... Es tracta d'aplicacions gratuïtes i accessibles des de qualsevol lloc del món, un fet que suposa una veritable competència per al gegant Microsoft. "Bit@bit" també entrevista el cuiner i presentador de televisió Ismael Prados, que parla de la seva relació amb els mòbils i explica com fa servir internet en la seva feina. Finalment, l'espai "Bit@l'aula" mostra com els alumnes del CEIP d'Alfés, al Segrià, fan servir l'escàner i la impressora.

WI-Fi Gratis
Àudio

Tecnologia WI-Fi Gratis

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Tecnologia industrial

Internet és imprescindible, però no sempre és fàcil trobar connexió fora de casa per al mòbil o el portàtil. Al blog trobareu un recull de locals amb connexió a Internet a Barcelona. Durant aquest estiu, el servei Wi-Fi Ciutadà de l'Ajuntament de Barcelona s'instal·larà en 177 punts. Es podrà fer servir des de l'exterior de biblioteques, centres cívics, poliesportius i mercats. També als interiors d'illa de l'Eixample i als parcs. L'accés serà lliure, però la connexió tindrà una durada màxima d'una hora al dia per usuari, i estarà restringida a l'horari d'aquests equipaments municipals. També es limita l'accés a continguts, accedir a pàgines porno o descarregar-se música o pel·lícules, per exemple. Lleida fa temps que ha optat per un model diferent del de Barcelona: dóna internet a través de la xarxa Fon. Per fer servir la xarxa Fon arreu del món, cal instal·lar un aparell, anomenat fonera, al "router" de casa. A partir d'aquí, tens accés a Internet. Costa entre 30 i 49 euros. Una inversió raonable per tenir connexió a Internet sense problemes a tot el món. Trobareu tota la informació a http://fon.paeria.cat/.

Com fer-se una pàgina web
Vídeo

Educació artística Tecnologia Com fer-se una pàgina web

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació artística: visual i plàstica, Cultura audiovisual, Tècniques d'expressió graficoplàstica, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Educació visual i plàstica

Quan es tecleja una adreça a internet amb tres "w" hi apareix una pàgina web. El programa "Bit@bit" explica els secrets per fer-ne una de ben completa. De pàgines web n'hi ha de molts tipus. Les més senzilles són les estàtiques. Són fàcils de crear, però ofereixen poques opcions. Per fer una pàgina web cal un ordinador, connexió a internet i tenir coneixements de programació. Oriol Boira, professor del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CIMT), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), explica que la tasca d'un programador és escriure el codi de la pàgina web fent servir el llenguatge HTML, el més utilitzat, o el PHP. De tota manera, hi ha un sistema més fàcil: el Dreamweaver. La versió de prova del Dreamweaver es pot baixar d'internet. Es tracta d'un programa que permet personalitzar la pàgina web tant com es vulgui: s'hi poden afegir textos, seccions, enllaços i imatges. El Dreamweaver també permet crear fòrums perquè tots els que visitin la web hi puguin dir la seva. Després de fer la pàgina web, cal penjar-la a internet amb l'ajuda de l'FTP, el Protocol de Transferència de Fitxers. Només així estarà disponible perquè la pugui veure tothom. D'altra banda, en aquest capítol, el programa recomana dos videojocs: Looney Tunes. Acme Arsenal, un videojoc multiplataforma farcit de proves i petits jocs que cal superar, i Lego. Star Wars. The complete Saga, un joc que ha reproduït les aventures dels sis episodis de la pel·lícula amb estètica de fitxes de Lego.

La ràdio per internet
Vídeo

Tecnologia La ràdio per internet

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

La ràdio també s'ha adaptat a l'era digital. "Bit@bit" explica, en aquest capítol, com funciona la ràdio per internet. La ràdio convencional funciona amb ones electromagnètiques, en canvi, per internet, es digitalitza la veu i es comprimeix. Actualment, amb una bona connexió, es pot sintonitzar una emissora de ràdio a a través d'internet, sempre que l'emissora estigui a la xarxa. Aquest mitjà a través de la xarxa ofereix diversos avantatges, com la ràdio a la carta, que permet descarregar els arxius d'àudio i decidir el que es vol sentir i quan es vol sentir. D'altra banda, la secció de videojocs proposa una aventura de màgia i poders a Magical Starsing i el joc de plataformes Weirdville, protagonitzat per un personatge que té una retirada a Mario Bros. Finalment, l'apartat "Bit@l'aula" visita el CEIP Montanyans, a Sant Marçal, un dels nuclis de Castellet i la Gornal, a l'Alt Penedès. Els alumnes del centre han fet entrevistes a la gent gran del poble per saber com s'hi vivia abans. Després, n'han editat les imatges per ordinador i les han penjat a internet.

Internet al mòbil
Vídeo

Tecnologia Internet al mòbil

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

En aquest capítol, l'espai "Bit@bit" repassa les novetats en telèfons mòbils que ja porten internet incorporat i entrevista Lluís Marquina, el presentador de l'"Info K". Alexander Graham Bell ha passat a la història com l'inventor del telèfon i el creador d'una de les empreses de telecomunicacions més importants del món. Avui en dia, el telèfon ja no té cables, i amb la invenció del GSM, o telefonia mòbil de segona generació, els mòbils ja no serveixen només per parlar. Com que tot es converteix en informació digital, també es poden enviar i rebre missatges i connectar-se a internet. Per navegar per internet a més velocitat s'ha inventat el GPRS, o telefonia mòbil de generació 2,5, i també la telefonia mòbil de tercera generació, que arriba a una velocitat de dos megabits per segon. És el que també s'anomena UMTS. A l'espai de l'entrevista, Lluís Marquina, el presentador del programa "Info K", parla de la seva passió per la informàtica. Finalment, el "Bit@l'aula" mostra com els nens i nenes ingressats a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa poden seguir les classes gràcies a internet i al correu electrònic.

Descarregar música per internet
Vídeo

Tecnologia Descarregar música per internet

 • Data 2005
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

MP3, P2P, Napster, eMule, Kazaa... En aquest capítol del programa "Bit@bit", dedicat a la digitalització del so i a la descàrrega de música per internet, s'explica què vol dir tot això. A més, el grup musical Els Pets parla de la seva relació amb les noves tecnologies. La revolució digital ha fet capgirar el món de la música, ja que ha permès comprimir el so gràcies al format MP3 i, per tant, facilitar-ne l'intercanvi a través d'internet. L'any 1999, Shawn Fanning, un universitari de 19 anys, es va inventar un sistema molt senzill per intercanviar arxius musicals anomenat Napster. D'aquest sistema d'intercanvi se'n diu "peer to peer", que vol dir d'igual a igual o punt a punt. Napster, però, va rebre un gran nombre de demandes i va haver de tancar. Després d'això van aparèixer programes alternatius per baixar-se música, com eMule o Kazaa. Tot plegat es va traduir en un descens espectacular de les vendes de discos compactes. Per fer front a la situació, les discogràfiques han optat per noves vies de negoci, com ara les botigues de distribució i venda digitals i la telefonia mòbil. El programa també inclou una entrevista amb el grup Els Pets. Lluís Gavaldà i Joan Reig expliquen la seva relació amb les noves tecnologies, com ara internet o els mòbils. La secció "Webtroc" permet saber, per exemple, com penjar vídeos a internet o com un web pot ajudar a fer cançons. Finalment, el "Bit@l'aula" mostra l'experiència d'una escola de Flix, a la Ribera d'Ebre, que té la seva pròpia emissora de ràdio.

La Viquipèdia i la Fotopèdia
Àudio

Tecnologia La Viquipèdia i la Fotopèdia

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

Un dels projectes que justifiquen l'existència d'internet és la Viquipèdia, que precisament està potenciant molt la part multimèdia. Els continguts del web, els redacten voluntaris, però l'enciclopèdia més visitada a internet comença a perdre redactors. De fet, ja en perd més dels que s'hi apunten. Actualment hi ha més de dos milions d'internautes que col·laboren amb la Viquipèdia a tot el món. El volum d'informació que ofereix és tan elevat que per recollir només la versió en anglès caldrien més de 490 DVD. Si us hi voleu afegir, només heu d'entrar a www.viquipedia.cat. La Viquipèdia ha inspirat un nou web: Fotopedia.com. És una enciclopèdia de fotografies en la qual tothom pot contribuir. Fotopedia.com actualment disposa de més de 4.500 articles i de més de 159.000 fotografies de bona qualitat i, a més, de franc. S'assembla molt a Flickr, el portal de fotos més visitat d'internet, ja que podem crear i compartir àlbums de fotografies.

Barcelona WiI-Fi ja té més de 100 punts de connexió
Àudio

Tecnologia Barcelona WiI-Fi ja té més de 100 punts de connexió

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

La Barcelona digital ja és una realitat i, ara mateix, més de 100 punts de la ciutat disposen de servei de connexió Wi-Fi. La intenció és cobrir fins a 500 zones, de manera que l'accés gratuït a internet s'estengui i es promogui la consulta d'informacions a través de la xarxa. La navegació a través de la Barcelona Wi-Fi, per això, no és completament lliure, i està subjecte a diferents restriccions d'horaris i de portals web amb continguts considerats poc ètics. Posat en marxa per l'Ajuntament de Barcelona, el servei Barcelona Wi-Fi ha fet de les principals seus municipals un nucli de connexió sense fils que democratitza l'accés a internet. Per saber on estan situats, només cal consultar el mapa d'estacions al web oficial o bé enviar un missatge de mòbil amb el codi postal d'on siguis al 7010, que serà respost amb un altre missatge indicant-te el diferents punts Wi-Fi de la zona. Respecte a les limitacions del servei, val a dir que l'horari de connexió de la majoria de punts és de 8 del matí a 8 del vespre, i que l'accés a determinades pàgines o la descàrrega i transmissió de dades està restringit. La xarxa Barcelona Wi-Fi és la nova xarxa d'accés a internet sense fils disponible a més de 100 seus municipals. En el futur, tots els barris quedaran coberts i hi haurà un total de 500 estacions.

Total 500 resultats
per pantalla
Pantalla de 50

Àrea professorat

Programació educativa