Inici » Resultats de cerca avançada

Resultats de cerca avançada

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 7 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
Explotar l'Amazònia / Els coales, l'eucaliptus i el virus
Vídeo

Ciències naturals Explotar l'Amazònia / Els coales, l'eucaliptus i el virus

  • Data 2009
  • Idioma Català
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural

"El medi ambient" parla de la lluita contra la tala il·legal a l'Amazònia i d'un virus que afecta els eucaliptus, l'hàbitat natural dels coales. Una altra forma d'explotar l'Amazònia Un dels processos que genera més emissions de diòxid de carboni és la desforestació de les selves tropicals. El govern brasiler segueix decidit a aturar la destrucció d'una d'aquestes selves, l'Amazònia, lluitant contra la tala il·legal. Per això es realitzen cursos d'una setmana per ensenyar a explotar la fusta de forma sostenible. S'explica, per exemple, com fer caure un arbre causant el mínim dany als altres. També es ressalta que s'han d'eliminar només alguns arbres i deixar els més joves, i no actuar al mateix lloc fins passats 35 anys, perquè el bosc es recuperi. De moment, però, la tala legal representa menys de la sisena part de l'extracció total de fusta. Els coales, l'eucaliptus i el virus Fa un segle, la caça era la principal amenaça per als coales australians. Ara en té dues de diferents. D'una banda, la fragmentació i la destrucció d'hàbitats amb eucaliptus, l'arbre que li proporciona els nutrients i l'aigua que necessita per viure. De l'altra, una infecció, la clamidiosi, provocada per un virus, però afavorida per l'estrès que li genera al coala la dificultat de trobar aliment. Entre altres coses, la malaltia provoca infertilitat i això impedeix que es renovin les poblacions. Per això, tot i l'atenció que rep, aquest tendre símbol australià ha estat declarat espècie vulnerable i, en algunes zones, espècie amenaçada. Revista del CENMA El número 4 de la revista que edita el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra s'afegeix a l'Any Darwin. Així, explica la història de les idees evolutives fins a arribar als treballs del naturalista anglès. El seguiment del liró gris és un altre dels temes tractats en aquesta publicació semestral gratuïta, que també respon, de forma amena, a la pregunta "És molt gran, l'Univers?". Un reportatge sobre les abelles i les habituals seccions de temàtica diversa tanquen aquesta publicació.

La caixa màgica
Vídeo

Tutoria Llengües i literatura La caixa màgica

  • Data 2009
  • Idioma Català
  • Nivell Educació Primària
  • Àrea Tutoria, Llengua catalana i literatura

"La caixa màgica"ens apropa al món dels infants a travès de la lectura i els llibres.La biblioteca ens presenta com univers amb tota la fantasia que conté. "Hi havia una vegada un lloc que era diferent.Un lloc on res era i tot només semblava..." La mirada infantil conté la riquesa emocional i creativa.Aquest apropament ens ofereix una altra manera de trobar-nos en el món dels llibres i la literatura. Les paraules són caixes buides que omplin de significat cada dia.Hi ha una paraula màgica que no pot encabir-se en lloc.La paraula agombolar ens aixopluga en la descoberta dels llibres. Els llibres són éssers vius.Deixem que els llibres ens trobin a nosaltres com un company de viatge.

Deixalles espacials
Vídeo

Ciències naturals Deixalles espacials

  • Data 2008
  • Idioma Català
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Àrea Física, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural

Restes de satèl·lits i de coets han convertit l'espai en un petit abocador. "El medi ambient" mostra com es treballa per detectar aquestes deixalles per evitar riscos. Milions d'astres són observats amb potents telescopis terrestres i, fins i tot, amb telescopis situats en òrbita, com el Hubble, per conèixer més bé les característiques de l'univers. Però l'ESA, l'Agència Espacial Europea, també té una xarxa de vigilància per detectar cossos molt petits que poden causar grans problemes: les deixalles espacials. Amb telescopis com el de l'Observatori del Teide, a Tenerife, se segueix la pista de les restes que es troben en òrbites altes, a uns quants milers de quilòmetres d'altura. Amb aquest telescopi es poden identificar objectes d'entre deu i quinze centímetres. Les observacions fetes a les Canàries, juntament amb les fetes en altres llocs, han servit per elaborar el catàleg d'objectes més grans d'un metre que ha fet la xarxa de vigilància dels Estats Units. Fa poc més de cinquanta anys que es va posar en òrbita el primer satèl·lit artificial. Des d'aleshores se n'han llançat milers i molts giren actualment al voltant de la Terra. Tot això ha generat restes molt diverses. La gran majoria d'aquests objectes es troben en òrbites baixes, a uns dos mil quilòmetres d'altura, i es mouen a velocitats molt elevades, de més de vint-i-vuit mil quilòmetres per hora. Per localitzar-los s'utilitzen radars molt potents, com l'antena de trenta-quatre metres de diàmetre de Wachtberg, a Alemanya. Aquí es detecten els objectes i també se n'obtenen fotografies o pel·lícules. La informació és processada pels científics per predir els riscos de col·lisió amb satèl·lits artificials o amb missions tripulades. Tot i que són objectes petits, els impactes poden ser catastròfics.

Rastrejadors del clima (7): pingüí de corona blanca, orca i dofí
Vídeo

Ciències naturals Rastrejadors del clima (7): pingüí de corona blanca, orca i dofí

  • Data 2008
  • Idioma Català
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural

La sèrie "Rastrejadors del clima" dóna veu a diversos animals perquè parlin dels efectes del canvi climàtic. En aquesta ocasió, els protagonistes són un pingüí, una orca i un dofí. Pingüí de corona blanca "Negre a l'esquena, blanc al davant. Sóc el pingüí de corona blanca. Des dels principis dels temps he compartit les aigües de l'Atlàntic amb altres pingüins i hi ha espai de sobres per a tots nosaltres. Una vegada a l'any, tota la colònia ve a la península Antàrtica a niar. Sóc una au, no ho oblideu. I quan els polls estan ben alimentats i són prou forts, anem tots a l'aigua. És el nostre cicle de vida! Fins que el clima va canviar. Ara, les coses se'ns en han anat de les mans: el gel del mar s'està fonent, hi ha menys plàncton i tota la cadena alimentària està dessincronitzada. No hi ha altre remei que preguntar-se: què ens quedarà per menjar?" Orca "Sóc l'orca. Pertanyo a la mateixa família que el dofí. Aquí, a mar obert, al voltant de Noruega, vivim en grup. La nostra tècnica de pescar és insuperable, mortal, fins i tot, per als peixos migratoris. Mentre hi hagi peix, és clar. Hi concorren diversos factors, però el canvi climàtic, certament, no hi ajuda gens: la piràmide alimentària està desequilibrada. El plàncton, que no pot suportar l'increment de temperatura del mar, es torna més escàs i es desplaça cap al nord. Les arengades, que s'alimenten de plàncton, han hagut de seguir-lo i estan canviant les seves rutes migratòries habituals. I nosaltres, les orques, les haurem de seguir, vulguem o no". Dofí "Aquest és el meu univers: el Mediterrani, l'oceà Índic, els peixos multicolors i la riquesa del fons marí entre Àfrica i Madagascar, al llarg de les barreres de corall. Malauradament, els coralls estan malalts, i jo, el dofí, sóc el primer a veure-ho. Contemplo com es tornen pàl·lids i es moren a poc a poc. Potser no ho sabeu, però els coralls són animals que formen barreres agrupant-se tots en colònies. Però les barreres de corall són fràgils, necessiten una temperatura constant. L'increment de les temperatures predit per a aquest segle pot significar ben bé el seu final. Les barreres de corall, que tant necessitem, corren el risc de desaparèixer".

Pèsols del Maresme / Sentit i sensibilitat
Vídeo

Tutoria Tecnologia Ciències naturals Pèsols del Maresme / Sentit i sensibilitat

  • Data 2008
  • Idioma Català
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Tutoria, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural

El programa "Al vostre gust" plasma la complicitat entre pagesos i cuiners a l'hora de promocionar els pèsols del Maresme. També destaca les qualitats especials que tenen les sommeliers. Pèsols del Maresme A l'horta del Maresme s'hi fan els preuats pèsols del tipus garrofal o de la floreta. El pagès Joan Grau, d'Argentona, explica les característiques que diferencien en qualitat els pesòls del Maresme de la resta, quines condicions són les òptimes per cultivar-los i quina és la millor època per collir-los. La cuinera Fina Moure i la directora del restaurant Montalmar, Maite Espín, destaquen la dolçor dels pèsols del Maresme i mostren diferents maneres de cuinar-los. Les germanes Lolita i Paquita Rexach, del restaurant Hispania, també ensenyen com cuinen els pèsols del garrofal. A la Fundació Alícia, el cuiner Jordi Puig-Pey i la nutricionista Elena Roura expliquen diferents tipus de coccions fàcils, ràpides i nutritives per fer a casa amb pèsols congelats. Els pèsols són rics en fibra, potassi, vitamina A i antioxidants. Sentit i sensibilitat Els sommeliers són els encarregats d'aconsellar els clients d'un restaurant pel que fa a les begudes. Tret d'algunes excepcions, aquest ofici ha estat protagonitzat per homes, i no ha estat fins als darrers anys que les sommeliers han començat a tener-hi un paper destacat. El programa acompanya la sommelier Judit Cercós a la "mise en place" diària que ha de fer abans de començar un servei. Una feina delicada i plena de detalls que sovint es desconeixen. Judit Cercós parla dels criteris que fa servir a l'hora de recomanar un vi a un client, de la importància de les copes, dels aperitius, dels còctels i dels cigars. També destaca que és important conèixer si un vi necessita o no decantació. Meritxell Falgueras, del Celler de Gelida, i Tamae Imache, totes dues sommeliers, parlen de la seva experiència i d'alguns problemes que els comporta el fet de ser dones. També descobreixen per què un sommelier és capaç de reconèixer diverses aromes en una copa de vi. Com a complement d'aquest reportage, l'enòleg i sommelier Àngel Garcia Petit parla de la sensibilitat de les dones en el tast i de l'interès general i creixent per l'univers del vi.

Anton Aubanell Pou:
Vídeo

Matemàtiques Anton Aubanell Pou: "Material manipulable a l'aula de matemàtiques" (I)

  • Data 2006
  • Idioma Català
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Àrea Matemàtiques

El professor Anton Aubanell ens ofereix una mostra creativa d'experiències pràctiques aplicades a l'aula de matemàtiques a nivell de primària i secundària. La seva conferència ens obra un univers màgic i lúdic per a l'aprenentatge de les ciències experimentals i matemàtiques.

Anton Aubanell Pou:
Vídeo

Matemàtiques Anton Aubanell Pou: "Material manipulable a l'aula de matemàtiques" (II)

  • Data 2006
  • Idioma Català
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Àrea Matemàtiques

El professor Anton Aubanell ens ofereix una mostra creativa d'experiències pràctiques aplicades a l'aula de matemàtiques a nivell de primària i secundària. La seva conferència ens obra un univers màgic i lúdic per a l'aprenentatge de les ciències experimentals i matemàtiques.

Total 7 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa