Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 3 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
Joaquim Ruyra, la fascinació pel mar
Vídeo

Llengües i literatura Joaquim Ruyra, la fascinació pel mar

 • Data 2003
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Llengua catalana i literatura

Vida, obra i fragments visualitzats de l'escriptor català Joaquim Ruyra, que va contribuir a la fixació de la llengua literària. La seva obra reflecteix sobretot el món del mar. Les descripcions de paisatges marítims assoleixen un esplèndid to líric. Els seus temes, entre el drama i l'humorisme, combinen alguns records personals amb elements de caràcter fantàstic.

Llibres de família, amb la Care: Créixer amb Poe
Àudio

Tutoria Llengües i literatura Llibres de família, amb la Care: Créixer amb Poe

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària
 • Àrea Tutoria, Llengua catalana i literatura

En aquest capítol, Care Santos comenta el llibre "Créixer amb Poe", de M. Pilar Gil, guanyador del 34è premi Joaquim Ruyra de novel·la juvenil. L'escriptora Care Santos, mare de tres criatures, busca en tota mena de llibres consol, ajuda o motius per a l'optimisme. Manuals per a pares, novel·les o memòries que relaten la infantesa o contes per a nens i joves. "Eduqueu les criatures" enceta la tercera temporada amb ganes d'abordar el tema més complicat del món: la conciliació de feina, vida, repartiment de tasques a casa i fer créixer les criatures. Estrenem secció, titulada "Concilia... què?", on abordarem històries reals de gent que aconsegueix el miracle de fer compatible tenir canalla, tenir vida pròpia i arribar a final de mes. També convocarem els oients a triar les millors cançons de la història de la música relacionades amb la maternitat i la paternitat. I continuarem intentant conciliar el que conciliem sempre, l'humor amb les ganes d'aprendre, les opinions dels experts amb les batalletes dels inexperts que fem el programa, que som simples aprenents d'educadors.

La primera dictadura
Vídeo

Ciències socials La primera dictadura

 • Data 1988
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Coneixement del medi: social i cultural

En Dragui, el narrador de la sèrie "Història de Catalunya", explica els fets més destacats de la dècada del 1920, com ara la instauració de la Dictadura de Primo de Rivera, l'intent de Francesc Macià de proclamar la República Catalana o la celebració a Barcelona de l'Exposició Internacional. Durant els anomenats "feliços anys 20", l'avinguda del Paral·lel de Barcelona bullia d'activitat. Les arts es transformaven i Picasso començava la seva època cubista. L'11 de setembre de 1923, representants de Galícia, el País Basc i Catalunya van fer un front comú per aconseguir una autonomia política. L'endemà mateix, Miguel Primo de Rivera, capità general de la 4a Regió Militar, va fer un pronunciament amb la idea de "no deixar que el separatisme amenacés la unitat d'Espanya". Des de Saragossa, el general Sanjurjo s'hi va adherir. Es va declarar l'estat de guerra i Espanya va passar a ser governada per un directori militar. Es va suprimir la Mancomunitat de Catalunya i es van prohibir l'Orfeó Català, el Gracienc, el Badaloní i les escoles catalanes i el seu Patronat Escolar. L'any 1925, un grup de catalans va denunciar la repressió que hi havia a Catalunya davant el Comitè Nacional de Minories de la Societat de Nacions, a Ginebra. En aquesta època, alguns artistes van voler renovar radicalment l'art. Es va publicar "El manifest groc", el document literari més conegut de l'avantguardisme català dels anys 20. Un dels seus firmants va ser Salvador Dalí. S'havia donat pas al surrealisme i a pintors com Joan Miró o poetes com Foix. A començaments de novembre del 1926, procedents de Prats de Molló, uns quants centenars de voluntaris catalans, dirigits per Francesc Macià, van intentar una revolta armada. Volien arribar fins a Olot i proclamar la República Catalana, però van ser traïts, empresonats i jutjats. Les tasques culturals catalanes, però, continuaven endavant. Pompeu Fabra elaborava el "Diccionari de la Llengua Catalana", amb col·laboradors com Joaquim Ruyra. Es van crear la Fundació Bernat Metge, la llibreria Catalònia i Edicions Proa. La Costa Brava va començar a ser coneguda a l'estranger i Tossa de Mar i Lloret de Mar rebien els primers turistes. A Barcelona s'hi va construir el metro. Catalunya ja tenia tres milions d'habitants, un dels quals vivia a Barcelona. La ciutat es va transformar per acollir l'Exposició Internacional. Es va construir el Palau Nacional i es va urbanitzar la muntanya de Monjuïc. Són d'aquesta època l'avinguda de Maria Cristina, amb les dues torres d'accés a la plaça de l'Univers, el pavelló alemany de Mies van der Rohe, la Font Lluminosa de Carles Buïgas, el Poble Espanyol, el Teatre Grec o l'Estadi. Els jardins els va dissenyar Jean-Claude Forestier, ajudat pel seu deixeble Nicolau Rubió i Tudurí. L'Exposició la va inagurar el rei Alfons XIII el 19 de maig de 1929 i una de les seves atraccions va ser el dirigible Graf Zeppelin. L'any 1930, després de perdre el suport dels càrrecs de l'exèrcit,...

Total 3 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa