Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 6 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
Poetes del poble: Joan Salvat-Papasseit
Vídeo

Tutoria Llengües i literatura Poetes del poble: Joan Salvat-Papasseit

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Tutoria, Llengua catalana i literatura

El programa "Tarasca" dedica un capítol de la sèrie "Poetes del poble" a Joan Salvat-Papasseit i s'acosta a la seva obra i la seva figura d'una manera poc convencional. El poeta Joan Salvat-Papasseit va néixer l'any 1894 i va morir el 1924 a Barcelona. La seva obra, de la qual destaca "El poema de la rosa als llavis", va ser reconeguda, sobretot, a partir de la dècada del 1960. L'obra de Joan Salvat-Papasseit ha estat cantada per artistes com ara Joan Manuel Serrat o Martí Llaurador. Ferran Aisa, historiador i biògraf del poeta, parla de Joan Salvat-Papasseit i justifica la seva condició de "poeta del poble". Per la seva banda, Felip Cid, poeta i excatedràtic d'Història de la Medicina, descobreix altres aspectes de la personalitat de Salvat-Papasseit. En aquest capítol, deu alumnes de l'Escola Superior de Disseny i Moda Felicidad Duce de Barcelona reben una selecció de poemes de Salvat-Papasseit. L'obra del poeta els ha de servir d'inspiració per crear una peça de roba. Després d'una setmana de feina, presenten al públic les seves creacions en una botiga del barri de la Ribera.

Joan Salvat-Papasseit
Vídeo

Llengües i literatura Joan Salvat-Papasseit

 • Data 2001
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Llengua catalana i literatura

Programa dedicat a Joan Salvat-Papasseit, nascut a Barcelona l'any 1894. Conegut sobretot com a poeta, és també autor d'articles, manifestos i de prosa de caire polític i social. Orfe des de ben petit, va viure internat a l'Asil Naval durant cinc anys. En sortir de l'asil treballa com a adroguer, en un taller de talla i guardant fusta al moll. La curiositat el farà llegir i formar-se de manera autodidacta. Entra a treballar a la llibreria de les Galeries Laietanes i d'aquesta manera pren contacte amb el món de les avantguardes plàstiques i literàries. Algunes de les seves obres poètiques són "Poemes en ondes hertzianes" (1919), "La gesta dels estels" (1922) o "El poema de la rosa als llavis" (1923). Salvat-Papasseit va morir de tuberculosi l'any 1924. Sota el coixí del seu llit amagava els manuscrits inèdits de la seva darrera obra, "Óssa menor", que es va publicar pòstumament l'any 1925. La seva obra poètica ha estat difosa al gran públic gràcies a les interpretacions musicals de Lluís Llach, Ovidi Montllor, Guillermina Motta, Ramon Muntaner, Xavier Ribalta, Joan Manuel Serrat o Rafael Subirachs.

Fem danses (CEIP Primavera i CEIP Salvat Papasseit de Santa Coloma de Gramenet)
Vídeo

Llengües i literatura Fem danses (CEIP Primavera i CEIP Salvat Papasseit de Santa Coloma de Gramenet)

 • Data 1997
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat
 • Àrea Llengua catalana i literatura

Els alumnes, el professorat i els pares del CEIP Primavera de Santa Coloma de Gramenet i del CEIP Salvat Papasseit aprenen a ballar. Es tracta d'una iniciativa del Servei d'Ensenyament del Català del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Clàssics i versions
Vídeo

Llengües i literatura Clàssics i versions

 • Data 2008
 • Idioma Anglès
 • Nivell Educació Primària
 • Àrea Llengua estrangera

El concurs "Play" repassa, en aquesta ocasió, temes musicals en anglès que han esdevingut clàssics o que han estat versionats. Els alumnes d'aquesta edició del programa provenen de l'Escola Freta, de Calella, i de l'Escola Joan Salvat-Papasseit, de Santa Coloma de Gramenet. Interpreten els temes següents: "It's Not Unusual", de Tom Jones; "I'll Be Missing You", una versió rapera d'un tema de The Police; "Get up, Stand up", de Bob Marley, i "Something Stupid", una versió d'un tema de Frank i Nancy Sinatra. Després de cada cançó, els participants han de respondre a una pregunta relacionada amb la lletra. Altres proves que han de superar els concursants consisteixen a fer sumes i restes en anglès i a formar paraules també en anglès. I a la paròdia de cinema, dedicada al film "Casino Royale", cal trobar un parany lingüístic amagat al diàleg. D'altra banda, també es repassa vocabulari en anglès relacionat amb l'estalvi: "money", "I've been saving up", "20 euro notes", "how many coins have I got?", "that's not enough", "next pocket money" o "piggy bank".

Lluís Alpera
Vídeo

Llengües i literatura Lluís Alpera

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Llengua catalana i literatura

Poeta, crític i professor universitari, Lluís Alpera (València, 1938) ha destacat també com a animador cultural. Llicenciat en Filologia Romànica, es doctorà amb una tesi sobre Francesc Eiximenis. Ha estat professor de les universitats d'Emory (Atlanta) i de Washington (Saint Louis), als EEUU. Instal·lat a Alacant des de 1971, va fundar el departament de Filologia Catalana de la Universitat alacantina, en el qual ha exercit com a professor fins a 2008. La poesia d'Alpera ha sofert una remarcable evolució al llarg dels anys. Inscrita primerament en l'anomenat realisme social, amb obres com "El magre menjar" (1963) i "Dades de la història civil d'un valencià" (1980), es decanta, a partir del poemari "Surant enmig del naufragi final" (1985), cap a un sensualisme esclatant, d'influència barroca. Posteriorment ha evolucionat cap a una poesia més depurada, de tons clàssics, primer, i de ressons neopopularistes, més tard. Cal remarcar els reculls "Amb cendres i diamants" (1995) i "Els bells papirs d'Alexandria" (2003). Entre els seus treballs d'assaig destaquen "Poesia i societat a l'Edat Mitjana" (1973) i "Sobre poetes valencians i altres escrits" (1990-2004). Entre altres premis, ha obtingut el Salvat-Papasseit, l'Ausiàs March i el de la Crítica del País Valencià, que ha guanyat dues vegades.

El noucentisme
Vídeo

Educació artística Ciències socials El noucentisme

 • Data 2002
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Història de l'art, Història

"Memòria de Catalunya" repassa els esdeveniments del primer quart del segle XX, amb fets com l'aparició del noucentisme en l'àmbit cultural i la creació de la Mancomunitat de Catalunya, en el polític. En començar el segle XX, un grup d'intel·lectuals i polítics va impulsar noves idees i projectes per millorar el país. Es tracta del moviment conegut com noucentisme. Aquest corrent es va començar a definir l'any 1906, amb l'inici de la publicació del "Glosari", d'Eugeni d'Ors, autor també de "La ben plantada", editada l'any 1911. El noucentisme i el catalanisme polític van anar molt lligats. L'any 1906, Enric Prat de la Riba va publicar "La nacionalitat catalana". L'arribada de Prat de la Riba a la Diputació de Barcelona i la creació, el 1907, del Centre d'Estudis Catalans i de la seva Biblioteca de Catalunya van ser dos fets cabdals per al noucentisme. En aquesta època, el moviment obrer va guanyar força i l'any 1907 es va constituir la Solidaritat Obrera. L'any 1909 va esclatar una revolta, coneguda com la Setmana Tràgica, a causa de la insatisfacció de les classes populars, que va arribar al límit amb la crida dels reservistes per anar a la guerra del Marroc. El pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia va ser executat acusat d'instigar la revolta. L'any 1914 es va constituir la Mancomunitat de Catalunya, amb Prat de la Riba al capdavant. La Mancomunitat, amb el pressupost de les quatre diputacions, va dur a terme un gran nombre d'iniciatives, sobretot sota el mandat de Josep Puig i Cadafalch, escollit president després de la mort de Prat de la Riba, l'any 1917. Es van crear noves infraestructures, com el cremallera de Núria, es van obrir més de 1.000 quilòmetres de carreteres, es va estendre la xarxa telefònica, el subministrament d'aigua, la producció d'energia elèctrica... Un dels àmbits en què va incidir més la Mancomunitat va ser l'ensenyament. Es va crear el Consell de Pedagogia, amb la figura destacada d'Alexandre Galí; es va introduir el mètode Montesori; es van construir nous grups escolars; es va crear la Universitat Industrial. També es va fomentar l'ensenyament del català i es va estendre l'ús de la llengua, ajudat per les normes ortogràfiques de Pompeu Fabra, publicades el 1913, i es va crear una Xarxa de Biblioteques Populars. En aquesta època es va fomentar el cooperativisme agrari, del qual els cellers cooperatius de l'arquitecte Cèsar Martinell són una bona mostra. Francesc Cambó va ser un dels màxims exponents d'una nova campanya autonomista. L'any 1923, però, la dictadura de Miguel Primo de Rivera va posar fi a les aspiracions d'autogovern. La dictadura va mostrar una actitud intolerant davant de qualsevol signe catalanista i, l'any 1925, va suprimir la Mancomunitat. En literatura van destacar escriptors com Josep Carner, Jaume Bofill, Josep M. López Picó, Josep M. Folch i Torres o Carles Riba. En arquitectura, Rafael Massó i Josep Goday. En escultura, Aristides Maillol, Josep Clarà i Josep Llimona. I en...

Total 6 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa