Inici » Resultats de cerca avançada

Resultats de cerca avançada

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 2 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
Rastrejadors del clima (7): pingüí de corona blanca, orca i dofí
Vídeo

Ciències naturals Rastrejadors del clima (7): pingüí de corona blanca, orca i dofí

  • Data 2008
  • Idioma Català
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural

La sèrie "Rastrejadors del clima" dóna veu a diversos animals perquè parlin dels efectes del canvi climàtic. En aquesta ocasió, els protagonistes són un pingüí, una orca i un dofí. Pingüí de corona blanca "Negre a l'esquena, blanc al davant. Sóc el pingüí de corona blanca. Des dels principis dels temps he compartit les aigües de l'Atlàntic amb altres pingüins i hi ha espai de sobres per a tots nosaltres. Una vegada a l'any, tota la colònia ve a la península Antàrtica a niar. Sóc una au, no ho oblideu. I quan els polls estan ben alimentats i són prou forts, anem tots a l'aigua. És el nostre cicle de vida! Fins que el clima va canviar. Ara, les coses se'ns en han anat de les mans: el gel del mar s'està fonent, hi ha menys plàncton i tota la cadena alimentària està dessincronitzada. No hi ha altre remei que preguntar-se: què ens quedarà per menjar?" Orca "Sóc l'orca. Pertanyo a la mateixa família que el dofí. Aquí, a mar obert, al voltant de Noruega, vivim en grup. La nostra tècnica de pescar és insuperable, mortal, fins i tot, per als peixos migratoris. Mentre hi hagi peix, és clar. Hi concorren diversos factors, però el canvi climàtic, certament, no hi ajuda gens: la piràmide alimentària està desequilibrada. El plàncton, que no pot suportar l'increment de temperatura del mar, es torna més escàs i es desplaça cap al nord. Les arengades, que s'alimenten de plàncton, han hagut de seguir-lo i estan canviant les seves rutes migratòries habituals. I nosaltres, les orques, les haurem de seguir, vulguem o no". Dofí "Aquest és el meu univers: el Mediterrani, l'oceà Índic, els peixos multicolors i la riquesa del fons marí entre Àfrica i Madagascar, al llarg de les barreres de corall. Malauradament, els coralls estan malalts, i jo, el dofí, sóc el primer a veure-ho. Contemplo com es tornen pàl·lids i es moren a poc a poc. Potser no ho sabeu, però els coralls són animals que formen barreres agrupant-se tots en colònies. Però les barreres de corall són fràgils, necessiten una temperatura constant. L'increment de les temperatures predit per a aquest segle pot significar ben bé el seu final. Les barreres de corall, que tant necessitem, corren el risc de desaparèixer".

Què vol dir enguany?
Vídeo

Llengües i literatura Ciències naturals Què vol dir enguany?

  • Data 2005
  • Idioma Català
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural, Llengua catalana i literatura

"Què m'has dit! explica, en aquest capítol, què vol dir "enguany" i "foc d'encenalls", parla de la pronúncia del so "v" i repassa el nom d'alguns animals del zoo. "Enguany" vol dir aquest any. Es diu d'una cosa que és "un foc d'encenalls" quan comença amb molta força però s'extingeix molt aviat. La pronunciació del so "v" s'ha mantingut en alguerès, en una part del subdialecte tarragoní, en baleàric i en algunes zones del valencià. Al zoo hi podem trobar animals com la "balena", el "dofí", el "bisó", el "linx" o l'"esquirol".

Total 2 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa