Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenaciķ segons criteri de cerca i data de producciķ

Total 2 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
La caiguda de l'imperi romā
Āudio

Tutoria Cičncies socials Llengües i literatura La caiguda de l'imperi romā

  • Data 2003
  • Idioma Catalā
  • Nivell Batxillerat Educaciķ Primāria Educaciķ Secundāria Obligatōria
  • Ārea Cičncies socials, geografia i histōria, Educaciķ per al desenvolupament personal i la ciutadania, Educaciķ per al desenvolupament personal i la ciutadania , Tutoria, Llengua catalana i literatura, Histōria, Llatí, Coneixement del medi: social i cultural

En Guārdia! tractarā durant una hora setmanal aquells fets de la Histōria de Catalunya més lligats amb l'aventura, amb l'acciķ, amb l'emociķ. Conduīt per Enric Calpena i en companyia del professor d'Histōria Contemporānia de la UAB, Oriol Junqueras, En Guārdia! convidarā cada setmana un coneixedor de la matčria que es tracti, ja sigui des d'una vessant histōrica o bé des d'un punt de vista més lúdic i aventurer. En aquest capítol es parla sobre la caiguda de l'Imperi Romā, les causes i les conseqüčncies.

Gent de pau, vent de guerra
Vídeo

Tutoria Cičncies socials Gent de pau, vent de guerra

  • Data 1988
  • Idioma Catalā
  • Nivell Educaciķ Primāria Educaciķ Secundāria Obligatōria
  • Ārea Cičncies socials, geografia i histōria, Religiķ (voluntāria), Coneixement del medi: social i cultural

Aquest capítol del programa "Histōria de Catalunya" porta en Dragui a l'čpoca del naixement del cristianisme i de la seva extensiķ, a la caiguda de l'imperi Romā d'Occident i a l'arribada dels visigots, primer, i dels ārabs, després. En l'čpoca d'Octavi August, va tenir lloc el naixement del cristianisme, predicat pels deixebles de Crist a Roma. El cristianisme que predicaven els apōstols es va estendre rāpidament i molta gent, de totes les classes socials, va comenįar a batejar-se. Els cristians, perō, van ser perseguits. La persecuciķ més forta contra ells va ser la de l'emperador Diocleciā, l'any 304, durant la qual hi va haver molts mārtirs catalans, com santa Eulālia, sant Cugat o sant Feliu. Tot i les persecucions, el cristianisme anava agafant cada vegada més forįa. L'any 313, Constantí, amb l'edicte de Milā, va permetre el cristianisme, que, anys més tard, va ser declarat oficial a l'imperi Romā. L'any 395, l'emperador Teodosi va dividir l'imperi Romā entre els seus fills en dues grans parts que mai més no es tornarien a unir: Orient i Occident. Les constants lluites internes van afeblir l'imperi d'Occident, que també va haver d'enfrontar-se a les amenaces dels bārbars. Els bārbars eren pobles que habitaven la Germānia i no parlaven llatí. Vivien al mig del bosc del pillatge, la caįa i el bestiar. Les seves incursions eren cada vegada més freqüents i la gent de les ciutats, que vivia amb por, se n'anava al camp. A les vilˇles romanes hi treballava un gran nombre de serfs i esclaus que feien feines agrícoles i ramaderes. El poble bārbar dels visigots, després de travessar els Pirineus, va entrar a la península Ibčrica. El comandava el seu rei Ataülf, casat amb Galˇla Placídia, germana d'un emperador romā. L'any 476, Roma va caure en poder dels bārbars i l'imperi Romā va quedar destruīt. Després d'Ataülf, els visigots es van agrupar cap al centre d'Hispānia, van establir la seva capital a Toledo i van procurar mantenir la península Ibčrica unificada. Per aixō els reis es van convertir a la religiķ catōlica i dictaven lleis juntament amb els bisbes. L'any 711, un gran perill amenįava el regne visigot: els musulmans. Després d'haver ocupat el nord d'Āfrica, els ārabs van passar l'estret per ocupar Hispānia i van derrotar l'exčrcit visigot prop del riu Guadalete. En menys de sis anys van conquerir tota la Península.

Total 2 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Ārea professorat

Programaciķ educativa