Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 11 resultats
per pantalla
Pantalla de 2
Gris plata: reflex multicolor
Vídeo

Educació artística Ciències socials Ciències naturals Gris plata: reflex multicolor

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Educació visual i plàstica, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia, Dibuix artístic

Una de cada deu mil persones no pot veure els colors, hi veu en blanc i negre. "Colors en sèrie" explica com viu els colors un jove amb acromatòpsia. En el gris plata hi viuen tots els colors. Els colors són una de les primeres coses que aprenem quan som petits. Ens movem seguint tota una sèrie de codis de colors que ens envolten: a les línies de metro, als semàfors, als senyals de trànsit, a les pistes d'esquí, a les arts marcials... Quan veiem molts colors junts ho identifiquem amb la festa i la diversió. Hi ha espais multicolors arreu del món: les cases del barri de Boca a Buenos Aires, la ciutat de Tirana a Albània o el Museu d'Art Contemporani de Lleó. L'arc de Sant Martí és una expressió multicolor de la natura. Es forma per la descomposició de la llum quan entra en contacte amb petites gotes d'aigua suspeses a l'atmosfera. La bandera multicolor formada pels colors de l'arc de Sant Martí va ser dissenyada a la dècada de 1970 com a símbol de l'univers gai. En el dia a dia escollim colors constantment: d'un partit polític, d'un equip favorit, dels nostres cabells quan els tenyim, el color del cotxe o el de les parets de casa. Una de cada deu mil persones no pot veure els colors, només hi veu en blanc i negre: tenen acromatòpsia. És el cas de Neil Harbisson, a qui fins als onze anys no li van diagnosticar aquesta anomalia. Ara fa servir un càmera que porta al front per conèixer els colors. La càmera funciona com un sensor de colors i els transforma en sons.

Negre: el túnel al final de la llum
Vídeo

Educació artística Ciències socials Negre: el túnel al final de la llum

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Cultura audiovisual, Educació visual i plàstica, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia, Dibuix artístic

Mort, mals presagis, ocultisme... La llegenda que arrossega el negre fa difícil creure que sigui també el color de la sofisticació i l'elegància. "Colors en sèrie" hi dedica el capítol. El negre és la suma de la resta de colors i, alhora, és absència de llum; és el color de la foscor, de les ombres i s'associa a tot el que és negatiu. El mal, culturalment, s'amaga darrere el color negre; els personatges més venjatius i malvats vesteixen de negre i, de la mateixa manera, els animals negres són portadors de llegendes sobrenaturals, de mals presagis i de mort. Molts artistes han pintat de negre algunes de les seves teles. Picasso i el "Guernica", Caravaggio, El Greco, Delacroix i Goya i les seves pintures negres. El negre també s'ha lligat amb l'esperit rebel de la música rock i el heavy. El menú negre d'Ada Parellada, del restaurant Semproniana, ha estat elaborat amb botifarra negra, xocolata negra, nabius, raïm negre, picotes, musclos i albergínia.

Rosa: enganxós o diví
Vídeo

Educació artística Ciències socials Rosa: enganxós o diví

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Cultura audiovisual, Educació visual i plàstica, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia, Dibuix artístic

El programa "Colors en sèrie" omple la pantalla de color de rosa, el color més dolç i el color del glamur, amb l'ajuda de l'il·lustrador Jordi Labanda. És impossible associar sentiments negatius amb el color rosa. Fins i tot s'ha comprovat que és molt més difícil barallar-se amb algú vestit de rosa que fer-ho amb algú que va de vermell. El rosa, el color més dolç, ens torna dèbils. El rosa també és considerat un color de pau, el rosa pàl·lid és un color tranquil·litzant davant del qual ningú no es pot posar agressiu. El rosa és el color del glamur i, en definitiva, de la vida en rosa. És un color que sempre és positiu i és sinònim d'optimisme: la novel·la rosa sempre s'acaba amb finals feliços i la premsa rosa és plena de personatges amb glamur i sofisticació que viuen la vida en rosa. Hi ha força expressions positives que utilitzen el rosa: el "think pink" o "pensa en positiu" dels nord-americans, "veure les coses de color de rosa" o "estar com una rosa". L'origen del rosa Pompadour el trobem a la cort del rei francès Lluís XV, el color va ser creat per a una de les seves amants, Madame de Pompadour. Els xiclets i les llaminadures també són roses, en canvi, hi ha pocs animals de color rosa: els porcs, els flamencs i la mítica "pantera rosa". Durant la dècada del 1970, el rosa es va convertir en el símbol de l'orgull gai. Al Japó s'anomenen pel·lícules rosa les pel·lícules porno.

Marró: la vida secreta de la bellesa
Vídeo

Educació artística Ciències socials Marró: la vida secreta de la bellesa

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Cultura audiovisual, Educació visual i plàstica, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia

L'espai "Colors en sèrie" parla del color marró. El color de la terra és el més despreciat i molt poques persones el destaquen com el seu color favorit. El marró és, sens dubte, el color més comú, el que es troba més fàcilment, i per això és poc apreciat. Cal mirar-lo a fons i molt de prop per trobar-hi la bellesa. Trobem el color marró als ulls i als cabells, i també és el color del cartró i dels excrements humans i animals. El marró és un color primitiu que no ven, per això molts productes marrons es vesteixen amb embolcalls i logos d'altres colors. Fins al segle XX, el color marró no tenia nom per designar-lo. L'origen de la paraula "marró" el trobem en el mot "marron", que en francès denomina un tipus de castanya. El marró és el color de la pobresa. Històricament, els camperols, els criats i els pidolaires es vestien amb roba sense tenyir. Actualment, el marró és un color no apropiat per vestir en els actes oficials de les cases reials. El mot "marró" és present en diverses frases fetes: "enxampar algú de marró", que vol dir trobar-lo en una situació compromesa; també es parla de "menjar-se el marró" com una cosa desagradable de fer. A la xocolata, encara que marró, se li atribueixen efectes beneficiosos, és antidepressiva i antioxidant. El marró és el color de la terra i també és el color natural amb més matisos, és el color dels deserts, de la fusta, de la fruita seca, de la majoria d'espècies de mamífers i dels camps de conreu.

Taronja: moviment continu
Vídeo

Educació artística Ciències socials Taronja: moviment continu

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Cultura audiovisual, Educació visual i plàstica, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia

Una pilota de bàsquet, un intermitent, un anunci d'un pis de lloguer, un semàfor en taronja o la sirena d'una ambulància. Tot això anuncia el mateix: un estat de transició, de canvi. El taronja és el color que analitza aquest capítol de "Colors en sèrie". La paraula "taronja" es va crear a partir de la paraula francesa "orange", nom que s'ha mantingut en molts idiomes. El taronja, el color dels pèl-rojos, és un color en moviment constant, el color de la transició i els estats momentanis: la primera llum del dia és taronja, els intermitents, un semàfor en taronja, els cons que interrompen el trànsit, els peatges, les sirenes, les flames del foc, els condemnats del corredor de la mort vesteixen granotes taronja, i la tardor, transició de l'estiu a l'hivern, també és vesteix de tons taronja. La taronja també és la millor medicina per combatre el "winterblues", desordre afectiu que porta a la depressió i a la tristesa en les èpoques de fred. A l'Índia, el taronja és un dels colors sagrats i també és el color de la planta de la henna, del budisme i l'espiritualitat oriental. La pel·lícula "La taronja mecànica", de Stanley Kubrick, no parla del taronja; el títol té l'origen en una expressió anglesa que designa algú molt estrany. Així mateix, l'expressió "taronja mecànica" també servia per designar la selecció holandesa liderada per Johan Cruyff. El taronja és el color nacional d'Holanda perquè l'emblema de la casa d'Orange és taronja, com també va ser taronja la revolució ucraïnesa que va aconseguir canviar el govern corrupte que dirigia el país. En les revolucions estètiques del segle XX també hi predominava aquest color i, així, ara s'associa el taronja a l'estètica retro dels 60 i 70. Les empreses innovadores fan servir el taronja en el seu màrqueting, i els productes energètics vesteixen els seus envasos de taronja. El menú monocolor d'Ada Parellada, del restaurant Semproniana, també es pinta de taronja amb carbassa, papaia, mandarines, salmó i taronges.

Blanc: del cel a la terra
Vídeo

Educació artística Ciències socials Blanc: del cel a la terra

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació visual i plàstica, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia, Dibuix artístic

De la mà d'un àngel blanc, cansat de viure envoltat del blanc celestial, el programa "Colors en sèrie" mostra tots els blancs que hi ha a la natura i a les nostres vides. El blanc és el color de la llum, el cel i els núvols. També són blancs els astres, la Lluna, la innocència i ocells com les cigonyes o els coloms, que simbolitzen la felicitat i la pau. El blanc és el color preferit per algunes religions i els habitants dels països nòrdics saben distingir uns seixanta tipus de blancs per parlar de la neu. Les cases dels pobles mediterranis s'emblanquinen i també és el color preferit dels arquitectes contemporanis. La gastronomia també es vesteix de blanc en el menú del restaurant Samproniana, on elaboren un assortiment de plats cuinats amb aliments blancs. El blanc és el color més funcional que existeix i amb el qual es fabriquen més objectes. També s'utilitza en la roba. Com a símbol de netedat i higiene en els uniformes de molts professionals, i com a símbol de puresa en el blanc immaculat dels vestits de núvia. El blanc és el color a què s'enfronten tots els creadors.

Blau: confia en mi
Vídeo

Tutoria Educació artística Ciències socials Blau: confia en mi

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria, Educació visual i plàstica, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia, Dibuix artístic

El programa "Colors en sèrie" parla del color blau, un color que dóna confiança i seguretat. El cel i el mar són blaus. El blau és color de la confiança. A qui confiem la reparació del nostre cotxe? A un mecànic vestit de blau. A qui confiem la nostra seguretat? Als cossos policials amb uniformes blaus. Els polítics també es vesteixen de blau per donar confiança. És el color dels partits de dretes i, als Estats Units, el blau és el color del Partit Republicà. També són blaus els blues, els cants espirituals dels afroamericans del sud dels Estats Units, i els "blue jeans" o texans, icona de la dècada de 1970, que Levi Strauss va començar a confeccionar com a roba de treball per als miners nord-americans. El blau també és el color dels prínceps, el de l'amor ideal i el dels menjars impossibles. No és un color masculí, al contrari: durant molt de temps, les nenes anaven de blau i no de rosa.

Vermell: dóna'm la vida
Vídeo

Tutoria Educació artística Ciències socials Vermell: dóna'm la vida

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria, Educació visual i plàstica, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia

El vermell, utilitzat en excés, pot generar estrès i nerviosisme. Els sentiments també són de color vermell, com també un cor vermell és el símbol de l'amor. El programa "Colors en sèrie" repassa llocs i objectes vermells. El vermell de la sang que dóna la vida és el primer color que van distingir els primers humans, una sang que oferien als déus i que també servia per fertilitzar la terra. La poma d'Adam i Eva era vermella i també ho era l'infern on es castigava els condemnats a penes eternes. L'ús del vermell és ple de tòpics que no són reals: la capa vermella no és el que atreu el toro; el telèfon vermell no existia, era una línia de comunicació entre els Estats Units i l'URSS durant la guerra freda, i les flors vermelles no són les que més atreuen els insectes. Hi ha nombrosos llocs del món que fan refèrencia al vermell en el seu nom: el Grand Canyon del Colorado, el barri vermell d'Amsterdam, el mar Roig, el desert vermell de Jordània, la plaça Roja de Moscou, el riu Tinto o el planeta vermell, Mart. El vermell també és el color de la revolució, els moviments obrers i el comunisme. I com a reclam publicitari, el vermell és el color més utilitzat.

Groc: el camí de la contradicció
Vídeo

Tutoria Educació artística Groc: el camí de la contradicció

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria, Educació visual i plàstica

El groc desprèn festa i alegria, però també hi ha gent que l'identifica amb l'odi, la bogeria, la mala sort, la malaltia, el verí, sobretot si es posa al costat del negre. Definitivament, és el color més contradictori de tota la paleta, un color que s'estima o s'odia. "Colors en sèrie" hi dedica el capítol. La història d'amor-odi d'un vianant pintat a la calçada d'un carrer i la línia contínua que l'acompanya serveix d'excusa per abordar el caràcter contradictori del color groc. A la premsa sensacionalista també se l'anomena premsa groga, i Judes Iscariot anava de groc quan va trair Jesucrist. El groc és el color de l'avarícia i la ira, i també és símptoma de malaltia. Quan ens enfadem, la bilis ens fa tornar grocs. En el món animal, la combinació de groc i negre indica el perill en els rèptils i insectes verinosos. El groc també és el color dels indesitjables: els nazis obligaven els jueus a portar una estrella de David groga cosida a la roba. I en el món teatral, és un color maleït des que Molière va morir vestit de groc mentre actuava en un escenari. Per contra, per als xinesos, el groc és el color més important perquè consideren que l'origen de la civilització xinesa prové del riu Huang He o riu Groc. Van Gogh va ser un obsés del groc i va pintar compulsivament en groc fins a la mort. La gastronomia també es pot vestir de groc amb el menú d'Ada Parellada, del restaurant Samproniana, elaborat amb un assortiment de plats cuinats amb aliments de color groc.

Verd: de la vida a la mort
Vídeo

Tutoria Educació artística Verd: de la vida a la mort

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria, Educació visual i plàstica

"Colors en sèrie" dedica el capítol al color verd, el color de la vida i de la natura. Té un efecte relaxant per a la vista i predomina entre els colors del paisatge urbà que ens envolta. A Occident, el verd representa la llibertat. Per als països islàmics és un color sagrat que representa l'amistat, la no- violència i la religió. El verd s'identifica amb els aliments biològics o productes ecològics i també és el color de monstres i alienígenes. El verd, color preferit de Napoleó, va ser el que li va causar la mort per enverinament l'any 1821, a l'illa de Santa Elena. El color verd és la vida en estat pur, però també és el color de la tecnologia, el dels soldats, i el del "nightshot".

Total 11 resultats
per pantalla
Pantalla de 2

Àrea professorat

Programació educativa