Inici » Resultats de cerca avançada

Resultats de cerca avançada

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 77 resultats
per pantalla
Pantalla de 8
Implica't
Vídeo

Tutoria Educació artística Ciències socials Llengües i literatura Tecnologia Ciències naturals Implica't

 • Data 2015
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Infantil Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Economia de l'empresa, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tècniques d'expressió graficoplàstica, Descoberta de l'entorn, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania , Tutoria, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural, Llengua catalana i literatura, Educació visual i plàstica

Experiència on es mostra el projecte cooperatiu que duen a terme professors de diferents centres educatius i les activitats que fan amb els alumnes de l'Institut Torrevicens de Lleida.

Lluís Alpera
Vídeo

Llengües i literatura Lluís Alpera

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Llengua catalana i literatura

Poeta, crític i professor universitari, Lluís Alpera (València, 1938) ha destacat també com a animador cultural. Llicenciat en Filologia Romànica, es doctorà amb una tesi sobre Francesc Eiximenis. Ha estat professor de les universitats d'Emory (Atlanta) i de Washington (Saint Louis), als EEUU. Instal·lat a Alacant des de 1971, va fundar el departament de Filologia Catalana de la Universitat alacantina, en el qual ha exercit com a professor fins a 2008. La poesia d'Alpera ha sofert una remarcable evolució al llarg dels anys. Inscrita primerament en l'anomenat realisme social, amb obres com "El magre menjar" (1963) i "Dades de la història civil d'un valencià" (1980), es decanta, a partir del poemari "Surant enmig del naufragi final" (1985), cap a un sensualisme esclatant, d'influència barroca. Posteriorment ha evolucionat cap a una poesia més depurada, de tons clàssics, primer, i de ressons neopopularistes, més tard. Cal remarcar els reculls "Amb cendres i diamants" (1995) i "Els bells papirs d'Alexandria" (2003). Entre els seus treballs d'assaig destaquen "Poesia i societat a l'Edat Mitjana" (1973) i "Sobre poetes valencians i altres escrits" (1990-2004). Entre altres premis, ha obtingut el Salvat-Papasseit, l'Ausiàs March i el de la Crítica del País Valencià, que ha guanyat dues vegades.

Jordi-Pere Cerdà
Vídeo

Tutoria Ciències socials Llengües i literatura Jordi-Pere Cerdà

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura

Jordi-Pere Cerdà és el pseudònim literari d'Antoni Cayrol (Sallagosa, Alta Cerdanya, 1920). En plena regressió del català al Roselló, Cerdà construeix la seva llengua, basant-se sobretot en la rica parla de l'Alta Cerdanya. Al mateix temps que participa en la resistència durant la II Guerra Mundial, escriu poesia i teatre, però no comença a publicar fins al 1950. Ha conreat diversos gèneres, sempre amb l'Alta Cerdanya com a temàtica de fons. En poesia, cal remarcar "La guatlla i la garba" (1950) i "Suite cerdana" (2003). Entre les seves obres dramàtiques, destaquen "La set de la terra" (1955) i "Quatre dones i el sol" (1964). En narrativa, ha obtingut el Premi de la Crítica Serra d'Or per "Col·locació de personatges en un jardí tancat" (1984) i el Premi Nacional de Literatura per la novel·la "Passos estrets per terres altes" (1984). Llibreter durant un temps i a tota hora animador cultural, ha lluitat per la pervivència de la cultura autòctona a la Catalunya Nord. És fundador del Grup Rossellonès d'Estudis Catalans. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. També ha obtingut el Premi de Literatura de la Generalitat per "Poesia completa" (1988).

Baltasar Porcel
Vídeo

Ciències socials Llengües i literatura Baltasar Porcel

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Ciències socials, geografia i història, Llengua catalana i literatura, Geografia

Cosmopolita i ciutadà del món, Baltasar Porcel (Andratx, Mallorca, 1937) considera, però que la seva única pàtria és la llengua catalana. En aquesta llengua, a excepció de la poesia, ha tocat pràcticament tots els gèneres literaris: narrativa, teatre, assaig, biografia, crònica de viatges i periodisme. Però ha destacat especialment en la novel·la i en el periodisme. Gran part de la novel·lística de l'autor està centrada en el seu poble, Andratx, la realitat del qual transforma i reinventa fins a convertir-la en mite. Dins l'anomenat "Cicle d'Andratx" cal remarcar les novel·les "Cavalls cap a la fosca", "El cor del senglar" i "Olympia a mitjanit". Fruit dels viatges de l'escriptor arreu del món són les novel·les "Les pomes d'or" i "Els dies immortals", ambientades a l'Àfrica. Altrament les experiències barcelonines de Porcel -des de 1960 resideix a Barcelona- han inspirat, entre altres obres, "Lola i els peixos morts" i "Ulisses a alta mar". En el camp periodístic destaquen les seves entrevistes a "Serra d'Or" i "Destino" i la seva columna diària a "La Vanguàrdia". També ha col·laborat assíduament a la ràdio i la televisió. Ha rebut els premis més prestigiosos de les lletres catalanes i la seva obra ha estat traduïda a nombroses llengües.

Pedra i sang
Vídeo

Ciències socials Llengües i literatura Pedra i sang

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Ciències socials, geografia i història, Llengua catalana i literatura

Enregistrament de la Tragicomèdia musical basada en l'assassinat de l'abat Arnau de Biure al Monestir de Sant Cugat del Vallès durant la missa del gall del 1350. Obre de l'autor Josep M. Jaumà i posta en escena per la companyia de Tetrateatre.

Artur Bladé, l'Ebre narrat
Vídeo

Tutoria Llengües i literatura Artur Bladé, l'Ebre narrat

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Tutoria, Llengua catalana i literatura

Des de fa un parell d'anys, l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila treballa per preservar escenaris descrits per l'escriptor més destacat de la Ribera d'Ebre. "El medi ambient" ho explica en aquest capítol. A Benissanet, a la Ribera d'Ebre, encara es conserva alguna sènia, un giny a l'entorn del qual girava un ruc, que permetia extreure aigua del subsòl per regar. A la Ribera d'Ebre, aquest aparell dóna nom a les parcel·les conreades prop del riu. Des de fa un parell d'anys, l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila treballa per preservar escenaris descrits per l'escriptor més destacat de la comarca. Per Núria Grau, filòloga, la literatura d'Artur Bladé contribueix a salvar les formes de vida de la Ribera d'Ebre de l'oblit, perquè retrata els costums, les formes de vida dels seniers, dels pagesos, dels artesans i contribueix a fixar tot això dins el conjunt de la literatura catalana. L'associació ha marcat un itinerari per Benissanet i rodalia que ha anomenat "Paisatge literari". Inclou nou punts de la població relacionats amb textos literaris d'Artur Bladé. Llocs descrits i viscuts, com el carrer Bonaire i els carrers de dins. Després del triomf del feixisme a Catalunya els anys 30, Bladé es va exiliar a França i Mèxic, on escriu els primers llibres descriptius de les terres que el van veure créixer. El "Paisatge literari" de Benissanet també inclou el domicili de l'escriptor retornat de l'exili. Artur Bladé i Font, fill de l'escriptor, recorda que el seu pare escrivia sobre tot el que li passava pel cap, sobre tot el que li passava a la gent, els costums, les festes i els jocs. Aquest projecte ha recuperat noms i llocs que s'estaven oblidant i perdent a Benissanet. L'associació també ha creat una exposició fixa i una d'itinerant i reedita l'obra completa de Bladé, que estava dispersa i en molts casos exhaurida.

Joaquim Horta
Vídeo

Tutoria Ciències socials Llengües i literatura Joaquim Horta

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Ciències socials, geografia i història, Tutoria, Llengua catalana i literatura

Idealista i contestatari, Joaquim Horta, (Barcelona 1930) ha destacat en els camps de la poesia, de l'edició i de la traducció. La seva producció poètica, influïda en part pel rus Vladimir Maiakovski, és capdavantera en la poesia de compromís social a Catalunya i presenta també tendències existencialistes. En destaquen els reculls "Poemes de la nit" (1955), "Home que espera" (1957) i "Paraules per a no dormir" (1960). El 1993, va publicar l'antologia "Home que espera. Selecció de textos" (1955-1992). Provinent d'una família d'impressors i editors, Horta va crear la prestigiosa col·lecció "Signe" de poesia i assaig i va editar els "Quaderns de Teatre de l'Associació Dramàtica de Barcelona", amb obres d'autors estrangers, traduïdes per primera vegada al català, i també d'autors del país. Així mateix, ha estat cap dels departaments de publicacions del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i Balears i de l'Ajuntament de Barcelona. Com a traductor, és autor, en col·laboració amb Manuel de Seabra, de les versions de tot el teatre i la poesia de Vladimir Maiakovski i de la poesia de Mao Zedong, entre altres. L'obra d'Horta ha estat traduïda a diverses llengües i cantautors, com Xavier Ribalta o Manel Peiró, han musicat poemes seus.

Màrius Sampere
Vídeo

Tutoria Llengües i literatura Màrius Sampere

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Tutoria, Llengua catalana i literatura

Aficionat a la música i fotògraf de professió, Màrius Sampere (Barcelona 1928) s'ha dedicat al conreu de la poesia des de ben jove. El 1963 guanya el premis Carles Riba amb el recull "L'home i el límit". Més tard, obté diversos guardons en els Jocs Florals a l'exili i és nomenat Mestre en Gai Saber. EL 1967 publica "Poemes de baixa freqüència", una antologia de la seva obra, en bona part inèdita, en la qual s'evidencia l'eix essencial de la producció poètica de l'autor: la reflexió turmentada sobre la tragèdia humana i les seves dimensions metafísiques. Refermen aquesta línia noves publicacions com "Samsara" (1982) i "Llibre de les inauguracions" (1984). A principi dels anys vuitanta deixa la feina de fotògraf per treballar en tasques de normalització lingüística. Des de l'any 1993 intensifica la seva producció literària amb reculls destacables com "Demiúrgia" (1996), "Subllum" (2000) i "Les imminències" (2002). La seva obra, poc coneguda durant anys, gaudeix avui dia d'un ampli reconeixement per part de la crítica. Ha obtingut nombrosos premis literaris, entre altres, el de la Crítica Serra d'Or, el Nacional de Cultura i el Ciutat de Barcelona.

Ramon Llull
Àudio

Ciències socials Llengües i literatura Ramon Llull

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Ciències socials, geografia i història, Llengua catalana i literatura, Coneixement del medi: social i cultural

En Guàrdia! tractarà durant una hora setmanal aquells fets de la Història de Catalunya més lligats amb l'aventura, amb l'acció, amb l'emoció. Conduït per Enric Calpena i en companyia del professor d'Història Contemporània de la UAB, Oriol Junqueras, En Guàrdia! convidarà cada setmana un coneixedor de la matèria que es tracti, ja sigui des d'una vessant històrica o bé des d'un punt de vista més lúdic i aventurer. En aquest capítol es repassa la influència de la figura de Ramon Llull en la cultura catalana.

Jaume Pèrez Montaner
Vídeo

Tutoria Ciències socials Llengües i literatura Jaume Pèrez Montaner

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Coneixement del medi: social i cultural

Poeta i crític literari, Jaume Pérez Montaner (L'Alfàs del Pi, Marina Alta, 1938) també ha portat a terme una intensa activitat docent, tant a diversos centres universitaris dels EEUU com a la Universitat de València, on és avui dia professor de literatura catalana. La seva poesia, sempre a la recerca de nous horitzons d'expressió i amb un elevat grau de compromís cívic, ha evolucionat cap a una major interiorització personal i una depuració de formes sense perdre, però, la dimensió col·lectiva. Cal destacar els reculls poètics Museu de cendres, L'heura del desig, Màscares i Fronteres. En el camp de l'assaig, els treballs sobre Vicent Andrés Estellés, Ausiàs March, Joan Fuster i Joan Brossa, entre altres autors, han convertit Pérez Montaner en un dels referents de l'actual crítica literària catalana. Entre altres premis, ha obtingut el Valencià de Literatura, el Ciutat de València de poesia, el Vicent Andrés Estellés de poesia i l'Ausiàs March de poesia. Ha estat president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana durant vuit anys.

Total 77 resultats
per pantalla
Pantalla de 8

Àrea professorat

Programació educativa