Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 189 resultats
per pantalla
Pantalla de 19
Conflictes en nom de la religió
Àudio

Tutoria Ciències socials Conflictes en nom de la religió

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Religió (voluntària), Història del món contemporani, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia

Des de l'inici dels temps la religió ha marcat la vida dels humans.Al llarg de la història la creença en una força superior ha enfrontat molts pobles. La religió sorgeix dels humans i no pot eludir els seus interessos. Les causes d'aquest fenomen són força complexes. Quina és i ha estat la influència de la religió en els conflictes actuals? Quina relació hi ha entre religió i poder? Cada dia, els serveis informatius de Catalunya Ràdio ens porten les notícies més destacades que acaben de passar. Al llarg de la setmana, aquestes informacions es comenten a les tertúlies d'aquesta emissora amb els analistes més actuals. Però "El perquè de les coses" va més enllà, busca arribar al fons més profund d'aquests temes que ens sobten dia a dia. Filòsofs, juristes, historiadors, sociòlegs... ens ajuden a reflexionar sobre els temes més punyents.

Creences
Vídeo

Tutoria Ciències socials Creences

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Religió (voluntària), Tutoria

Reposar eternament a Londres, alimentar alhora cos i esperit a Lugano, integrar-se a través de la religió a Milà, santificar-se -o no?- a Lisboa i, de nou a Londres, parlar per les parets. A "Blog a Europa" cinc estudiants d'Erasmus ens desvelen, a cop de vídeo, cinc aspectes insòlits del vell continent. Londres. Maria Padró El culte a la mort es viu a cada lloc de manera diferent. Floristeries, funeràries, marbristes ... Encara que pugui semblar paradoxal es pot viure de la mort. De fet, tots tenim pensat morir-nos algun dia i l'oferta és cada vegada més àmplia, com podem comprovar passejant pels cementiris de Londres. Lugano. Marta Vives A Lugano, els estudiants no només es troben als bars i discoteques de la ciutat, sinó que tenen una cita setmanal més: el dinar que ofereix l'Església cada dimecres. Tot i que pugui sonar estrany, és un dels punts de trobada principals tot i la diferencia de cultures i, per tant, de religions. Milà. Gerard Arias Dotze anys després d'abandonar les Filipines, de superar molts problemes i infinites barreres socials, la Sheril ha trobat el seu lloc gràcies al camí de la religió. Lisboa. Letícia Martín Portugal és un país on la religió sempre ha tingut una forta influència sobre la vida diària dels portuguesos. Però Letícia Martín s'hi ha acostat per veure com es viu aquesta relació entre religió i quotidianitat avui en dia. I el que és més important: quina visió en tenen, d'això, els joves portuguesos. Londres. Maria Padró Es pot parlar a tort i a dret, pels descosits, sense pèls a la llengua i tal com sona. Es poden cantar les quaranta o abocar-les pel broc gros. Però sovint la gent, parlant, no s'entén, tal com ho demostren els oradors i oients espontanis de "Speakers' Corner", el racó més baladrer del Hyde Park londinenc.

Creences. Meditar i compartir
Vídeo

Ciències socials Creences. Meditar i compartir

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Religió (voluntària)

"Tot un món" assisteix a l'acte religiós que un grup de sikhs celebra cada diumenge a Badalona i s'acosta als costums d'aquesta comunitat. El sacerdot Baba Baldev Singh i el "Guru gansai", el seu llibre sagrat, reuneixen cada diumenge un centenar de sikhs al temple del barri del Gorg de Badalona. Sense sabates i amb un mocador al cap, els sikhs comparteixen setmanalment meditacions i dinar, segueixen les màximes de la seva religió. Els sikhs que segueixen la religió de manera més estricta no es tallen mai els cabells i duen turbant. A Catalunya, la majoria porten els cabells curts i fan servir els mocadors que ofereix el temple. Aquesta comunitat, sorgida a la regió de Panjab, al nord de l'Índia, té gran part dels seus fidels en aquesta zona. Actualment són més de vint milions de persones.

Creences. Egipcis coptes
Vídeo

Tutoria Ciències socials Creences. Egipcis coptes

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Religió (voluntària)

"Tot un món" mostra com viu la religió la comunitat d'egipcis coptes que viu a Cervera. La família Amin-Bersy és una de les cent famílies egípcies de Cervera que entenen el cristianisme des d'un vessant diferent al catòlic: pertanyen a l'Església copta ortodoxa. Aquesta comunitat participa cada diumenge en les activitats religioses del municipi i s'implica activament en l'educació dels fills sobre la base de la fe en Déu.

Antics regnes del Tibet. L'enigma de Zhang-zhung
Vídeo

Tutoria Educació artística Ciències socials Antics regnes del Tibet. L'enigma de Zhang-zhung

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Religió (voluntària), Història de l'art, Geografia

"Antics regnes del Tibet. L'enigma de Zhang-zhung" és un documental d'investigació sobre el passat cultural i religiós de les regions més desconegudes del Tibet occidental. L'investigador i director de l'Observatori del Tibet i Àsia Central de la Universitat de Barcelona (OTAC-UB), Josep Lluís Alay, i el periodista Toni Arbonès han seguit el rastre de l'antic regne centreasiàtic de Zhang-zhung, que va estar ubicat a les regions més occidentals de l'actual Tibet fins a finals del segle VII. El documental també explora l'herència cultural de Zhang-zhung en els regnes budistes posteriors de Puhrang, Rutok i Guge. Zhang-zhung va ser una confederació d'estats escampats per una àrea tan gran com Europa occidental, la religió dels quals era la bon, que actualment encara es practica en algunes regions del Tibet i està considerada com una de les tradicions espirituals més antigues del planeta. El documental mostra les ruïnes dels dos indrets on se suposa que hi va haver la ciutat perduda de Khyunglung Ngulkar, capital del regne de Zhang-zhung. L'oest del Tibet és, encara avui en dia, una regió remota, prohibida i pràcticament inexplorada, més enllà del sagrat mont Kailash, frontera amb l'Índia i el Nepal. Una àrea militaritzada, altament sensible per als interessos de la Xina, país que en té la sobirania. El documental és un recorregut pels vestigis d'antigues fortaleses i monestirs, encimbellats en espadats de roca inexpugnables, i per coves d'eremites, on encara mediten ancians lames a qui s'atribueix poders sobrenaturals. Es tracta, en definitiva, d'un viatge inèdit per un Tibet de llegenda, màgic i misteriós, amb imatges mai reproduïdes en cap altre documental de televisió.

Meriem, d'Algèria a Reus
Vídeo

Ciències socials Meriem, d'Algèria a Reus

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Religió (voluntària)

La protagonista d'aquesta edició de "NOtòpic" és la Meriem, una jove procedent d'Algèria que estudia Sociologia a la universitat. La Meriem és musulmana practicant i defensa amb vehemència la seva religió. Meriem Ould-Otmane té 19 anys. Va néixer a Algèria, però quan tenia 10 anys es va traslladar a Reus amb la seva família. Estudia Sociologia a la Universitat de Barcelona i treballa d'encarregada en una pizzeria. A Algèria va viure de prop les massacres d'integristes religiosos contra la població civil, un fet que la va marcar molt. La Meriem és musulmana practicant i reivindica l'islam com una religió pacífica, incompatible amb els criminals. A Reus participa en trobades de grups de joves que fomenten la relació entre les poblacions immigrada i autòctona. A la segona part del programa, els protagonistes de "NOtòpic" reflexionen sobre els tòpics que, sovint, hi ha sobre els immigrants.

Si els jueus no haguessin estat expulsats
Àudio

Tutoria Ciències socials Si els jueus no haguessin estat expulsats

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Religió (voluntària), Tutoria, Història

El 31 de març de 1492, la Reina Isabel la Catòlica va signar l'expulsió dels jueus del regne de Castella. Al mateix temps Ferran el Catòlic va fer la mateixa llei per als jueus de la corona d'Aragó. Eduard de Torquemada va ser l'artífex i impulso d'aquesta llei. Cap a 120.000 persones van haver d'abandonar el seu país. Això va comportar la marxa d'un sector social puixant i molt important ja que en la seva major part formaven part de la burgesia. En aquest episodi se'ns explica la diàspora del poble jueu des que són foragitats de Palestina, així com les característiques de la seva identitat i de la seva religió i com també són expulsats de diferents països europeus i les pèrdues econòmiques que aquest fet va comportar. Una de les novetats de la temporada. "Què hauria passat si...?" Les ucronies ens permetran explorar determinats fets -històrics o del futur- des d'una òptica totalment diferent.

La resurrecció, la mort i l'eternitat
Àudio

Tutoria Ciències socials Llengües i literatura La resurrecció, la mort i l'eternitat

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Religió (voluntària), Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania , Tutoria, Llengua catalana i literatura, Coneixement del medi: social i cultural

En aquest capítol del programa radiofònic "La solució", Carles Pérez, ens presenta un debat sobre la resurrecció, la mort i l'eternitat. La solució és un programa radiofònic que busca solucions als nostres problemes de cada dia. Aquest programa consta de les següents seccions: Fem dissabte, Tal com som, Naturalesa humana, Les receptes de la solució, Dret d'escollir, El jardí de les Hespèrides, A dreta llei, In corpore sano, Ciutadans i Galeries de flors.

Peregrinar a Montserrat (1a part)
Àudio

Educació artística Ciències socials Ciències naturals Peregrinar a Montserrat (1a part)

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Ciències socials, geografia i història, Religió (voluntària), Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Història de la música i de la dansa

En aquest capítol de la sèrie radiofònica "Montserrat, un símbol" podrem conèixer de prop el sentit del pelegrinatge montserratí i dels pelegrins que s'encomanen a la Verge de Montserrat, tot mostrant el seu agraïment al llarg dels temps. Peregrinar, caminar, buscar, pregar, prometre, trobar, pensar, això i més, fa segles que busquen els romeus que pugen a Montserrat. I és que de temps immemorials que es coneixen peregrinacions a la Muntanya Santa. Molts creuen que ja abans de l'any 1000 els peregrins sovintejaven la muntanya i aquesta seria la raó per la qual el comte Borrell va fer tornar les monges que primer eren a Montserrat cap a Sant Pere de les Puel·les, i al seu lloc hi va fer anar els monjos benedictins, més avesats a rebre peregrins. La fe ho era quasi tot. L'home tenia poques evidències estables, tot era fugisser i insegur. La millor seguretat era la religió, el referent de la cultura, un reclam a la pietat, però també el temor i l'amenaça contra qualsevol acte fet contra la llei. En aquesta doble perspectiva es vivia la religió i l'espiritualitat a l'any 1000, d'una manera molt més viva i exagerada. El XVI va ser un moment d'expansió: es van aixecar més ermites, es van fer nous dormitoris i refetors; a la capella de la Marededéu quasi no hi cabien els fidels, ni tampoc hi havia lloc per a les llànties: se'n van regalar 40 de més: des del papa Adrià VI, a la reina Germana de Foix ¿segona dona de Ferran el Catòlic¿ l'arxiduc d'Àustria, fins a ciutadans honrats de Barcelona i algun metge. Aquells eren temps de fervors molt profunds, sense mesura. Déu encara tenia una cara ferrenya, exigent. Potser era pel fet d'haver-se de defensar dels turcs, dels musulmans i aviat dels protestants. Algunes pràctiques d'aquells pelegrins, com podreu sentir al programa "Peregrinar a Montserrat", ens sobten avui dia. Al seu temps també les van creure molt i molt singulars.

La Bíblia
Àudio

Tutoria Ciències socials Llengües i literatura La Bíblia

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Religió (voluntària), Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania , Tutoria, Llengua catalana i literatura, Coneixement del medi: social i cultural

En aquest capítol es parla sobre la història de la Bíblia, les diferents versions i les històries que explica. Programa que repassa els fets de la història de Catalunya més lligats a l'aventura i l'acció.

Total 189 resultats
per pantalla
Pantalla de 19

Àrea professorat

Programació educativa