Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 500 resultats
per pantalla
Pantalla de 50
Vivaldi, Rossini, Mozart i Brahms
Àudio

Educació artística Vivaldi, Rossini, Mozart i Brahms

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària
 • Àrea Educació artística: música

En aquest capítol sentirem notícies, jocs, endevinalles, cançons,... Entre altres fragments de música sentirem "La primavera" de "Les quatre estacions" d'Antonio Vivaldi, el primer moviment de la "Sonata per a corda núm. 3" de Gioachino Rossini, el primer moviment de la "Sonata per a violí i piano" de Wolfgang Amadeus Mozart, la cançó "La bicicleta" i les "Danses hongareses" núms. 5 i 17 per a piano a quatre mans de Johannes Brahms. Ep! Què hi feu aquí avorrits? Cada setmana, a Catalunya Música us proposem obrir L'arca musical, que us convida a jugar, desxifrar endevinalles, cantar cançons i aprendre molta música amb la companyia dels nostres col·laboradors! Encara no els coneixeu? Ara us els presentem! http://www.catradio.cat/arca/img/rita.gif Aquesta és la mona Rita, la col·laboradora més mona de L'arca musical, que cada dissabte ens porta una notícia curiosa sobre música clàssica. http://www.catradio.cat/arca/img/pitus.jpg I aquí tenim en Pitus a ple vol, un ànec de tres anys i mig molt aficionat a la música i sobretot... als contes! http://www.catradio.cat/arca/img/felix.jpg Us presentem en Fèlix, un ase català que cada dissabte ens porta dos o més germans músics que aprofiten el temps per tocar junts i no per barallar-se, com fan altres germans... I no mirem a ningú! http://www.catradio.cat/arca/img/nil.jpg UF! No l'empipeu massa, aquest cocodril! Es diu Nil i cada dissabte ens porta el diari, amb el resum de les notícies de música clàssica que han sortit al diari. http://www.catradio.cat/arca/img/jonc.jpg Que n'és de bufó!! Aquest és en Jonc, la mascota de L'arca musical, que els dissabtes ens presenta els músics catalans que han fet història dins del món de la música clàssica. http://www.catradio.cat/arca/img/flix.jpg Aquest és en Flix. Li agrada molt cantar cançons i sempre que pot s'empesca una o altra per fer-nos cantar. http://www.catradio.cat/arca/img/mixa.gif I aquesta és la Mixa de la bruixa Pústula Crosta Seca, tota una eminència de la música clàssica o això és el que diu ella. La bruixa no ens ha volgut donar cap fotografia seva, perquè com que té més de 3000 anys, no en vol sentir ni a parlar que ningú li vegi la cara! I menys vosaltres, ja que la bruixa Pústula Crosta Seca és al·lèrgica als infants!! Aneu amb compte! Cada setmana, a L'arca musical, us proposarem conèixer el Supermúsic de la setmana i l'instrument que toca, també us presentarem els grans directors d'orquestra de la història i us convidarem a resoldre les endevinalles del detectiu Iu Piu! Si ho feu podeu guanyar molts premis! Si us voleu posar en contacte amb nosaltres, proposar-nos endevinalles, sentir cançons... ho podeu fer a l'adreça: arca.cmusica@catradio.cat També ens podeu escriure una carta o una postal a... L'arca musical Catalunya Música Avinguda Diagonal n. 614 08021 Barcelona Us esperem a L'arca musical cada setmana, a Catalunya Música. No hi falteu!!

Brahms, Telemann, Chopin, Ravel
Àudio

Educació artística Brahms, Telemann, Chopin, Ravel

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària
 • Àrea Educació artística: música

En aquest capítol sentirem notícies, jocs, endevinalles, cançons,... Entre altres fragments de música sentirem l'obertura d'"El rat-penat" de Johannes Brahms, el primer moviment del "Concert per a flauta de bec, viola de gamba, corda i continu" de Georg Philipp Telemann, l'"Impromptu núm. 1" de Frédéric Chopin, la cançó "El gripau blau" i el primer moviment de la "Sonata per a violí i violoncel" de Maurice Ravel. Ep! Què hi feu aquí avorrits? Cada setmana, a Catalunya Música us proposem obrir L'arca musical, que us convida a jugar, desxifrar endevinalles, cantar cançons i aprendre molta música amb la companyia dels nostres col·laboradors! Encara no els coneixeu? Ara us els presentem! http://www.catradio.cat/arca/img/rita.gif Aquesta és la mona Rita, la col·laboradora més mona de L'arca musical, que cada dissabte ens porta una notícia curiosa sobre música clàssica. http://www.catradio.cat/arca/img/pitus.jpg I aquí tenim en Pitus a ple vol, un ànec de tres anys i mig molt aficionat a la música i sobretot... als contes! http://www.catradio.cat/arca/img/felix.jpg Us presentem en Fèlix, un ase català que cada dissabte ens porta dos o més germans músics que aprofiten el temps per tocar junts i no per barallar-se, com fan altres germans... I no mirem a ningú! http://www.catradio.cat/arca/img/nil.jpg UF! No l'empipeu massa, aquest cocodril! Es diu Nil i cada dissabte ens porta el diari, amb el resum de les notícies de música clàssica que han sortit al diari. http://www.catradio.cat/arca/img/jonc.jpg Que n'és de bufó!! Aquest és en Jonc, la mascota de L'arca musical, que els dissabtes ens presenta els músics catalans que han fet història dins del món de la música clàssica. http://www.catradio.cat/arca/img/flix.jpg Aquest és en Flix. Li agrada molt cantar cançons i sempre que pot s'empesca una o altra per fer-nos cantar. http://www.catradio.cat/arca/img/mixa.gif I aquesta és la Mixa de la bruixa Pústula Crosta Seca, tota una eminència de la música clàssica o això és el que diu ella. La bruixa no ens ha volgut donar cap fotografia seva, perquè com que té més de 3000 anys, no en vol sentir ni a parlar que ningú li vegi la cara! I menys vosaltres, ja que la bruixa Pústula Crosta Seca és al·lèrgica als infants!! Aneu amb compte! Cada setmana, a L'arca musical, us proposarem conèixer el Supermúsic de la setmana i l'instrument que toca, també us presentarem els grans directors d'orquestra de la història i us convidarem a resoldre les endevinalles del detectiu Iu Piu! Si ho feu podeu guanyar molts premis! Si us voleu posar en contacte amb nosaltres, proposar-nos endevinalles, sentir cançons... ho podeu fer a l'adreça: arca.cmusica@catradio.cat També ens podeu escriure una carta o una postal a... L'arca musical Catalunya Música Avinguda Diagonal n. 614 08021 Barcelona Us esperem a L'arca musical cada setmana, a Catalunya Música. No hi falteu!!

La música antiga a Catalunya: panorama actual. Convidat: Josep Borràs.
Àudio

Educació artística La música antiga a Catalunya: panorama actual. Convidat: Josep Borràs.

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Història de la música i de la dansa

En Xavier Chavarria i el seu equip ens apropen a la música catalana i als protagonistes de la vida musical d'avui dia. La música antiga és important a Catalunya i les noves generacions es preparen per fer el relleu als grans. Músics que han estat valents amb una formació i preparació excel·lents, tot i ser una especialitat al marge dels temaris actuals. En aquest capítol en Josep Borràs cap del Departament de Música antiga de l'SMUC ens introdueix a aquest món interpretatiu.La música antiga com a concepte caldria ser canviat.Aquesta música no fa referència a un espai temporal sinó a la vessant interpretativa que recupera els instruments originals. Programa dedicat a repassar la Història de la Música dels Països Catalans, des dels inicis fins a l'actualitat. Una visió històrica i actual del nostre llegat musical.

Música digital
Vídeo

Educació artística Tecnologia Música digital

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Història de la música i de la dansa

"Dígits" explica, en aquest capítol, com l'electrònica ha revolucionat el món de la música, amb l'aparició de nous sons, noves maneres de manipular-los i nous estils musicals. El Theremin va ser un dels primers instruments musicals electrònics. El va inventar, els anys 20, el físic i alhora músic rus Lev Termen. Consta de dues antenes a través de les quals s'emeten dos camps electromagnètics. L'aproximació de les mans produeix variacions d'aquests camps i, com a resultat, uns sons audibles. Durant la dècada del 1940, el magnetòfon permetia enregistrar sons i reutilitzar-los. Combinada amb la creativitat musical, la cinta magnètica va donar lloc a un nou concepte: la música electrònica. Alguns dels seus pioners van ser el nord-americà John Cage o el francès Pierre Schaeffer, que componia amb tota mena de sons: naturals, industrials... Max Mathews, un enginyer nord-americà, va crear el primer programa d'ordinador per generar sons. El Moog va ser el primer sintetitzador que es tocava com un orgue, però podia produir sons molt diversos. El Moog va contribuir a popularitzar la música electrònica. Durant els anys 70, els sintetitzadors van passar de ser analògics a digitals. L'electrònica va eixamplar la paleta de sons i la digitalització, la gamma d'estils i d'instruments. La digitalització comporta, en primer lloc, la fragmentació del senyal sonor. Després, cada fragment es quantifica i es codifica en forma de bits. Amb el codi digital, els sons es poden manipular, barrejar i fer que qualsevol cosa pugui sonar. Aquesta capacitat ha donat lloc a nous gèneres musicals, com ara la "música algorítmica" o la "música interactiva".

Back to Bach
Vídeo

Educació artística Back to Bach

 • Data 2000
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Anàlisi musical, Educació artística: música, Història de la música i de la dansa

"Tarasca" repassa algunes de les reinvencions i reinterpretacions que han fet diversos músics de les composicions de Johann Sebastian Bach, coincidint amb el 250è aniversari de la seva mort. El reportatge fa un recorregut per alguns dels autors del segle XX que han fet adaptacions de la música de Bach. Comença a la dècada del 1930, a Rio de Janeiro, quan el músic brasiler Heitor Villa-Lobos (1887-1959) compon les cèlebres "Bachianas Brasileiras", una mescla inèdita de barroc i folklore popular brasiler. L'acció es trasllada a la Rússia estalinista, quan Dmitri Xostakòvitx (1906-1975), temptat de fugir a Occident, es refugia en la música de Bach per eludir les imposicions estètiques del Partit Comunista. D'altra banda, el pianista de jazz francès Jacques Loussier transforma una partitura bachiana en ritme de swing. Segons Loussier, la música de Bach permet improvisar molt. El pianista explica com va conèixer aquesta música i parla de l'adaptació que ha fet de les "Variacions Goldberg". Finalment, la companyia de ballet de Nacho Duato mostra com els ballarins donen moviment i vida a les notes i la música del compositor alemany.

Japó
Vídeo

Educació artística Japó

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Educació artística: música, Història de la música i de la dansa

Al Japó, tradició i tecnologia punta sovint van alhora. Aquest és el cas del duet musical "Himekami", el protagonista d'aquesta edició de "Músiques del món". El Japó està format per diverses illes petites i quatre de grans. El bosc cobreix gairebé la tercera part del país, amb una flora molt rica en espècies. El Japó també es coneix com "el país del Sol naixent". El Japó és la tercera potència mundial en fabricació de material tecnològic. Gràcies al ràpid creixement industrial, la majoria de la població es concentra en les àrees urbanes. Tot i ser una societat moderna, té un gran respecte per la seva tradició. La música autòctona japonesa beu de les fonts del budisme i de la música tradicional de la Xina. La peculiaritat d'alguns dels instruments tradicionals és que són fets amb canya de bambú. El duet musical "Himekami" acosta la tecnologia de la música electrònica a la música tradicional i religiosa del Japó.

Irlanda
Vídeo

Educació artística Irlanda

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Història de la música i de la dansa

La música tradicional irlandesa és el màxim exponent de la música celta. N'és un bon exemple el grup "Dervish", la música del qual sona en aquesta edició de l'espai "Músiques del món". La República d'Irlanda va aconseguir la independència del Regne Unit l'any 1937. El clima irlandès, amb gairebé 200 dies de pluja a l'any, fa que a l'illa hi predomini l'herba. Per aquesta raó, Irlanda té el sobrenom de "l'illa verda". El prat, a Irlanda, cobreix les tres quartes parts de la superfície i això ha afavorit el desenvolupament de la ramaderia. Els paratges bucòlics han estat una contribució per al creixement turístic. La música tradicional irlandesa és una de les més conegudes d'arreu del món i el màxim exponent de la música celta. El grup "Dervish" reuneix les característiques de la música tradicional i contemporània irlandesa: una veu dolça, acompanyada per una genuïna execució instrumental.

Com sona una imatge?
Vídeo

Educació artística Com sona una imatge?

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Educació artística: música

El programa "Atrapa-sons" descobreix, en aquest capítol, com treballen els compositors de bandes sonores per a pel·lícules i la importància que té la música en el cinema. L'Atrapa-sons visita l'estudi de Xavi Capellas, un compositor de música per a pel·lícules, que explica que els compositors de bandes sonores ajuden a vestir la pel·lícula, ja que la seva música suggereix les emocions que senten els espectadors. Xavi Capellas mostra les diferències entre una mateixa escena amb música i sense música. També prova l'efecte de músiques diferents amb la mateixa escena. La música per al cinema sovint fa servir "tòpics", una idea que, de tant repetir-la, tothom l'entén a la primera. Normalment, la banda sonora es compon quan la pel·lícula ja està muntada, però alguns compositors, com Ennio Morricone, fan la música abans del rodatge del film. El primer que fa el compositor és la "maqueta", un arranjament musical amb el teclat, els "samplers" i els sintetitzadors que simula el so d'una orquestra. La fase següent és l'"orquestració", que consisteix a fer les partitures perquè els músics puguin interpretar els temes de la banda sonora. Després es grava la música i es mescla en 5.1 Surround, que és com sona al cinema. "L'artefacte musical" d'aquest capítol és l'ocarina de membranes, que es pot fer amb un tub de plàstic i dos globus. L'Atrapa-sons el fa sonar i toca la cançó infantil "El gall i la gallina". Al "Concert amfibi", l'Atrapamosques interpreta un tema per a cinema mut, "The Monkey Serenade".

La música contemporània, avui. Convidats: Albert Mestres, Elies Barberà, Mercè Capdevila, Quim Ollé
Àudio

Educació artística La música contemporània, avui. Convidats: Albert Mestres, Elies Barberà, Mercè Capdevila, Quim Ollé

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Història de la música i de la dansa

En aquest capítol parlarem de la música contemporània, la música que es fa actualment, dels seus autors, els seus intèrprets i a la manera com arriba la música al públic, el perquè existeix una distància entre la música i els músics, el perquè hi ha poca difusió d'aquest tipus de música, quin paper hi juguen els mitjans de comunicació en favor de la difusió de la música contemporània, entre altres aspectes.

Música popular del Nadal a Catalunya. Convidat: Jaume Ayats
Àudio

Educació artística Música popular del Nadal a Catalunya. Convidat: Jaume Ayats

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Història de la música i de la dansa

El capítol analitza la música popular del Nadal a Catalunya. El convidat és un etnomusicòleg, el Sr. Jaume Ayats. El programa apropa la tradició nadalenca en clau de música secular i de música religiosa relacionada amb el Nadal tot al llarg de la història del nostres país. A partir del Segles XV al XVII tenim detalls més concrets. Tenim escrites i documentades un cert models de peces. A partir del segle XVIII i del segle XIX tenim més testimonis escrits i partitures. Al llarg segle XX ens han arribat detalls de l'edat mitjana que són sorprenents. Arreu d'Europa es van escampar les tradicions, bromes i gresques relacionades amb els episodis nadalencs. Aquests fenòmens paneuropeus a vegades han estat oblidats per determinats models socials. Programa dedicat a repassar la Història de la Música dels Països Catalans, des dels inicis fins a l'actualitat. Una visió històrica i actual del nostre llegat musical.

Total 500 resultats
per pantalla
Pantalla de 50

Àrea professorat

Programació educativa