Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 13 resultats
per pantalla
Pantalla de 2
Transports de pes
Vídeo

Tecnologia Transports de pes

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

Hi ha tràilers que porten arbres, vaixells, vagons de tren o ponts i, a més, tenen un paper destacat en la construcció d'infraestructures, com ara els túnels. N'hi ha de molts tipus. L'espai "Transfer" en repassa les característiques. Aquests tràilers són vehicles que fan transports especials de mercaderies indivisibles, és a dir, mercaderies que no es poden dividir o desmuntar en parts més petites i s'han de portar en una sola peça. Els transports especials són transports de pes perquè la càrrega és molt pesant i perquè sobre el transportista recau tot el pes de la responsabilitat. Un transport d'aquestes característiques es considera especial quan supera les mides estàndard: tretze metres de llargada i dos coma cinc metres d'amplada. Aquests camions tenen plataformes extensibles i poden arribar a circular amb una càrrega de quaranta-set metres de llargada i noranta tones de pes. Hi ha diferents tipus de camions tràiler i es classifiquen segons els mecanismes que tenen per transportar càrregues ben diverses, com ara bigues de formigó, grues o mòduls prefabricats. Aquests vehicles, per les seves dimensions i perillositat, han de circular envoltats d'unes mesures de seguretat específiques. Necessiten una autorització especial, han d'anar escortats per dos vehicles pilot, un davant i un altre darrere, i portar una senyalització lluminosa adequada. Els transports especials tenen un paper destacat en la construcció d'infraestructures, com ara els túnels. Un túnel és una galeria subterrània a través d'una muntanya o un turó o, fins i tot, per sota d'un riu o del mar. La construcció d'un túnel és una obra d'enginyeria molt difícil. Les màquines que es fan servir es diuen tuneladores. Els enginyers s'enfronten a la qualitat de la roca i altres materials, i a la incertesa de no saber si, a mesura que la tuneladora excava, hi trobaran aigua, bosses de gas o un terreny massa tou que es podria enfonsar. D'altra banda, Ignasi Odriozola, tècnic en transport sanitari, explica com condueix l'ambulància segons els casos.

10 ciutats europees a la Nintendo DS
Àudio

Tecnologia 10 ciutats europees a la Nintendo DS

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

Si esteu de vacances, teniu en ment viatjar i teniu una Nintendo DS, us podeu estalviar dur un gran plànol impossible de tornar a plegar i explorar totes les possibilitats dels "Plànols de transports urbans" dissenyats per a la Nintendo portàtil. Es tracta d'una nova aplicació que trobareu al servei de descàrregues de continguts DSiWare i hi ha dos volums de plànols. De moment està disponible per 10 ciutats europees. Al primer volum hi trobarem les rutes de transport de París, Roma, Dublín, Madrid i Lisboa. I al segon les de Londres, Amsterdam, Praga, Moscou i Berlín. Amb l'aplicació "Plànols de transports urbans" i l'ajuda del llàpis tàctil de la DS ens podrem moure per sobre els plànols de tren, metro, tramvia, dels transports fins a l'aeroport i de tots els transports públics que tingui la ciutat. A més de consultar-los, podem fer cerques d'estacions o línies concretes i marcar llocs que ens interessen. També s'hi poden fer anotacions i, amb la càmera que incorpora la Nintendo DSi, penjar-hi fotografies. Un test amb 300 preguntes ens posarà a prova sobre la ciutat que hem visitat quan acabem el viatge. "Plànols de transports urbans", disponible per a 10 ciutats diferents, és una aplicació que acaba de sortir del forn per a Nintendo DS. La trobareu al servei de descàrregues DSiWare per 500 punts.

Els transports i el progrés
Vídeo

Ciències socials Tecnologia Els transports i el progrés

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Coneixement del medi: social i cultural

"Transfer" descobreix, en aquest capítol, com arriben les mercaderies a la seva destinació final. La logística ofereix a les empreses tot el que necessiten per comercialitzar i transportar els seus productes. El Parc Logístic de la Zona Franca n'és un bon exemple. El vehicle que fa possible la mobilitat en un magatzem és el carretó elevador o toro. Nascuts els anys 50, els carretons elevadors són vehicles dedicats al transport i la manipulació de la càrrega. A la part de davant acostumen a portar dues barres paral·leles per al transport i apilonament de palets. Al darrere porten un contrapès per mantenir l'equilibri del carretó un cop ja està carregat. Raimon Renau, usuari del tren bala, parla de la seva experiència amb aquest tren del Japó. Les grans infraestructures, en general, i les autopistes, en particular, són, en bona part, el cor del creixement industrial de les ciutats i dels països. Aquestes vies poden absorbir el trànsit de tota mena de vehicles.

Els transports més ecològics
Vídeo

Tecnologia Els transports més ecològics

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

Un tàndem és una bici multiplicada per dos, un transport ecològic i saludable, però doblement. Aquest capítol de "Transfer" explica aquestes i moltes més curiositats d'aquest transport tan divertit. En un tàndem, la persona que va davant és el pilot, que controla la direcció del vehicle, els frens i els canvis de plat i de pinyó. La persona que va darrere és el copilot i el seu paper és fonamental, perquè sense la potència del seu pedaleig, el tàndem no avança. El tàndem és una bicicleta que té, com a mínim, dos manillars, dos seients i dos parells de pedals. Però també n'hi ha de més grans. El rècord mundial és un tàndem per a quaranta ciclistes que es va construir, l'any 1984, a Austràlia. El tàndem per a dos és un bicicleta robusta que ha d'aguntar el doble de pes. Les rodes estan reforçades i els pneumàtics s'han de portar més inflats. La diferència més visible és la llargada de la bici. D'altra banda, Vicenç Montardit, enginyer mediambiental, explica els problemes que hi ha quan es fa una autopista, ja que es parteix el territori, com s'hi fan els passos especials perquè la fauna la pugui travessar i com s'enjardina. Quan es dissenya la construcció d'una autopista, es tenen en compte totes les dades perquè l'impacte ambiental sigui mínim. S'estudia el soroll de l'autopista quan passa per determinats llocs, s'analitza el recorregut dels rierols i el pas dels animals que hi viuen, es pensa en la conservació i la plantació de la vegetació autòctona i es decideixen les activitats per al manteniment dels marges.

Els transports en l'esport
Vídeo

Educació artística Tecnologia Els transports en l'esport

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Cultura audiovisual, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

Els vehicles que es desplacen fins al lloc de la notícia per informar d'esdeveniments de tot tipus, amb cobertura especial d'esdeveniments esportius, són les unitats mòbils. "Transfer" les descobreix aquest capítol. Les unitats mòbils porten a l'interior diverses màquines per a la transmissió en directe de programes de televisió. La producció de programes televisius no es limita als recintes tancats dels estudis de televisió, o platós, sinó que les càmeres són al carrer per copsar la realitat i difondre-la a tot el món. Dins d'una unitat mòbil es transporten les càmeres de televisió i la resta d'equipaments, que són sistemes de control d'imatge i so. Per exemple, durant la transmissió d'un partit de futbol, les càmeres es col·loquen per tot el camp i envien les imatges al control de realització de la unitat mòbil. Al control es mesclen les imatges de cada càmera i s'envien a l'emissora de televisió, des d'on el senyal del partit es distribueix arreu. Segons la mida, les unitats mòbils poden ser grans, mitjanes o lleugeres. Les més grans són per a produccions a gran escala i tenen la capacitat de treballar amb vint-i-quatre càmeres o més. Les mitjanes tenen un control de realització més petit i són útils per gravar notícies i editar-les. Les unitats mòbils lleugeres porten dues càmeres i serveixen per a connexions en directe. Salvador Bartomeu, conductor de l'autocar del primer equip del Barça, parla dels desplaçaments de l'equip. Quan hi ha grans esdeveniments esportius, la mobilitat no afecta només les unitats mòbils. En una ciutat on es disputi un derbi futbolístic amb grans aglomeracions, cal reordenar la mobilitat general i activar una sèrie de mesures especials perquè no es col·lapsi. Aquestes mesures s'apliquen especialment al transport públic.

L'electricitat i els transports
Vídeo

Tutoria Tecnologia Ciències naturals L'electricitat i els transports

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Física, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania , Electrotècnia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural, Tecnologia industrial

Ja fa temps que l'electricitat és l'energia que mou transports com ara el tren. Ara, però, també hi ha vehicles híbrids que aprofiten els avantatges d'aquesta energia. El programa "Energi K" explica, entre altres coses, com funcionen. Els trens, els tramvies o el metro són mitjans de transport elèctrics, però també hi ha motos o cotxes que, en comptes de dipòsit de benzina, tenen bateries que es carreguen amb electricitat. L'electricitat és una forma d'energia que s'obté quan les càrregues negatives i positives dels àtoms interaccionen entre si. L'electricitat es va fer servir per a la il·luminació per substituir les espelmes i els llums de querosè o gas. Però la revolució va arribar en aplicar l'electricitat als motors de les màquines, és a dir, quan es va convertir l'energia elèctrica en treball. L'electricitat es pot generar als parcs eòlics, amb plaques solars fotovoltaiques, amb petroli i, fins i tot, amb biomassa. Ricard Bosch, enginyer elèctric, explica que hi ha dos tipus de vehicles elèctrics, segons si agafen l'energia de les seves bateries o d'una catenària. Un dels avantatges dels vehicles elèctrics és que, en el moment de la frenada, l'energia del cotxe es pot tornar a la bateria. Els vehicles híbrids aprofiten la part dels motors elèctrics que permet estalvi i la part dels tèrmics, motors de benzina i gasoil, que donen autonomia al vehicle.

Els transports al cinema
Vídeo

Tutoria Educació artística Ciències socials Tecnologia Ciències naturals Els transports al cinema

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Cultura audiovisual, Física, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Tutoria, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Geografia, Educació visual i plàstica, Tecnologia industrial

Quan els germans Lumière van inventar el cinema, ja van fer aparèixer un tren a la seva primera pel·lícula. Els mitjans de transport han circulat per tot tipus de pel·lícules fins a arribar a tenir-hi, en molts casos, un paper protagonista. El programa "Transfer" fa un repàs d'algunes d'aquestes pel·lícules. L'agent especial 007 estrena un cotxe espectacular en cada pel·lícula i els seus favorits són els Aston Martin. Altres cotxes que han passat a la història del cinema són els dels superherois dels còmics, com el Batmòbil, els cotxes de la pel·lícula "Grease" o els de la pel·lícula de dibuixos animats "Cars". Roger Salvany, actor especialista, parla de la seva feina com a doble de cinema especialitzat en conducció, ja que condueix els cotxes en les escenes de risc de les pel·lícules. El tren és el mitjà de transport amb més simbologia en el món del cinema. L'avió, en el cinema, ha estat escenari d'intrigues. Per mar, els protagonistes han estat els vaixells de pirates. També són molt cinematogràfiques les naus espacials creades especialment per a l'ocasió.

Els transports més nets
Vídeo

Tutoria Ciències socials Tecnologia Els transports més nets

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania , Tutoria, Coneixement del medi: social i cultural

En aquest capítol, "Transfer" mostra tots els vehicles que es fan servir per netejar una ciutat. Durant els darrers trenta anys, la quantitat de residus no ha parat de créixer, ja que el nostre model socioeconòmic i cultural fomenta el consum de productes d'un sol ús. En una ciutat hi conviu molta gent i perquè estigui prou neta cal tot un exèrcit de màquines de neteja. Hi ha un vehicle per a cada tractament de neteja: per recollir papers, arrencar xiclets, netejar la calçada... Es pot escombrar manualment o amb el suport d'una escombra mecànica, es pot fer servir aigua a pressió o aigua calenta, i, també, fer servir motos amb aspiradores, màquines amb raspalls... Jordi Moraleda, conductor d'un camió d'escombraries, explica com funciona a l'hora de buidar els contenidors. La recollida i buidatge d'escombraries només es fa de nit per evitar col·lapsar el trànsit. Cada camió fa un itinerari diferent. Cada vegada es fan servir més les aigües freàtiques del subsòl per a la neteja de carrers.

Transports públics
Vídeo

Tutoria Tecnologia Transports públics

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Tutoria

Els transports públics, com el metro o els autobusos, contribueixen a reduir els embussos a les grans ciutats. "Transfer" parla dels seus avantatges. Cada cop hi ha més gent que viu a la rodalia de les grans ciutats i que s'hi trasllada per treballar. Quan tothom ho fa al mateix temps és el que s'anomena "hora punta". A començaments del segle XX, els treballadors no es movien gaire. De fet, alguns residien als mateixos barris on hi havia les fàbriques. Ara, la situació és molt diferent. El metro i els autobusos fan cinc-cents cinquanta-cinc milions de viatges a l'any. Si tots aquests trajectes es fessin en vehicles privats, la congestió i la contaminació serien insuportables. Laura Peñalva, conductora professional d'autobús, parla de la seva experiència circulant per la ciutat de Barcelona. Els autobusos, els tramvies i els taxis tenen uns semàfors específics. Si hi ha una línia contínua no es pot envair el carril bus.

Música per ballar
Vídeo

Llengües i literatura Música per ballar

 • Data 2008
 • Idioma Anglès
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Llengua estrangera, Llengües estrangeres

En aquesta edició del concurs "Play", a més d'interpretar cançons en anglès, els participants han de passar una prova de matemàtiques en anglès i formar paraules també en anglès. Els concursants provenen de l'Escola La Closa, d'Esterri d'Àneu, i de l'Escola Creu Alta, de Sabadell, i les cançons en anglès que intrepreten són: "Let's Get Loud", de Jennifer Lopez; "Superstar", de Jamelia; "Video Killed the Radio Star", de The Buggles, i "Bongo Bong", de Manu Chao. Després de cada tema, els participants han de respondre a una pregunta relacionada amb la lletra. Altres proves que han de superar consisteixen a fer sumes i restes en anglès, a formar paraules també en anglès i a trobar un parany lingüístic amagat en el diàleg d'una paròdia del film "High School Musical". D'altra banda, també es recorden algunes expressions en anglès relacionades amb els transports públics: "ticket", "a single ticket", "a return ticket", "do you do a student discount", "which platform for...?", "a day ticket", "bus stop" o "would you like to sit down?".

Total 13 resultats
per pantalla
Pantalla de 2

Àrea professorat

Programació educativa