Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 5 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
Baltasar Porcel
Vídeo

Ciències socials Llengües i literatura Baltasar Porcel

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Ciències socials, geografia i història, Llengua catalana i literatura, Geografia

Cosmopolita i ciutadà del món, Baltasar Porcel (Andratx, Mallorca, 1937) considera, però que la seva única pàtria és la llengua catalana. En aquesta llengua, a excepció de la poesia, ha tocat pràcticament tots els gèneres literaris: narrativa, teatre, assaig, biografia, crònica de viatges i periodisme. Però ha destacat especialment en la novel·la i en el periodisme. Gran part de la novel·lística de l'autor està centrada en el seu poble, Andratx, la realitat del qual transforma i reinventa fins a convertir-la en mite. Dins l'anomenat "Cicle d'Andratx" cal remarcar les novel·les "Cavalls cap a la fosca", "El cor del senglar" i "Olympia a mitjanit". Fruit dels viatges de l'escriptor arreu del món són les novel·les "Les pomes d'or" i "Els dies immortals", ambientades a l'Àfrica. Altrament les experiències barcelonines de Porcel -des de 1960 resideix a Barcelona- han inspirat, entre altres obres, "Lola i els peixos morts" i "Ulisses a alta mar". En el camp periodístic destaquen les seves entrevistes a "Serra d'Or" i "Destino" i la seva columna diària a "La Vanguàrdia". També ha col·laborat assíduament a la ràdio i la televisió. Ha rebut els premis més prestigiosos de les lletres catalanes i la seva obra ha estat traduïda a nombroses llengües.

L'entrevista: Baltasar Porcel
Àudio

Tutoria L'entrevista: Baltasar Porcel

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria

Fragment del programa que correspon a l'entrevista que Carles Capdevila realitza a l'escriptor català Baltasar Porcel. "Eduqueu les criatures" enceta la tercera temporada amb ganes d'abordar el tema més complicat del món: la conciliació de feina, vida, repartiment de tasques a casa i fer créixer les criatures. Estrenem secció, titulada "Concilia... què?", on abordarem històries reals de gent que aconsegueix el miracle de fer compatible tenir canalla, tenir vida pròpia i arribar a final de mes. També convocarem els oients a triar les millors cançons de la història de la música relacionades amb la maternitat i la paternitat. I continuarem intentant conciliar el que conciliem sempre, l'humor amb les ganes d'aprendre, les opinions dels experts amb les batalletes dels inexperts que fem el programa, que som simples aprenents d'educadors.

Jaume I
Vídeo

Educació artística Ciències socials Llengües i literatura Jaume I

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Història de l'art, Llengua catalana i literatura

En aquesta edició de "L'entrevista impossible", es dramatitza, al monestir de Poblet, una conversa entre l'escriptor Baltasar Porcel i Jaume I, interpretat per Pep Cruz. Al monestir de Poblet hi ha la tomba del rei Jaume I el Conqueridor. Va néixer l'any 1208 i va morir el 1276. Jaume I va ser rei durant seixanta-tres anys. El seu pare era el rei Pere el Catòlic i la seva mare, Maria de Montpeller. El rei Pere va morir a la batalla de Muret, contra les tropes de Simeó de Montfort. Jaume I es va casar tres vegades. La primera, amb Elionor de Castella, quan Jaume I només tenia 12 anys. D'aquest matrimoni va néixer Alfons d'Aragó. La segona esposa va ser Violant d'Hongria, amb qui va tenir nou fills, entre els quals Pere el Gran i Jaume de Mallorca. I la tercera, Teresa Gil de Vidaure. Jaume I va tenir diverses amants, amb les quals també va tenir fills. Jaume I va conquerir Mallorca i València després de lluitar contra els sarraïns. Així, va aconseguir crear un gran regne, que, més endavant, va repartir entre els seus fills. A en Pere li va deixar Aragó, Catalunya i València. A en Jaume, les Balears, el Rosselló i Montpeller. Jaume I va deixar escrites les seves gestes a la "Crònica de Jaume I" o "Llibre dels fets".

Damià Huguet: la Mallorca pagesa
Vídeo

Ciències socials Llengües i literatura Damià Huguet: la Mallorca pagesa

 • Data 2002
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Llengua catalana i literatura

"Tarasca" ret homenatge al poeta mallorquí Damià Huguet i fa un repàs de la seva trajectòria i de la seva vida mitjançant les opinions de les persones que el van conèixer. Damià Huguet va néixer l'any 1946 i va morir l'any 1996, a Campos, a Mallorca. Va ser un personatge molt polifacètic i, a més de poeta, va ser editor i comentarista cinematogràfic. També es va dedicar a la fotografia, al periodisme i a la pintura. L'activisme cultural de Damià Huguet s'inicia l'any 1966 al seu poble, Campos, amb un cicle de conferències per donar a conèixer la realitat del país. El mateix any, comença a fer de corresponsal d'"El diario de Mallorca" i, gràcies a ell, arriben a Campos els integrants de la Nova Cançó. El primer poemari de Damià Huguet, "Home de primera mà", va ser publicat compartint llibre amb Josep Albertí, Bernat Nadal i tres retrats de Blai Bonet. Es titulava "72", i el responsable de l'edició va ser Antoni Serra. L'any 1969, "Home de primera mà" va guanyar el Premi Blanquerna. I el 1973, Damià Huguet va obtenir el Premi Les Illes d'Or amb "Cinc minuts amb tu". Amb els anys, va aconseguir altres premis i va ser finalista dels prestigiosos Ciutat de Palma i Carles Riba. Com a poeta, Damià Huguet coneixia la dificultat dels joves creadors per publicar. Per això va decidir fundar, l'any 1976, l'editorial Guaret, que va arribar a publicar catorze llibres. Dos anys després, la petita editorial Campanera crea els "Quaderns campaners", en els quals es van publicar deu reculls. L'any 1979 s'inicia la col·lecció "La garangola", que edita quatre títols. Huguet, però, també publica els seus llibres en altres editorials. Curiosament, el darrer llibre d'Huguet, "Les fites netes", no va ser de poesia, sinó un recull de les proses publicades a la revista "Ressò", de Campos, de la qual va ser col·laborador destacat. La passió que Damià Huguet sentia pel cinema va transcendir gràcies als seus poemes i crítiques i, els darrers anys, pels escrits a la revista "Temps moderns". A més, va deixar escrits dos guions: "Difunts sota els ametllers en flor", adaptació d'una obra de Baltasar Porcel, i "Cinc assaigs per un crim", original d'ell. L'únic treball audiovisual d'Huguet que va veure la llum va ser el guió d'un programa de televisió per presentar el disc "Gavines i dragons", de la seva amiga Maria del Mar Bonet. Al reportatge hi intervenen el periodista Andreu Manresa; la seva dona, Magdalena Ballester; el seu fill, Biel Huguet; el seu amic Sebastià Verd; l'escriptor Antoni Serra; els poetes Damià Pons i Bartomeu Fiol, i la cantant Maria del Mar Bonet.

Jacint Verdaguer
Vídeo

Llengües i literatura Jacint Verdaguer

 • Data 2002
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Llengua catalana i literatura

En aquest capítol de "L'entrevista impossible", es dramatitza una conversa entre l'escriptor Baltasar Porcel i el poeta Jacint Verdaguer, interpretat per l'actor Lluís Homar. L'entrevista té lloc a la Vil·la Joana, a Vallvidrera, la casa on mossèn Cinto va passar els darrers dies de la seva vida, ara convertida en la Casa-Museu Verdaguer. Al llarg de l'entrevista, es reciten alguns versos de Verdaguer, que s' il·lustren amb imatges d'arxiu i amb gravats d'època, i es fa un repàs a la vida del poeta. Jacint Verdaguer va néixer a Folgueroles, l'any 1845, en el si d'una família modesta. Durant quinze anys va anar cada dia al Seminari de Vic, un viatge que feia a peu. Es va ordenar sacerdot l'any 1870. Va residir durant disset anys al palau del marquès de Comillas, Antonio López, a qui Verdaguer va dedicar l'obra "L'Atlàntida", premiada als Jocs Florals. Jacint Verdaguer va publicar "Canigó" l'any 1885. L'any següent, va fer un viatge a Terra Santa, del qual va tornar transformat. L'any 1902, Verdaguer va morir a la Vil·la Joana.

Total 5 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa