Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 26 resultats
per pantalla
Pantalla de 3
Publicacions sobre Charles Darwin
Vídeo

Ciències socials Ciències naturals Publicacions sobre Charles Darwin

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Biologia

El bicentenari de Charles Darwin és un bon moment per acostar-se a publicacions que exposen les seves contribucions científiques. "El medi ambient" les repassa en aquest capítol. "L'origen de les espècies" Aquesta obra, publicada fa 150 anys, és la més coneguda. Amb aquest llibre, una de les obres científiques que més impacte social i cultural han tingut, el lector té la possibilitat de comprendre de primera mà conceptes com el de selecció natural. "La lluita per la vida" Reuneix cartes i textos de Charles Darwin i d'Alfred Wallace. Aquest, un jove naturalista, va fer afanyar Darwin a publicar el seu treball, ja que havia arribat a conclusions semblants a les seves. "Darwin y el diseño inteligente" Aquesta obra, de Francisco J. Ayala, analitza un tema de gran actualitat, sobretot als Estats Units. L'autor, biòleg i creient, exposa, primer, les principals proves sobre la validesa de la teoria de l'evolució. Després raona que el disseny intel·ligent o el creacionisme perjudiquen, més que beneficien, la imatge que es vol donar d'un déu omnipotent i de bondat infinita. "El remiso Mr. Darwin" Aquest llibre, de David Quammen, no deixa de banda els treballs científics, però se centra més en la personalitat del naturalista. Es tracta d'un repàs amè i complet de les circumstàncies que van envoltar la seva vida i mostren un home bondadós i caut, que va passar per moments personals molt difícils. "Darwin al dia" Aquest és el títol del número 43 de la revista "Medi ambient. Tecnologia i Cultura", que publica el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. Diversos articles expliquen les teories de Darwin, la seva recepció a Catalunya, la seva vida i el seu pensament religiós. L'ecòleg Jaume Terradas fa també una personal lectura del que pensaria Darwin si contemplés la situació ambiental actual. "Darwin" El número 54 de la col·lecció "Temas", de la revista "Investigación y Ciencia", està dedicat a Darwin. La seva formació, el viatge en el vaixell "Beagle", l'elaboració dels seus treballs i les anàlisis aprofundides ofereixen un ampli panorama d'un dels científics més influents de la història.

Charles Darwin i la teoria de l'evolució
Vídeo

Ciències naturals Charles Darwin i la teoria de l'evolució

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia

Cent cinquanta anys anys més tard, la teoria de l'origen de les espècies de Darwin continua sent una de les bases de la biologia moderna. "El medi ambient" parla dels descobriments que va fer Darwin en el seu viatge amb el "Beagle". Charles Robert Darwin va néixer el 12 de febrer de 1809 a Sherewsbury, a Anglaterra. Descendent de metges i ceramistes, es va interessar de seguida per la natura i el col·leccionisme, i va estudiar primer per a metge i després per a capellà. La seva vida, però, va fer un canvi radical el 27 de desembre de 1831. Darwin tenia aleshores 22 anys, i va acceptar de bon grat una invitació per incorporar-se com a naturalista a la tripulació del "Beagle", un vaixell d'investigació que es disposava a fer la volta al món. La missió del "Beagle" era acabar l'estudi topogràfic dels territoris de la Patagònia i la Terra del Foc i continuar després cap a les illes Galápagos, per acabar travessant l'oceà Pacífic i visitar Tahití, Nova Zelanda, Austràlia, Maurici i Sud-àfrica. En total, un viatge de cinc anys que canviaria totalment la seva visió del món. Darwin va aprofitar el temps per posar en pràctica els seus coneixements teòrics de geologia, va estudiar la formació dels esculls de corall i, sobretot, es va fixar detingudament en totes les espècies animals i vegetals que trobava. Quan el "Beagle" va arribar a les illes Galápagos, l'any 1835, la riquesa biològica de les illes i la distribució geogràfica de les espècies que hi habitaven van donar encara més arguments a tot el que Darwin havia anat cabdellant. A la natura res no és casualitat ni definitiu. Al contrari: les espècies s'adapten i fins i tot es transformen amb el pas del temps per ser més eficients en la seva lluita per la supervivència. Darwin va comprovar de seguida que moltes espècies de les Galápagos s'assemblaven sospitosament a altres espècies que havia vist al continent. I també va veure que alguns ocells no eren ben bé iguals a totes les illes, sinó que cada illa l'habitava una forma especialment adaptada a les condicions particulars de l'hàbitat i a l'oferta alimentària de l'entorn. Anys després del seu viatge amb el "Beagle", el 1859, Darwin havia lligat caps i va publicar "L'origen de les espècies". La base de la teoria és que la natura premia els més ben adaptats amb la possibilitat de tenir descendència i castiga els que no s'adapten amb la desaparició. Cent cinquanta anys més tard, aquesta teoria segueix sent una de les bases de la biologia moderna.

Les cases de Darwin
Vídeo

Ciències naturals Les cases de Darwin

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Biologia

La casa natal de Darwin i el lloc on va elaborar la seva teoria de l'evolució van marcar la seva vida i la seva trajectòria. "El medi ambient" visita aquesta propietat, ara convertida en museu. Al comtat de Kent, a prop de Londres, hi ha la casa on Charles Darwin va viure i treballar durant quaranta anys. Va ser el refugi ideal on va poder desenvolupar la teoria de l'evolució, al mateix temps que cultivava una activa vida familiar. La propietat va obrir com a museu a principis del segle XX i s'ha restaurat amb motiu del bicentenari del naixement del científic. Recorrent les habitacions, es pot descobrir que darrere del geni hi havia un home casolà que estimava la seva rutina diària i els seus hobbies. Més important que la casa és l'entorn natural privilegiat que l'envolta i que Charles Darwin va fer servir com a laboratori per a milers d'experiments. El govern britànic ha proposat que la casa i el terreny siguin declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat. L'afició per observar la natura la va desenvolupar des de ben petit. El mateix Darwin va escriure que va néixer, com a persona i com a naturalista, en aquesta casa de Shrewsbury, un poble medieval situat gairebé a la frontera amb Gal·les. L'ajuntament ha organitzat "tours" guiats que revelen que, contràriament al que es pugui pensar, Darwin no era pas un estudiant modèlic a l'escola. Seguint els desitjos del seu pare, Darwin va estudiar medicina i després teologia. Finalment, als 20 anys el va convèncer que la seva passió era una altra i va agafar l'autobús al centre de Shrewsbury per embarcar-se en el famós viatge del "Beagle" i ser, per fi, el naturalista que era de naixement.

Charles Darwin, bicentenari d'un naturalista
Vídeo

Ciències socials Ciències naturals Charles Darwin, bicentenari d'un naturalista

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Filosofia i ciutadania / Història de la filosofia, Biologia

Les teories de Darwin, tot i la controvèrsia ideològica que generen, són la base per comprendre la diversitat de les formes vives del planeta. "El medi ambient" en parla coincidint amb el bicentenari del naixement del científic. Les illes Galápagos, situades a uns mil quilòmetres de la costa de l'Equador, país al qual pertanyen, són un dels escenaris on Charles Darwin va anar madurant la seva teoria de l'evolució. El naturalista anglès va néixer el 12 de febrer del 1809, ara fa dos segles. I ara fa 150 anys justos de la publicació de la seva principal obra, "L'origen de les espècies", inspirada en bona part per la fauna diversa de les Galápagos. L'impacte dels seus treballs va ser extraordinari i va depassar l'àmbit científic. Però la idea d'evolució no era nova. A la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona es conserven edicions antigues d'obres del francès Jean-Baptiste Lamarck, el primer d'elaborar una teoria sobre aquest procés. Ara fa també 200 anys va publicar la "Filosofia zoològica". Lamarck creia que la llarga història de la Terra havia permès una lenta transformació dels organismes. Un exemple usual n'és el de les girafes. Segons Lamarck, per obtenir menjar d'arbres més alts, el seu coll s'hauria anat estirant, i aquesta característica s'hauria transmès a la descendència. El mecanisme proposat per Darwin és diferent. Algunes girafes tindrien el coll més llarg. Això els hauria donat avantatge per obtenir menjar més fàcilment en temps d'escassesa i haurien deixat més descendència fins a esdevenir majoritàries dintre l'espècie. És el que s'anomena selecció natural. Com en altres llocs, a Catalunya les teories de Darwin van crear controvèrsia, i no només científica. L'Ateneu Barcelonès va tenir protagonisme en el debat quan el 1877 el sociòleg Pere Estasen va organitzar-hi uns cursos que, posteriorment, va prohibir la junta directiva. Avui es manté la controvèrsia ideològica, però, en el camp científic, les teories de Darwin, convenientment revisades i actualitzades, són el fonament bàsic per comprendre la diversitat de les formes vives al nostre planeta.

Darwin a l'aparador
Vídeo

Ciències naturals Darwin a l'aparador

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural

"El medi ambient" explica com antiquaris, galeristes i llibreters de vell de Barcelona ofereixen la seva visió de Darwin i de l'evolució, coincidint amb els 150 anys de la publicació de "L'origen de les espècies". L'art i la ciència poden anar sovint pel mateix camí. Per això, a la seu d'Artesania de Catalunya, al Barri Gòtic de Barcelona, se'ns recorda que som a l'Any Darwin. Però a la simulació del despatx del naturalista no hi ha fòssils ni restes animals, sinó eines de fuster, elements que també han evolucionat, tot i que de forma artificial. Portar el científic anglès als aparadors ha estat una iniciativa de l'Asssociació per a l'Estudi del Moble. "A Barcelona, l'art i les antiguitats s'apropen a Darwin" és el títol de la proposta que ha convençut 28 establiments per fer la seva lectura de l'autor de "L'origen de les espècies". Un dels vincles entre antiquaris, galeristes i Darwin és el col·leccionisme, però no com a simple acumulació d'elements curiosos o exòtics, sinó com a base d'un mètode de treball. La idea d'evolució presideix molts dels muntatges. En ocasions, amb aparells moderns que en poc temps han viscut uns canvis radicals. Potser és un recordatori que la tecnologia ha d'introduir contínuament innovacions i que després una mena de selecció natural s'encarregarà de consolidar-ne algunes i eliminar-ne d'altres. L'Associació per a l'Estudi del Moble organitza visites guiades i també demana la participació del públic per elegir els millors aparadors. Darwin i la seva obra estaran a la vista dels vianants fins al 24 de novembre, el dia que es compliran 150 anys justos de la publicació de "L'origen de les espècies".

Darwin a Londres: tret de sortida d'un bicentenari
Vídeo

Ciències naturals Darwin a Londres: tret de sortida d'un bicentenari

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Biologia

"El medi ambient" visita una exposició a Londres que inicia la commemoració dels 20 anys del naixement de Charles Darwin. Va ser la seva ment, la que va revolucionar el món a mitjans del segle XIX. Charles Robert Darwin va descobrir el mecanisme darrere de l'evolució de les espècies i va remoure els fonaments del cristianisme quan va explicar que l'home només és una espècie més dins del món animal. El Museu d'Història Natural de Londres celebra el bicentenari del naixement del biòleg amb una exposició que il·lustra el seu recorregut vital i cientific, des que el germen de la seva idea va néixer quan era a la universitat. Quan va acabar la carrera, Darwin es va embarcar a bord del vaixell "Beagle" en una expedició que el va portar des de l'Amèrica del Sud fins a Austràlia i que li va permetre estudiar les espècies mes exòtiques. Però van ser dos ocells de les illes Galápagos i les diferències que hi va observar els que van ajudar-lo a inferir la teoria de la selecció natural: que els individus que més bé s'adapten a l'ambient són els més preparats per sobreviure-hi. Quan Darwin va publicar "L'origen de les espècies", fa 150 anys, sabia que tiraria per terra la creenca que Déu havia creat l'home a imatge seva. La primera edició es va exhaurir en poques hores i la comunitat científica va adoptar rapidament els seus ensenyaments. La controvèrsia continua avui amb el moviment creacionista, i, per això, l'exposició dedica un apartat a recordar que no es pot barrejar religió amb ciència i que la teoria de l'evolució no ha estat mai refutada, sinó que l'han confirmat tots els avenços científics posteriors .

Charles Darwin
Àudio

Ciències naturals Charles Darwin

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Biologia

En aquest capítol del programa Natura ens apropem a la figura de Charles Darwin en el seu pas a les Galápagos. El pare de la teoria de l'evolució de les espècies va escollir el lloc més adient per a les seves investigacions. Dos testimonis d'excepció ens informen de l'actualitat del parc i de les illes.Sixto Naranjo,coordinador del Parc Natural de les Galápagos comenta l'actualitat de les illes.Cristina Rabadan, portaveu de la ONG WWF informa de l'impacte del turisme, de les espècies importades com cabres o gats, les plantes. Un impacte important el té el problema del furtivisme i la pesca. El turisme suposa un dels perills més importants per les illes. Actualment es calcula que hi ha més de 20000 habitants que impacten en el medi. Un altre problema són les espècies invasores que han estat importades.Actualment hi ha 500 espècies noves que produeixen mals a les antigues espècies. Si Darwin tornés trobaria igualment les 13 "illes encantades" que formen l'arxipèlag de les Galápagos que van ser clau per entendre l'evolució de la Humanitat. Les *illes Galápagos* són un arxipèlag que pertany a la República de l'Equador (n'és una de les 22 províncies; nom oficial: Archipiélago de Colón) i està situat a l'oceà Pacífic, a uns 1.000 km de la costa equatoriana. Està compost per 13 illes de naturalesa volcànica i multitud de petits illots. La UNESCO va incloure les Galápagos en la llista del Patrimoni de la Humanitat el 1978 i el desembre de 2001 es va ampliar aquesta nominació també per a la reserva marina. L'organisme encarregat de les tasques de recerca i conservació és la Fundació Charles Darwin.

Cyclone Tracy
Vídeo

Llengües i literatura Cyclone Tracy

 • Data 2008
 • Idioma Anglès
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Llengües estrangeres

Just over 30 years ago, in 1974, a terrible cyclone hit down Australian most Northern city, Darwin. At that time it was one of the worst Natural Disasters in Australia's history; many people died, other went missing at sea or were left homeless. Cyclone Tracy wrecked the place. Morrie Maloney, who lived in a suburb of Darwin city called Alawa, returns to it. Now it is green and calm but on Christmas Day 1974 most of the houses in his suburb were flattened by the cyclone . Morrie was evacuated with 25,000 other residents in the week after the cyclone. Recently the city commemorated the 30^th anniversary of the cyclone. Even though it was a long time ago it seems many people have strong memories of that terrible Christmas day. *** Amb motiu del 30è aniversari del Cicló Tracy, la ciutat Darwin, al nord d'Australia, va commemorar aquest terrible desastre natural que va tenir lloc el nadal del 1974. Va ser un dels pitjors desastres de la història d'Austràlia on molta gent hi va perdre la vida, va desaparèixer sota l'aigua del mar o es va quedar sense casa. Morrie Maloney, amb motiu de la commemoració, retorna al lloc dels fets i ens explica la seva vivència del terrible desastre. En aquell temps vivia en el barri Alawa a les afores de la ciutat el qual va ser arrasat pel cicló. Morrie juntament amb altres 25.000 residents va poder ser evacuat del lloc després del cicló.

Julia Voss
Vídeo

Ciències naturals Julia Voss

 • Data 2010
 • Idioma Anglès
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia

Julia Voss, investigadora d'Història de la Ciència de l'Institut Max-Planck i redactora del Frankfurter Allge-meinen, va ser convidada pel CEHIC i la Facultat de Biociències de la UAB per donar una conferència i un seminari sobre "Les imatges de Darwin", el tema del seu llibre Darwins Bilder. Ansichten der Evolutions-theorie, 1837-1874, una nova manera d'apropar-se a Darwin i comprovar que encara es poden descobrir aspectes inèdits de l'eminent naturalista anglès.

Darwinisme contra el càncer
Vídeo

Tutoria Ciències naturals Darwinisme contra el càncer

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Biologia

L'espai "El medi ambient" mostra com en laboratoris de biomedicina, com el de l'Hospital Josep Trueta de Girona, també hi ha ben presents les idees darwinistes. Entre altres grups, al laboratoria de l'Hospital Josep Trueta, treballa la Unitat d'Investigació Translacional de l'Institut Català d'Oncologia. L'objectiu d'aquesta unitat, dirigida per Javier Menéndez, és comprendre el metabolisme de les cèl·lules tumorals. La proliferació cel·lular no deixa de ser un procés evolutiu. El medi, l'organisme humà, ha afavorit unes cèl·lules i no unes altres. Quines característiques tenen aquestes cèl·lules, quines condicions del medi les han afavorit i quina ha estat la seva evolució fins a convertir-se en tumors són coses que els oncòlegs només podran esbrinar aplicant les teories de Darwin. Com passa amb els organismes, les cèl·lules han passat per milions d'anys d'evolució. Algunes característiques o mutacions han permès que certes cèl·lules tinguessin èxit i altres no. Ha estat un procés de selecció natural: les que han trobat un medi propici a aquestes característiques han proliferat. La prevenció del càncer passa, doncs, per crear a l'organisme condicions ambientals difícils per a les cèl·lules tumorals. Mesures com no fumar, no exposar de forma excessiva la pell a la radiació solar, no consumir un excés de greixos animals o fer exercici es tradueixen en modificacions del medi en què viuen les cèl·lules. Així el transformem per dificultar la proliferació de les cèl·lules malignes. Però l'aplicació de les teories de Darwin al càncer va més enllà. Les cèl·lules tumorals que sobreviuen posseeixen ja uns canvis que més endavant els donaran avantatge evolutiu. Es tracta de conèixer quins són aquests canvis i atacar-los.

Total 26 resultats
per pantalla
Pantalla de 3

Àrea professorat

Programació educativa