Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 9 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
Felipe González
Vídeo

Ciències socials Felipe González

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Història del món contemporani, Història

"La forja d'un líder" repassa la trajectòria política i personal de Felipe González. El programa analitza les influències i circumstàncies que el van acabar conduint a la presidència del govern d'Espanya, en una de les etapes més convulses i incertes de la història moderna espanyola. Felipe González va ser president del govern espanyol entre els anys 1982 i 1996. Van ser tretze anys en què Espanya es va modernitzar, va aconseguir vèncer divisions endèmiques, superar fantasmes del passat, deslliurar-se del control dels militars i reeixir de l'aïllament internacional. En aquesta etapa, la jove democràcia espanyola es va consolidar i reforçar, i va convertir el procés de la Transició en un fet irreversible. El documental explica la història del nen d'un barri sevillà, del jove compromès, de l'advocat inconformista i del polític somiador capaç d'enlluernar els seus col·legues amb el domini de l'oratòria i les seves idees progressistes.

Jordi Pujol
Vídeo

Ciències socials Jordi Pujol

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Història del món contemporani

Jordi Pujol és el líder europeu que més temps ha estat en el poder. Com a president de la Generalitat, no solament ha estat un testimoni excepcional de la vida política dels últims trenta anys, sinó que també n'ha estat un actor rellevant. "La forja d'un líder" hi dedica el capítol. Els qualificatius amb què ha estat descrit Jordi Pujol són variats: europeista, conservador, pactista, pragmàtic, personalista, visionari, estadista... Però qui és Jordi Pujol realment? Quins són els seus referents? Com va lluitar contra el règim franquista? Com un jove llicenciat en medicina es va transformar en el màxim exponent d'un potent projecte social i polític? Per a uns, Jordi Pujol encarna el nacionalisme conservador, lligat a una idea mítica i tradicional de Catalunya. Per a altres, Pujol és el polític que ha sabut comprendre millor el que és Catalunya i ha aconseguit combinar modernitat i tradició, tot fent una lectura possibilista de les circumstàncies. En qualsevol cas, tant partidaris com detractors coincideixen a dir que es tracta d'un polític hàbil i un gran estadista, un personatge amb una idea ben clara del que cal aconseguir: el reconeixement de Catalunya com a entitat política, social i cultural.

Juan Carlos I
Vídeo

Tutoria Ciències socials Juan Carlos I

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tutoria, Història

El programa "La forja d'un líder", una sèrie documental que repassa la biografia d'un grup de líders polítics que han passat a la història, presenta el capítol dedicat a Joan Carles I. La figura del rei Joan Carles I ha resistit amb perseverança tots els intents de desgast contra la seva figura, començant pel seu propi entorn. Totes les facetes del monarca, des de la seva formació militar fins als trets de personalitat que el defineixen, apareixen reflectides en aquest capítol sobre un líder que molts consideraven "d'opereta", manipulable i submís, i que, amb els anys, ha après a guanyar-se el seu lloc i el respecte de la comunitat política.

Miquel Xirau. Forjador
Vídeo

Tutoria Ciències socials Miquel Xirau. Forjador

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tutoria

Al llarg de la història, el ferro s'ha treballat per fer eines, en la construcció o amb finalitats artístiques. Miquel Xirau és forjador artesà i el protagonista d'aquesta edició de l'espai "Els últims artesans". Miquel Xirau és un forjador artesà, una professió que li ve de família. Sempre ha viscut a Vilanova del Vallès i, fins fa pocs anys, a la mateixa casa taller que té la família des del segle XVIII. Aquest artesà mostra el seu taller, un lloc desendreçat, segons ell, on només el forjador sap on té les coses. Miquel Xirau se sent feliç tocant el ferro i embrutant-se les mans. Per ell, el bon artesà del ferro és aquell que uneix idea, artesania, tècnica i innovació. L'ofici de treballar el ferro va arribar a Catalunya amb els fenicis, tot i que la seva divulgació és atribuïda als celtes del segle VI abans de Crist. Fins al segle XIII, la forja es va dedicar, bàsicament, a fer eines per treballar, però a partir del segle XIV, i fins al segle XVI, també comença a utilitzar-se amb finalitats molt més artístiques. Els processos industrials del segle XIX van permetre produir ferro forjat en grans quantitats, amb l'objectiu d'utilitzar-lo per a la construcció de grans estructures d'arquitectura i d'enginyeria. Avui dia, la dificultat de treballar amb la fornal ha fet que l'ofici quedi relegat a usos decoratius dins de la construcció.

Sant Guim de la Plana (la Segarra)
Vídeo

Ciències socials Tecnologia Sant Guim de la Plana (la Segarra)

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Geografia

"Viure Catalunya" recorre el municipi de Sant Guim de la Plana, a la comarca de la Segarra. El poble és l'escenari cada Nadal del Pessebre dels Oficis Perduts. El presentador del programa, Enric Nogueras, comença el recorregut ajudant un pagès a esporgar els arbres fruiters. Tots dos parlen dels canvis que hi ha hagut en els darrers temps a la feina del camp, gràcies, sobretot, a la mecanització. També coneix un dels membres del grup de joves La Marinada, l'entitat que s'encarrega d'organitzar cada Nadal el Pessebre dels Oficis Perduts. En aquest pessebre es representa la feina de boters, esclopers, carreters, esparters, filadores, corders, cistellers, artesans d'escombres, de forques... Tot seguit es desplaça fins a un taller de maquinària agrícola, el responsable del qual també fa treballs de forja, com ara portes i finestres. Finalment, visita una granja d'engreix de pollastres. A Sant Guim de la Plana les granges d'engreix són una activitat econòmica important. N'hi ha de vedells, porcs, pollastres, guatlles i galls dindi.

Alpens (Osona)
Vídeo

Educació artística Ciències socials Tecnologia Alpens (Osona)

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Ciències socials, geografia i història, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

El programa "Viure Catalunya" dedica aquest capítol a Alpens, a la comarca d'Osona. A Alpens, un grup de dones han recuperat cançons antigues gràcies a la memòria col·lectiva. Alpens viu de l'agricultura i la ramaderia, tot i que el seu relleu muntanyós hi dificulta els conreus. El presentador del programa, Enric Nogueras, recorre els racons del poble acompanyat per un exjutge de pau. Visita la fàbrica de confecció tèxtil industrial Sati, que elabora filtres per a laboratoris, depuradores i altres empreses. També coneix un artesà de la forja que ha instal·lat el seu taller a Alpens, seguint la gran tradició de treballar el ferro que hi ha al poble. Finalment, assisteix a un assaig del Grup Cantaires d'Alpens, que han recuperat cançons antigues gràcies als records dels veïns i que ara volen que es tornin a cantar.

Corbera d'Ebre (la Terra Alta)
Vídeo

Ciències socials Tecnologia Corbera d'Ebre (la Terra Alta)

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Geografia

El poble vell de Corbera d'Ebre conserva les marques de la Guerra Civil espanyola. "Viure Catalunya" recorre aquesta vila de la Terra Alta. L'any 1938, durant la batalla de l'Ebre, el poble de Corbera d'Ebre va quedar totalment destruït i els seus habitants el van abandonar. Més endavant, quan hi van tornar, es van instal·lar a peu de carretera i el poble vell, dalt del turó, va quedar abandonat. Els carrers i les cases del poble vell reflecteixen la devastació dels bombardejos, però també s'hi poden trobar vint-i-vuit lletres gegants que formen part de "L'Abecedari de la Llibertat", un homenatge a la pau. El poble vell ha estat declarat Lloc d'Interès Històric. Corbera d'Ebre viu bàsicament de l'agricultura. El presentador del programa, Enric Nogueras, acompanya un pagès a podar la vinya i visita la cooperativa agrícola, que produeix una àmplia gamma de vins. També coneix un artesà que ha muntat un taller de forja artística. Les seves obres, inspirades en les formes del Modernisme, combinen el ferro amb el vidre, la fusta o la roba. Finalment, a la llar d'avis, fa una partida de cartes al joc del guinyot.

Mont-roig del Camp (el Baix Camp)
Vídeo

Ciències socials Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

 • Data 2002
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Geografia

Aquest capítol de "Viure Catalunya" fa un recorregut per Mont-roig del Camp, al Baix Camp. Els quadres de Joan Miró, que hi estiuejava, han fet famosa la vila pertot arreu. La visita a Mont-roig del Camp comença a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, patrona del poble, des d'on es poden admirar unes vistes extraordinàries. També es mostra l'església de Sant Josep, coneguda com la catedral del Baix Camp. L'empremta de Joan Miró, que va passar molts estius al seu mas, es pot seguir gràcies a un itinerari pels indrets que van marcar la seva vida i la seva obra. La presentadora visita un taller de forja, on tradicionalment s'han elaborat eines del camp, reixes o panys de porta. Finalment, pedaleja al velòdrom del poble, on s'entrenen els membres de la Penya Ciclista.

Cicle de formació específica de grau mitjà de forja artística
Vídeo

Tutoria Cicle de formació específica de grau mitjà de forja artística

 • Data 1999
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria

S'hi mostra quins són els continguts, les competències, l'àmbit professional i els llocs de treball del tècnic corresponent a aquest cicle. També quins cicles formatius componen la família professional de la qual forma part aquest cicle, la durada, els accessos i les sortides professionals i educatives.

Total 9 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa