Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 3 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
L'any dels esquirols
Vídeo

Ciències socials Ciències naturals L'any dels esquirols

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia

L'esquirol és un dels rosegadors més coneguts de la nostra fauna i segurament l'únic que desperta simpatia en comptes de rebuig. "El medi ambient" mostra com en tenen cura al Centre de Fauna de Torreferrussa. L'esquirol és un parent de les rates, però té la cua peluda i estufada, s'alimenta de pinyons i viu a dalt dels arbres. El trobarem a tots els boscos de Catalunya, sobretot als de coníferes, però també als caducifolis. L'any 2009, si s'ha de jutjar per les entrades als centres de recuperació de fauna, tot els va anar de cara. Només al centre de fauna de Torreferrussa, que depèn del Departament de Medi Ambient i Habitatge, hi van arribar 44 esquirols, tot un rècord que duplica fins i tot les entrades d'altres anys. D'una banda, l'abundància d'aliment i les temperatures suaus van afavorir la reproducció, fins al punt que al mes de febrer ja van arribar les primeres cries. D'altra banda, les intenses ventades de la primavera van fer caure nius habitats que van poder ser rescatats amb èxit i portats al centre. De ben petits, de vegades amb els ulls clucs, l'alimentació consta de petites dosis de llet, imitant el que faria la seva mare. Cada dues hores, dia i nit, una feina intensa que s'allarga unes quantes setmanes. La recompensa final per als responsables i els treballadors del centre és poder tornar els esquirols una altra vegada al bosc. Però el procés és lent. Primer els cal passar per una fase d'adaptació en gàbies grans sense cap contacte amb els humans, per evitar que s'acostumin a la presència dels cuidadors i relacionin les persones amb la teca. L'última operació serà obrir les portes de la gàbia i deixar que ells mateixos surtin quan vulguin i reprenguin el contacte amb el bosc que un dia van deixar per accident. A partir d'aquí, ells mateixos seran els responsables del seu futur. L'èxit dependrà de la sort i de la capacitat d'adaptació.

Carbó: el petroli del segle XX
Vídeo

Ciències socials Ciències naturals Carbó: el petroli del segle XX

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Geografia

L'espai "Què va passar?" rememora l'ofici dels carboners i assisteix a la Festa del Bosc de Vallgorguina, en què es recorda com s'encenien les piles de troncs per obtenir carbó. Els boscos de Catalunya creixen més que mai per l'abandó de l'agricultura i de les activitats forestals. Però, fins no fa gaire, els boscos eren explotats per treure'n fusta per fer mobles, eines, bigues i vaixells. Els que treballaven al bosc es coneixien com a "bosquerols", i molts es dedicaven a l'elaboració de carbó. Els arbres que tallaven els carboners eren del propietari del bosc, a qui es pagava un tant pel carbó produït. La feina es feia en colles de dos o tres homes. La llenya dels arbres es tallava a la mida adequada en un espai ampli que s'anomenava "plaça carbonera". La vida dels carboners era molt aïllada i podien passar setmanes o mesos fora de casa. Un cop apilats els troncs en forma de muntanya, es recobrien de terra, i quan això s'havia completat es deia que s'estava a mitja feina. El carbó resultant es posava en sàrries que després transportaven els animals de càrrega. La temporada de carboneig arrencava al setembre i solia acabar al març. L'encesa de la pila es fa encara en alguns paratges com a demostració de les tradicions del bosc, per exemple, a la Festa del Bosc de Vallgorguina.

Els boscos de Catalunya
Vídeo

Ciències socials Ciències naturals Els boscos de Catalunya

 • Data 1997
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Geografia

Es descriu les agrupacions boscoses més típiques del país i la seva distribució geogràfica. Es mostra els principals tipus d'arbres i les plantes que els envolten. S'analitza les condicions econòmiques i socials que influeixen en el desenvolupament de la massa forestal del país.

Total 3 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa