Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 3 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
Albert Manent
Vídeo

Ciències socials Llengües i literatura Albert Manent

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Llengua catalana i literatura

Fill del poeta Marià Manent, Albert Manent (Premià de Dalt, el Maresme, 1930) ha destacat per la seva tasca cultural en diversos camps. És llicenciat en Dret i Filologia Catalana. S'inicia de ben jove com a poeta amb la publicació dels reculls "Hoste del vent" (1949) i "La nostra nit "1951). En paral·lel milità en la resistència cultural catalanista contra el franquisme. El seu compromís el portà a abandonar la poesia per dedicar-se a altres camps més útils en aquell moment per a les lletres catalanes. Així, s'especialitzà en crítica literària, amb obres com "La literatura catalana a l'exili" (1976) i "Del Noucentisme a l'exili" (1977), i sobretot en la història de la cultura catalana del segle XX. En aquesta línia, és autor d'un seguit de biografies de personalitats del Noucentisme, com Carles Riba (1963), Josep Carner (1969), J.V. Foix (1992) i Marià Manent (1995), entre d'altres. Com a complement de les biografies, publicà cinc volums de retrats literaris de persones compromeses amb la resistència a la dictadura, entre els quals destaca "Solc de les hores" (1988). Altrament ha realitzat diversos estudis sobre la guerra civil i el franquisme i sobre la història de l'església catalana. Entre molts altres guardons, ha obtingut el premi de la Crítica Serra d'Or, el Josep Pla i el Ramon Llull.

Maria Estruch
Àudio

Tutoria Ciències socials Llengües i literatura Ciències naturals Maria Estruch

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tutoria, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Coneixement del medi: natural, Llengua catalana i literatura, Coneixement del medi: social i cultural

Avui hem parlat amb Maria Estruch, autora del llibre "Els noms populars de núvols, boires i vents del Bages", i amb l'escriptor Albert Manent, que promou un estudi similar a cada comarca del Principat. Ell mateix n'ha realitzat una colla, especialment a les comarques de Tarragona.

1962-1963: les mans al vent
Vídeo

Tutoria Educació artística Ciències socials 1962-1963: les mans al vent

 • Data 2004
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Ciències socials, geografia i història, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Història, Història de la música i de la dansa

En aquesta edició, "Totes aquelles cançons" destaca el protagonisme, durant els anys 1962 i 1963, del cantant Raimon, i la importància de la victòria d'un tema en català al Festival de la Canción Mediterránea. Entre els discos de l'any 1962, cal destacar l'èxit de la versió en català del tema "Mustafà", interpretat per Rudy Ventura, o cantants com Font Sellabona, que triomfava a les emissores de ràdio. Mentrestant, Els Setze Jutges anaven creixent amb les incorporacions de Guillermina Motta, Enric Barbat i Xavier Elies. De València sorgeix una veu sorprenent, Raimon, amb cançons contundents i trencadores. El seu primer èxit va ser "Al vent". Una operació estratègica el va portar a participar en el Festival de la Canción Mediterránea de l'any 1963 i guanyar-lo, amb Salomé i la cançó "Se'n va anar". El 25 setembre de 1962, al Vallès, als vorals de la riera de les Arenes, els immigrants que hi havien construït els seus habitatges precaris van ser víctimes d'una riuada històrica que va provocar centenars de morts. Aquests fets van generar una campanya de suport, capitanejada pel periodista radiofònic Joaquín Soler Serrano, que va culminar en un festival benèfic amb la participació de cantants com Raimon o Gilbert Bécaud. L'any 1963, l'abat de Montserrat, Aureli Maria Escarré, va fer unes declaracions al diari francès "Le Monde" contra el règim franquista que van sacsejar el país. Al llarg d'aquest capítol hi intervenen, entre d'altres, Rudy Ventura, Font Sellabona, Josep Guardiola, Eliseu Climent, Josep Maria Espinàs, Lluís Serrahima, Raimon, Josep Maria Macip, Josep Espar Ticó, Antoni Batista, Enric Barbat, Guillermina Motta, Francesc Pi de la Serra, Pep Puvill, Josep Benet, Albert Manent o Ermengol Passola.

Total 3 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa