Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 18 resultats
per pantalla
Pantalla de 2
Torna Ramon Muntaner i nou blog d'en Josep Pla
Àudio

Ciències socials Llengües i literatura Tecnologia Torna Ramon Muntaner i nou blog d'en Josep Pla

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Llengua catalana i literatura

En aquest capítol de "L'internauta" presenta una iniciativa de la Fundació Josep Pla. Aquesta fundació obre un blog dedicat al Josep Pla .L'Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla ens apropa a aquesta iniciativa. En Ramon Muntaner, director de la SGAE a l'àrea mediterrània torna al programa com a convidat d'aquest capítol. Programa setmanal, en forma de tertúlia, concebut per, d'una banda, anar posant context a la vida on-line i, de l'altra, anar aclarint, de manera entenedora i senzilla, els misteris i les curiositats de la xarxa. El programa, el primer de la radiodifusió a Catalunya i a l'estat espanyol dedicat exclusivament a Internet, va ser un projecte de Jordi Vendrell que actualment realitza i presenta el recentment guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme, Vicent Partal. Al blog el programa, http://bloc.internauta.net/ , trobareu els anuncis dels programes, els arxius d'àudio, comentaris d'en Joan Jofra i hi podeu deixar els vostres propis comentaris. "L'internauta", més que un programa de ràdio.

Josep Pla: una ombra en el paisatge
Vídeo

Llengües i literatura Josep Pla: una ombra en el paisatge

 • Data 2003
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Llengua catalana i literatura

El reportatge s'acosta a un escriptor amb majúscules, periodista, polèmic i irònic, que es definia a si mateix com un pagès sofisticat per la cultura: Josep Pla. Josep Pla va néixer l'any 1897 a Palafrugell. Fill d'una família de propietaris rurals, va estudiar Dret a Barcelona, però es va decantar per la feina periodística. Va col·laborar a "Las Noticias", "La Publicidad", "La Veu de Catalunya", "El Sol" i "Fígaro". Alguns dels seus primers llibres van ser "Coses vistes" (1925), "Llanterna màgica" (1926), "Madrid 1921, un dietari" (1930) o "Viatge a Catalunya" (1934). Durant la Guerra Civil va viure a Francia i Itàlia, i va tornar a Catalunya l'any 1939. Va començar a col·laborar a "Destino" i va escriure obres com "Humor honesto y vago" (1942) o "El pintor Joaquín Mir" (1944), que més endavant va refer en català. Les obres completes de Pla les va publicar Edicions Destino en 46 volums. Inclouen dietaris, "Quadern gris" (1966); biografies, "Tres artistes" (1970); assajos, "Els pagesos" (1968), "Les hores" (1971); llibres de viatges, "El nord" (1967), i narracions i novel·les: "La vida amarga" (1967). Josep Pla va morir a Llofriu l'any 1981.

Ruta Josep Pla
Àudio

Ciències socials Llengües i literatura Ruta Josep Pla

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Geografia, Llengua catalana i literatura

Quan fa 25 anys de la mort de Josep Pla, la Fundació Josep Pla ha endegat una ruta a fi de conèixer millor aquest personatge. A través de dues de les seves obres "Quadern gris" i "El meu país" visitem l'entorn paisatgístic, la quinta essència de la literatura de l'autor. En aquesta ruta visitem Calella de Palafrugell, Llafranc el far de Sat Sebastià i Port Bou.

D'Istambul a Noruega (passant per Escòcia, Itàlia i Dinamarca)
Vídeo

Tutoria Ciències socials D'Istambul a Noruega (passant per Escòcia, Itàlia i Dinamarca)

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tutoria

Les mirades d'Anna Fonoll, Dàlia Ferran, Jordi Peña, Èlia Soriano i Eloi Tost conflueixen en aquest pentareportatge de "Blog Europa" aportant-hi cadascun la seva visió de cinc ciutats situades als quatre punts cardinals del continent. Anna Fonoll. Istambul i la seva fantasia Què se n'ha dit d'Istambul, què en podem dir nosaltres? Istambul ha atret sempre molts occidentals que cerquen la seva fantasia o somni oriental. Dàlia Ferran. Bergen i els esports d'hivern Quin és el motiu pel qual els noruecs s'involucren tant en els Jocs Olímpics d'hivern? Descobrim un aspecte molt important de la cultura noruega: els esports d'hivern. Jordi Peña. Stirling i William Wallace En el pont d'aquesta ciutat de l'Escòcia central va tenir lloc una batalla crucial de la Guerra de la Independència entre anglesos i escocesos a finals del segle XIII. William Wallace va liderar l'exèrcit escocès a la victòria, tot i que l'any 1305, Anglaterra el va capturar i el va penjar. Ell és un heroi nacional i, per recordar-lo, al 1869 es va construir un monument a la muntanya d'Abbey Craig." Èlia Soriano. Milà i Josep Pla "Cartes d'Itàlia" és un llibre que va escriure Josep Pla al voltant del 1960 i que recull la visió de l'escriptor català sobre les principals ciutats italianes. En aquest reportatge veurem si Milà ha canviat o no des d'aquella època i coneixerem els aspectes més intrínsecs dels personatges de la ciutat. Eloi Tost. Copenhaguen i Ørestad Ørestad és un barri de Copenhaguen que es va començar a construir l'any 2001 i no es preveu que estigui acabat fins d'aquí a uns 20 anys. Ara els edificis amb disseny d'avantguarda i els primers habitants hi conviuen amb les grues enmig d'un ambient molt fred.

El Baix Empordà
Vídeo

Ciències socials Ciències naturals El Baix Empordà

 • Data 2003
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Geografia

"Comarques.doc" descobreix els paisatges del Baix Empordà, amb els camins de ronda sobre els penya-segats, les seves nombroses cales, algunes de les quals encara força intactes, les viles medievals o les masies disperses. La comarca del Baix Empordà està situada entre el massís del Montgrí i les Gavarres, la travessa el riu Ter i la banya el Mediterrani. És una destacada zona turística on la pesca també és una activitat econòmica important. El recorregut comença a la Bisbal d'Empordà, la capital de la comarca, on es poden trobar nombroses botigues de terrissa a banda i banda de la carretera. Monells conserva la plaça porticada medieval i Rupià ha estat declarat Conjunt Històric i Artístic. A Verges, per Setmana Santa, se celebra la Passió, amb l'espectacular Dansa de la Mort. Peratallada conserva l'aspecte medieval i el seu castell, Palau-sator té una església preromànica i a Ullastret hi ha les restes del poblat ibèric més gran de Catalunya. El perfil característic de la comarca el marca el massís del Montgrí, amb l'antic castell de Montgrí. Als peus del massís hi ha Torroella de Montgrí. Del nucli antic de Pals destaca la Torre de les Hores i el mirador de Josep Pla. Just al davant hi ha les illes Medes, la reserva de flora i fauna marines més destacada del Mediterrani occidental. De Begur cal destacar les cales d'Aiguablava, sa Tuna, Aiguafreda i Fornells. La ruta continua per Palafrugell; el far de Sant Sebastià; Llafranc; Calella de Palafrugell, un dels pobles més emblemàtics del Baix Empordà també conegut per la seva cantada d'havaneres; el Jardi Botànic de Cap Roig i Llofriu, on hi ha el mas de l'escriptor Josep Pla. L'itinerari finalitza a Palamós, amb l'actiu port de pesca; Santa Cristina d'Aro, amb la Cova d'en Daina, el sepulcre megalític més important de Catalunya; Platja d'Aro; Castell d'Aro; s'Agaró, amb l'atmosfera distingida que li atorguen les residències burgeses, i Sant Feliu de Guíxols, que té un monestir del segle X.

Josep Pla
Vídeo

Ciències socials Llengües i literatura Josep Pla

 • Data 1997
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Història, Geografia, Llengua catalana i literatura

L'obra de Josep Pla es situa en el context biogràfic i històric en què es va produir. Una tria de citacions significatives expressa les opinions de Pla sobre diversos temes i mostra clarament la seva personalitat, amb afirmacions polèmiques i contundents. Les imatges descriuen els paisatges empordanesos més propers a l'obra de l'autor.

La paella al natural
Vídeo

Tecnologia La paella al natural

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tecnologies / Tecnologia / Informàtica

Aquest capítol de Quèquicom descobreix els valors nutritius de l'arròs, que té en la paella la seva expressió màxima i un paper estel·lar. El programa mostra les propietats del cereal, les seves varietats i les diverses maneres de cuinar-lo. Tot, sota el títol genèric "La paella al natural". Deia l'escriptor Josep Pla que "la cuina és el paisatge posat a la cassola", i la paella n'és un exemple evident. Per demostrar-ho, el reporter Pere Renom viatja al delta de l'Ebre per aprendre, orientat per Salvador Gómez, gran coneixedor de la zona, a fer una paella amb ingredients com els crustacis, un dels aliments més nutritius, o la carn d'ànec, amb un alt nivell de proteïnes. En una paella hi ha representat pràcticament tot l'arbre evolutiu i, a més, l'arròs absorbeix tots els gustos. Quan arriba al delta, Renom prova també de segar arròs a mà i de pescar llobarros amb rall. El rall és un sistema de pesca mil·lenari d'origen oriental. Pere Renom aprèn a pescar llobarros amb rall ensenyat per l'expert Josep Bartomeu. Interessat per les tradicions del camp, el reporter també s'estrena en la sega d'un arrossar a mà. En aquests camps d'arròs, espècies autòctones, com la granota verda, i invasores, com el cargol poma, hi són habitants comuns. L'arròs és l'aliment estrella d'una paella. Aquest cereal conté un component, el midó, que és el responsable de captar els gustos. Hi ha dos tipus de midó: l'amilosa i l'amilopectina. L'amilosa fixa pocs gustos, mentre que l'amilopectina reté molt bé les aromes. La quantitat i el tipus de midó també varien segons la varietat d'arròs. L'arròs rodó, com el bomba, conté alts nivells d'amilopectina; mentre que l'arròs llarg, com el basmati, té més amilosa. I el presentador del programa, Marc Boada, explica per què l'arròs bomba és més saborós que l'allargat i per què s'enganxa més. Adverteix també que l'arròs blanc ha perdut tota la vitamina B1 que té l'integral. L'arròs ve de l'Àsia, on tradicionalment es consumia recobert amb la clofolla. L'arròs blanc prové de l'arròs integral i és més fàcil de coure, però, al retirar-li la clofolla, es perd un germen ple de proteïnes i tota la vitamina B1. La falta de vitamina B1 provoca una malaltia greu, el beri-beri. Però, per sort, la paella, com que incorpora molts nutrients diferents, és un aliment molt sa i equilibrat.

Albert Manent
Vídeo

Ciències socials Llengües i literatura Albert Manent

 • Data 2010
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Llengua catalana i literatura

Fill del poeta Marià Manent, Albert Manent (Premià de Dalt, el Maresme, 1930) ha destacat per la seva tasca cultural en diversos camps. És llicenciat en Dret i Filologia Catalana. S'inicia de ben jove com a poeta amb la publicació dels reculls "Hoste del vent" (1949) i "La nostra nit "1951). En paral·lel milità en la resistència cultural catalanista contra el franquisme. El seu compromís el portà a abandonar la poesia per dedicar-se a altres camps més útils en aquell moment per a les lletres catalanes. Així, s'especialitzà en crítica literària, amb obres com "La literatura catalana a l'exili" (1976) i "Del Noucentisme a l'exili" (1977), i sobretot en la història de la cultura catalana del segle XX. En aquesta línia, és autor d'un seguit de biografies de personalitats del Noucentisme, com Carles Riba (1963), Josep Carner (1969), J.V. Foix (1992) i Marià Manent (1995), entre d'altres. Com a complement de les biografies, publicà cinc volums de retrats literaris de persones compromeses amb la resistència a la dictadura, entre els quals destaca "Solc de les hores" (1988). Altrament ha realitzat diversos estudis sobre la guerra civil i el franquisme i sobre la història de l'església catalana. Entre molts altres guardons, ha obtingut el premi de la Crítica Serra d'Or, el Josep Pla i el Ramon Llull.

Empordanet / Montserrat / Litoral de Barcelona
Vídeo

Tutoria Educació artística Ciències socials Empordanet / Montserrat / Litoral de Barcelona

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències socials, geografia i història, Tutoria, Història de l'art, Geografia

L'Empordanet, del president Pasqual Maragall; Montserrat, vist per l'arquitecta Benedetta Tagliabue; i el litoral de Barcelona, que tant s'estima el músic Peret, són els escenaris protagonistes d'aquesta edició d'"El paisatge favorit de Catalunya". Empordanet. Pasqual Maragall El territori que el president Maragall més s'estima de Catalunya és l'Empordanet. Aquest és el paisatge que va triar, ara fa 25 anys, per acabar la tesi doctoral i ha estat el lloc on ha vist créixer els fills i també els néts. Pasqual Maragall mostra la seva casa de Rupià i, tot seguit, visita Josep Gou, un pagès que va ser amic de Josep Pla. Tots dos es dirigeixen cap a Pals, recorren diferents racons de la població, i també passen per Monells. El paisatge de Maragall està dominat per la pedra dels pobles medievals, el verd de la userda i el groc dels gira-sols. Montserrat. Benedetta Tagliabue El dia que l'equip del programa es va posar en contacte amb l'arquitecta italiana Benedetta Tagliabue, la seva resposta va ser molt clara: "Vull fer Montserrat". Montserrat és el paisatge que més va impressionar l'arquitecta italiana en arribar a Catalunya, ara fa 20 anys. Per les formes de les agulles, sortides del taller d'un escultor, i pel que representa per a Catalunya. Bendetta Tagliabue, coautora d'edificis tan singulars com la seu de Gas Natural o la remodelació del mercat de Santa Caterina de Barcelona, fa un recorregut ascendent que comença amb l'origen submarí de la muntanya, continua amb una visita a la basílica i a alguns dels espais de convivència dels monjos, i acaba als cims. Litoral de Barcelona. Pere Pubill, "Peret" Barcelona és la ciutat més coneguda, admirada i fotografiada de Catalunya. En qualsevol racó del món trobes algú que la coneix o que somia venir-la a veure. Fa anys que no té res a envejar a metròpolis tan europees i avantguardistes com Berlín, Londres o París. I encara més, Barcelona té una cosa que les altres no tindran mai: el mar. Aquesta Barcelona marítima és la que ens descobreix el músic Peret, que repassa els seus records a la Barceloneta, quan llogava el vestit de bany arran de platja; que parla del significat de ramblejar, dels saraus nocturns als tablaos flamencs, dels balcons plens de roba estesa i de l'alegria de la gent. Aquesta és la seva Barcelona. El cantant té claríssim que no podria viure sense mar i que una ciutat sense platja és com una festa sense música.

Robert Saladrigas
Vídeo

Llengües i literatura Robert Saladrigas

 • Data 2009
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Llengua catalana i literatura

Robert Saladrigas (Barcelona, 1940) és escriptor. periodista i crític literari. De jove decideix viure d'escriure i per això tria el periodisme com a professió. Treballa als diaris "Solidaridad nacional", "El Correo Catalán" i "TeleXpres". Després, ingressa a "La Vanguardia", on el 1981 és nomenat cap de la secció de llibres. Des de les pàgines d'aquest diari i també des d'altres publicacions, com "Destino" i "Tele-estel", ha portat a terme una intensa activitat de crític literari que l'ha convertit en un referent en aquest camp. A més, ha treballat com a director i guionista en diversos programes televisius. Així mateix, ha exercit la seva gran vocació, la narrativa, com un espai de llibertat, sense acceptar encàrrecs ni directrius de cap mena. Entre les seves novel·les destaquen "Aquell gust agre de l'estel" (1977), "Memorial de Claudi M. Broch" (1986), "El sol de la tarda" (1992) i "La mar no està mai sola" (1996). També ha escrit narració curta, assaig i ha fet aportacions importants a la literatura juvenil com "El viatge prodigiós d'en Ferran Pinyol" (1971-78). Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de la Crítica, el Sant Jordi i el Creixells, entre altres. Dins el segle actual ha publicat els llibres de narrativa "La llibreta groga" (2004), premi Josep Pla, "Biografia" (2005) i "L'altre" (2009).

Total 18 resultats
per pantalla
Pantalla de 2

Àrea professorat

Programació educativa