Inici » Resultats de cerca

Resultats de cerca

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 29 resultats
per pantalla
Pantalla de 3
Poetes del poble: Joan Brossa
Vídeo

Tutoria Educació artística Llengües i literatura Poetes del poble: Joan Brossa

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Educació visual i plàstica

El poeta Joan Brossa és el protagonista d'aquest capítol de "Poetes del poble", una sèrie amb què el programa "Tarasca" s'acosta d'una manera poc convencional a la figura i l'obra d'alguns poetes catalans. Pep Vallès, crític d'art, comissari d'exposicions i amic personal de Joan Brossa, viu a Agullana, a l'Alt Empordà. Vallès explica les raons que van portar Brossa a crear les seves obres, entre les quals destaquen els esdeveniments que li va tocar viure. El crític d'art es desplaça amb l'equip del programa al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, al campus de Vallparadís, a Terrassa. Allà parla de Brossa davant d'un grup d'alumnes, que acorden representar en 3D, mitjançant el programa 3DMax, un videoclip al·legòric que inclou referències literàries, amb imatges en moviment plenes de simbolismes biogràfics. El programa inclou comentaris d'arxiu de Joan Brossa i la intervenció de la psicoanalista Magda Bosch.

Poetes del poble: Joan Salvat-Papasseit
Vídeo

Tutoria Llengües i literatura Poetes del poble: Joan Salvat-Papasseit

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Tutoria, Llengua catalana i literatura

El programa "Tarasca" dedica un capítol de la sèrie "Poetes del poble" a Joan Salvat-Papasseit i s'acosta a la seva obra i la seva figura d'una manera poc convencional. El poeta Joan Salvat-Papasseit va néixer l'any 1894 i va morir el 1924 a Barcelona. La seva obra, de la qual destaca "El poema de la rosa als llavis", va ser reconeguda, sobretot, a partir de la dècada del 1960. L'obra de Joan Salvat-Papasseit ha estat cantada per artistes com ara Joan Manuel Serrat o Martí Llaurador. Ferran Aisa, historiador i biògraf del poeta, parla de Joan Salvat-Papasseit i justifica la seva condició de "poeta del poble". Per la seva banda, Felip Cid, poeta i excatedràtic d'Història de la Medicina, descobreix altres aspectes de la personalitat de Salvat-Papasseit. En aquest capítol, deu alumnes de l'Escola Superior de Disseny i Moda Felicidad Duce de Barcelona reben una selecció de poemes de Salvat-Papasseit. L'obra del poeta els ha de servir d'inspiració per crear una peça de roba. Després d'una setmana de feina, presenten al públic les seves creacions en una botiga del barri de la Ribera.

Poetes del poble: Miquel Martí i Pol
Vídeo

Tutoria Educació artística Llengües i literatura Poetes del poble: Miquel Martí i Pol

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Literatura catalana, Tutoria, Llengua catalana i literatura

El programa "Tarasca", en aquest capítol de la sèrie "Poetes del poble", uneix la figura de Miquel Martí i Pol i la creació musical. El músic Miquel Gil arriba a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). L'hi esperen sis alumnes de composició. Alguns ja coneixen l'obra del poeta Miquel Martí i Pol, però d'altres no. El repte és per a tots; en grup o en solitari han de crear una obra musical que reflecteixi l'obra o la vida del poeta. Comencen els assajos, es modifiquen les primeres impressions. Al cap d'una setmana, el resultat està a punt i es presenta en un concert; només un alumne ho ha deixat córrer. Al programa també hi intervé el poeta i escriptor Sam Abrams, que ajuda a aprofundir en el coneixement de l'obra de Martí i Pol.

Poetes del poble: Josep Maria de Sagarra
Vídeo

Tutoria Llengües i literatura Poetes del poble: Josep Maria de Sagarra

 • Data 2007
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Tutoria, Llengua catalana i literatura

La figura del poeta Josep Maria de Sagarra s'analitza de manera original en aquest capítol de la sèrie que el programa "Tarasca" dedica als "Poetes del poble". Narcís Garolera, editor de les obres completes de Josep Maria de Sagarra visita l'Escola d'Hostaleria Joviat, a Manresa. L'hi esperen més d'una vintena d'alumnes, que es reparteixen uns plecs de poemes de Sagarra. El silenci inicial dura una bona estona. Llegeixen i callen. Quan comencen a parlar, demanant detalls, ja no paren. Garolera ho té difícil, però se'n surt admirablement. En set dies decidiran un menú complet en honor del poeta. Al cap d'una setmana, els alumnes presenten el menú "Sensacions", que inclou parament de taula inspirat en els poemes, dos plats especials, rebosteria i selecció i servei de vi i escumosos. El programa també inclou records de l'escriptor Joan de Sagarra, fill del poeta.

Els poetes a Nova York
Àudio

Tutoria Ciències socials Llengües i literatura Els poetes a Nova York

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Ciències socials, geografia i història, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Coneixement del medi: social i cultural

En aquest capítol del programa radiofònic "La solució", Carles Pérez, ens presenta el pas per Nova York de diferents poetes. La solució és un programa radiofònic que busca solucions als nostres problemes de cada dia. Aquest programa consta de les següents seccions: Fem dissabte, Tal com som, Naturalesa humana, Les receptes de la solució, Dret d'escollir, El jardí de les Hespèrides, A dreta llei, In corpore sano, Ciutadans i Galeries de flors.

Poetes maleïts. Miquel Bauçà
Vídeo

Llengües i literatura Poetes maleïts. Miquel Bauçà

 • Data 2005
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Llengua castellana i literatura, Llengua catalana i literatura

Dins la sèrie dedicada a poetes catalans qualificats de maleïts, "Tarasca" repassa la figura del poeta Miquel Bauçà (1940-2005). Els músics de hip-hop del grup "Crim" creen la cançó "Tot era un somni", inspirada en l'obra de Miquel Bauçà. I "Produktes Sound System" improvisen una cançó també dedicada al poeta. Al llarg del programa, se senten fragments dels poemes "El canvi", "Els somnis", "Rudiments de saviesa" i "Les mirsines", de Miquel Bauçà. Hi intervenen Bernat Puigtobella, editor i crític literari; Josep Maria Reguant, psiquiatre; Andreu Manresa, periodista, i Concepción Quílez i Marta González, veïnes del poeta a Barcelona. Pel que fa a les imatges, es pot veure Miquel Bauçà a la cerimònia de lliurament dels premis de la crítica atorgats per la revista "Serra d'Or", l'any 1999. També es mostra la població de Felanitx, a Mallorca, la caravana dels afores del poble on va viure el poeta durant divuit mesos i el seu pis de Barcelona.

Poetes maleïts. Francesc Pujols
Vídeo

Educació artística Llengües i literatura Poetes maleïts. Francesc Pujols

 • Data 2005
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Història de l'art, Llengua catalana i literatura, Educació visual i plàstica, Dibuix artístic

El protagonista d'aquest capítol de la sèrie que "Tarasca" dedica als poetes catalans qualificats de maleïts és el poeta Francesc Pujols (1882-1962). Tres alumnes de pintura de l'escola d'art Leonardo da Vinci pinten quadres inspirats en poemes de Francesc Pujols. Al llarg del programa se senten fragments d'alguns poemes de Francesc Pujols: "L'albat", "Sol i serena", "La flor de la ginesta", "El camí", "Balada de les festes", "La balada del fuster". També s'hi inclou un poema de Francesc Pujols llegit per Salvador Dalí. El reportatge inclou declaracions de Regina Piera, ATS veïna de Martorell, ciutat on passava temporades Francesc Pujols; Rosa Maria Arias, amiga de la família; Francina Alsina, grafòloga; Joaquim Auladell, professor, i Quimi Portet, músic. Pel que fa als documents gràfics, al programa s'inclouen imatges històriques de Martorell a principis del segle XX; fotografies de Francesc Pujols, de la seva dona i el seu fill, i una filmació de la visita de Dalí i Gala a Francesc Pujols. I també s'hi pot veure Francesc Pujols parlant de la relació entre ell i la poesia. El programa fa una visita a la Torre de les Hores de Martorell, seu de la Fundació Francesc Pujols, on es conversa amb Francesc de Castro, patró de la fundació. Quant a la música, el programa inclou fragments dels videoclips "A Francesc Pujols: pasdoble surrealista" i "Les Rambles", de Quimi Portet; "Cantautor català" i "El setè cel", de Jaume Sisa, i del concert de Quimi Portet cantant "A Francesc Pujols" al Palau Sant Jordi de Barcelona l'Onze de Setembre de l'any 2004.

Montserrat Abelló
Vídeo

Llengües i literatura Montserrat Abelló

 • Data 2005
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Llengües estrangeres, Llengua catalana i literatura

Per bé que Montserrat Abelló (Tarragona, 1918) no va començar a publicar fins a 43 anys, s'ha guanyat un merescut prestigi en els camps de la poesia, de la traducció i de la reivindicació del paper de la dona en el món de la literatura. El seu cosmopolitisme -ha residit, entre d'altres llocs, a Anglaterra i Xile- li ha permès adquirir un gran domini de l'anglès i relacionar-se amb literats de la talla de Pablo Neruda i Joan Oliver. La poesia d'Abelló, guardonada diverses vegades, va ser molt ben acollida pel moviment feminista iniciat a Catalunya als anys setanta, en el qual es va integrar. Ha traduït al català poetes anglosaxones com ara Sylvia Plath, Anne Sexton, Adrienne Rich. També ha contribuït a la difusió de la literatura catalana amb la versió a l'anglès de poemes d'escriptores del nostre país. És autora d'algunes antologies de poesia feta per dones, entre les quals destaca "Cares a la finestra: vint dones poetes de parla anglesa del segle XX". L'aplec de la seva poesia en un únic volum, "El cor de les paraules" (obra poètica 1963-2002) li ha valgut el premi Cavall Verd-Josep M. Llompart, el premi de Cadaqués-Quima Jaume i el premi Lletra d'Or.

Poetes maleïts. Gabriel Ferrater
Vídeo

Llengües i literatura Poetes maleïts. Gabriel Ferrater

 • Data 2005
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Llengua catalana i literatura

Aquest capítol de la sèrie que "Tarasca" dedica als poetes catalans qualificats de maleïts se centra en la figura del poeta Gabriel Ferrater (1922-1972). Quinze alumnes del Departament d'Escultura de l'Escola Massana de Barcelona creen un obra pròpia inspirant-se en poemes seus. Al llarg del programa, se senten fragments dels poemes de Gabriel Ferrater "Poema inacabat"', "Cambra de la tardor", "Posseït", "Oci" i "Esparver". També hi intervenen Maria Àngels Cabré, escriptora, poeta i biògrafa de Ferrater; Pep Codó, escultor; Carmen Tejedor, psiquiatra clínica, i Paco Soler, promotor musical. Pel que fa a les imatges, es mostra la vida urbana de Sant Cugat del Vallès els anys 60, ja que va ser la ciutat on Ferrater va buscar refugi. També hi apareixen la portada i l'interior de la revista "Serra d'or" dedicada a Gabriel Ferrater, com també filmacions familiars, del poeta fent classe a la UAB i del Festival Popular de Poesia Catalana a la Sala Gran Price (Barcelona, 1970), en què Gabriel Ferrater recita un fragment de "Cançó del gosar poder".

Mestres del trobar
Vídeo

Educació artística Ciències socials Llengües i literatura Mestres del trobar

 • Data 1998
 • Idioma Català
 • Nivell Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Música, Ciències socials, geografia i història, Llengua catalana i literatura

"Tarasca" es trasllada a l'època en què va néixer la música trobadoresca i repassa la figura i les composicions de diversos trobadors occitans i catalans, com Raimbaut de Vaqueiras, Raimon de Miraval o Guillem de Berguedà. A principis del segle XIII, l'amor cortès, caracteritzat per la passió envers la dama, es va estendre per la terra dels trobadors. El Llemosí, el Llenguadoc, la Provença i Catalunya són països on brillava una civilització molt refinada. En moltes ciutats, la vida espiritual havia elaborat la religió càtara. En un entorn de senyors més interessats a guadir de la vida que a fer la guerra, l'art poètica era una ambiciosa alquímia. El declivi d'aquesta poesia va coincidir amb la croada contra els albigesos, que, amb el pretext de destruir l'heretgia càtara, van sotmetre els països d'oc a una gran repressió. Els trobadors del Segle d'Or occità eren sovint intransigents adversaris de la dominació francesa i de la dominació clerical. Després d'haver sostingut la causa dels comtes de Tolosa, quan es va acabar la lluita, es van refugiar en la cort dels senyors que van sobreviure a les lluites contra els croats. Alguns van anar a Montpeller, on el rei Jaume el Conqueridor mantenia una cort de trobadors i joglars. Era l'època en què a Montpeller estudiaven Ramon Llull i Arnau de Vilanova. Raimbaut era el fill d'un pobre cavaller de la Provença, del castell de Vaqueiras. Es va fer joglar, cantava i escrivia, i es va donar a conèixer entre la bona societat. Va marxar a Itàlia, i a Pavia va esdevenir poeta oficial de Bonifaci de Monferrato. Guillem de Berguedà va ser un dels primers trobadors del sud dels Pirineus. Tenia la seva residència prop de Berga i era un gran senyor que posseïa cinc castells i dominis. Era amic de trobadors occitans. Les seves cançons eren lleugeres, però feridores. Raimon de Miraval era un cavaller del Carcassés. Un dels afers que va fer parlar més la gent de l'època va ser la separació de Raimon de Miraval i la seva dona, que també era trobadora. La croada predicada pel papa Innocent III, i comandada pel francès Simó de Montfort, va envair el seu país i va obligar Raimon de Miraval a fugir. Va demanar socors a Pere II d'Aragó, que va acabar entrant en el conflicte. Després de la mort de Pere II a la batalla de Muret i de la derrota contra els croats, el trobador, ja gran, es va exiliar a Catalunya. Segurament, va morir a Lleida. Per a l'Església, la poesia dels trobadors era subversiva, i l'amor cortès, heretgia. La poesia va ser una de les primeres baixes de la croada, i els poetes es van exiliar a Catalunya, a Aragó, al nord d'Itàlia i a Castella. A Catalunya, on el poder de la Inquisició encara va trigar segles, els poetes van continuar creant les seves composicions. Pons d'Ortafà, de prop d'Elna, al Rosselló, va ser, segurament, el primer poeta que va parlar dels colors i de la llum de la seva terra. Per la seva banda, Guillem de Cabestany, de prop de Perpinyà, va parlar dels dolços...

Total 29 resultats
per pantalla
Pantalla de 3

Àrea professorat

Programació educativa