Inici » Resultats de cerca avançada

Resultats de cerca avançada

RSS

Ordenació segons criteri de cerca i data de producció

Total 5 resultats
per pantalla
Pantalla de 1
Torna Ramon Muntaner i nou blog d'en Josep Pla
Àudio

Ciències socials Llengües i literatura Tecnologia Torna Ramon Muntaner i nou blog d'en Josep Pla

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologies / Tecnologia / Informàtica, Llengua catalana i literatura

En aquest capítol de "L'internauta" presenta una iniciativa de la Fundació Josep Pla. Aquesta fundació obre un blog dedicat al Josep Pla .L'Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla ens apropa a aquesta iniciativa. En Ramon Muntaner, director de la SGAE a l'àrea mediterrània torna al programa com a convidat d'aquest capítol. Programa setmanal, en forma de tertúlia, concebut per, d'una banda, anar posant context a la vida on-line i, de l'altra, anar aclarint, de manera entenedora i senzilla, els misteris i les curiositats de la xarxa. El programa, el primer de la radiodifusió a Catalunya i a l'estat espanyol dedicat exclusivament a Internet, va ser un projecte de Jordi Vendrell que actualment realitza i presenta el recentment guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme, Vicent Partal. Al blog el programa, http://bloc.internauta.net/ , trobareu els anuncis dels programes, els arxius d'àudio, comentaris d'en Joan Jofra i hi podeu deixar els vostres propis comentaris. "L'internauta", més que un programa de ràdio.

Què és una tremuja?
Vídeo

Llengües i literatura Ciències naturals Què és una tremuja?

 • Data 2008
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Ciències de la naturalesa / Física i química / Biologia i geologia, Llengua catalana i literatura

Els mots "tremuja", "romer" i "romaní"; els verbs "ser" i "estar", i el refrany "cada terra fa sa guerra" són els protagonistes d'aquesta edició de l'espai "Què m'has dit!", que també parla de la important feina que va fer el lingüista Joan Coromines. Una "tremuja" és un dipòsit, en forma de tronc de piràmide o de con invertits, que funciona com un embut. S'hi poden emmagatzemar diverses matèries per la part superior i, després, col·locat sobre una màquina, un forn o un vehicle, serveix per alimentar-los o per carregar-los amb el material que conté. Segons l'escriptor Josep Pla, Joan Coromines era l'home que treballava més de Catalunya. I és que aquest lingüista és autor, entre altres llibres, del "Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana". Coromines va ser un dels principals estudiosos de la lingüística romànica, reconegut a tot el món, i ho va ser gràcies al seu profund coneixement del català, el castellà i l'occità, a més de la romanística, la lingüística indoeuropea i l'aràbiga. El seu treball monumental constitueix una de les principals aportacions filològiques a la llengua catalana. El "romer" o "romaní" és una planta remeiera, que també serveix com a condiment. Des de molt antic, en català conviuen totes dues variants. En general, els dialectes orientals en diuen "romaní", i els occidentals, "romer". El refrany "cada terra fa sa guerra" vol dir que cada lloc té els seus costums, la seva manera de fer les coses. Per indicar la localització o la situació d'un subjecte a l'espai, es fa servir el verb "ser", i no pas el verb "estar". Així, cal dir "on és la sortida?, i no "on està la sortida?".

Gabriel Janer Manila
Vídeo

Tutoria Llengües i literatura Gabriel Janer Manila

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Tutoria, Llengua catalana i literatura

Escriptor i pedagog, Gabriel Janer Manila (Algaida, Pla de Mallorca, 1940) ha despuntat en el camp de la narrativa amb una vintena de novel·les en les quals, amb un llenguatge sensual i ric de matisos, narra la peripècia vital d'uns personatges transgressors, que lluiten per ser ells mateixos, generalment en el marc tancat de la societat tradicional illenca. Cal destacar Els alicorns, Els jardins incendiats i Paradís d'orquídies. També recorre a la novel·la històrica per reflectir els problemes de l'actualitat; és el cas de La dama de les boires i George. El perfum dels cedres. Així mateix, és un autor prolífic de literatura infantil i juvenil. D'altra banda, ha publicat diversos assaigs sobre pedagogia, antropologia i teatre, com L'infant selvàtic de Sierra Morena, els dos volums de Sexe i Cultura a Mallorca i L'educació de l'home que riu. Ha rebut nombrosos guardons, entre altres, els premis Josep Pla, Víctor Català i Carlemany de literatura i el premi internacional IBBY de narrativa juvenil.

Olga Xirinacs
Vídeo

Educació artística Llengües i literatura Olga Xirinacs

 • Data 2006
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Història de l'art, Llengua catalana i literatura, Educació visual i plàstica

Un dels trets més característics d'Olga Xirinacs (Tarragona, 1936) és la seva passió per totes les arts. Va estudiar la carrera de piano i des d'adolescent pinta per afició. A mitjan dels setanta es dóna a conèixer com a poeta, és guardonada als Jocs Florals i nomenada Mestre en Gai Saber pels Jocs de Barcelona. A partir d'aleshores ha publicat nombrosos poemaris, de caire bàsicament contemplatiu, com Botons de tiges grises, Llavis que dansen, premi Carles Riba, i La muralla. D'altra banda, s'ha mostrat com una autora molt prolífica en el camp de la narrativa, amb una quarentena de novel·les i més de tres-cents contes publicats. Entre la producció novel·lística cal esmentar Interior amb difunts, premi Josep Pla, Al meu cap una llosa, premi Sant Jordi, La tarda a Venècia i L'home que mossegava les dones. La seva literatura, molt influïda per la música i la pintura, té sovint el mar com a teló de fons. També mostra una especial predilecció per ambients distingits, generalment lligats a l'art, i per la temàtica macabra i de misteri, sempre arrelada a la realitat quotidiana.

Josep Pla: una ombra en el paisatge
Vídeo

Llengües i literatura Josep Pla: una ombra en el paisatge

 • Data 2003
 • Idioma Català
 • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
 • Àrea Literatura catalana, Llengua catalana i literatura

El reportatge s'acosta a un escriptor amb majúscules, periodista, polèmic i irònic, que es definia a si mateix com un pagès sofisticat per la cultura: Josep Pla. Josep Pla va néixer l'any 1897 a Palafrugell. Fill d'una família de propietaris rurals, va estudiar Dret a Barcelona, però es va decantar per la feina periodística. Va col·laborar a "Las Noticias", "La Publicidad", "La Veu de Catalunya", "El Sol" i "Fígaro". Alguns dels seus primers llibres van ser "Coses vistes" (1925), "Llanterna màgica" (1926), "Madrid 1921, un dietari" (1930) o "Viatge a Catalunya" (1934). Durant la Guerra Civil va viure a Francia i Itàlia, i va tornar a Catalunya l'any 1939. Va començar a col·laborar a "Destino" i va escriure obres com "Humor honesto y vago" (1942) o "El pintor Joaquín Mir" (1944), que més endavant va refer en català. Les obres completes de Pla les va publicar Edicions Destino en 46 volums. Inclouen dietaris, "Quadern gris" (1966); biografies, "Tres artistes" (1970); assajos, "Els pagesos" (1968), "Les hores" (1971); llibres de viatges, "El nord" (1967), i narracions i novel·les: "La vida amarga" (1967). Josep Pla va morir a Llofriu l'any 1981.

Total 5 resultats
per pantalla
Pantalla de 1

Àrea professorat

Programació educativa