Inici » Mediterrània

Ciències socialsTecnologiaEl món del vi

Codi a embedir Copiar

El món del vi

"Mediterrània" parla en aquest capítol de les tècniques d'elaboració del vi i del seus derivats, com el cava, el xerès o el conyac. Es mostren el procesos biològics de fermentació i les anàlisis enològiques fetes al laboratori.


El vi és un producte molt lligat a l'àrea del Mediterrani i ja era conegut pels grecs i els romans.


L'elaboració del vi comença en el mateix moment de la verema, amb la preparació del most que s'obté premsant el raïm. Actualment es fa de manera mecànica mitjançant premses hidràuliques. El sistema de premsat és diferent depenent si es tracta de vi blanc o negre. Després del premsat cal fer un filtratge per garantir la puresa del vi.


Tot seguit hi intervenen els llevats, els responsables de la fermentació alcohòlica a partir del sucre del most, com la fructosa, que es transforma en alcohol etílic i en anhídrid carbònic. Al final del procés s'obté el vi novell, que es pot consumir immediatament o pot evolucionar per millorar-ne les característiques en un procés d'envelliment en bótes de fusta.


El tast dels experts és important per controlar el resultat de l'envelliment del vi: color, densitat, olor, gust i cos. Tot el procés d'elaboració està sotmès a controls enològics des del començament.


Hi ha processos de vinificació diferents que donen lloc a vins amb característiques peculiars. El monjo francès "dom" Pierre Pérignon va descobrir que els vins blancs de la regió de la Xampanya es podien fermentar una segona vegada un cop embotellats.


Per obtenir cava es fan servir les varietats de raïm parellada, xarel·lo i macabeu. El cava, al qual s'ha afegit sucre i llevats per provocar una segona fermentació, ha de reposar a les caves cap per avall per facilitar-ne la sedimentació. Un cop madurat, es degolla l'ampolla i se'n treuen els pòsits de la fermentació.


El xerès s'obté mitjançant un altre procés de transformació del vi blanc corrent en un producte de graduació elevada. Es fan servir vins enriquits amb alcohol i una tècnica de transvasament entre bótes.


Així mateix, mitjançant un procés de destil·lació, s'obtenen aiguardents que poden ser rebaixats i envellits en bótes. És el cas del conyac.


Els monjos benedictins, com els de Poblet, també criaven vi als cellers i elaboraben licors destil·lats.  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1988
  • Any de producció 1988
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa