Inici » Comarques.doc

Educació artísticaCiències socialsEl Vallès Oriental

Codi a embedir Copiar

El Vallès Oriental

"Comarques.doc" dedica el capítol a la comarca del Vallès Oriental amb un recorregut pels seus pobles i els parcs naturals del Montseny i del Montnegre-Corredor.


El Vallès Oriental té serres i planes extenses. Hi predominen els conreus de secà i el sector ramader hi té una gran importància. Hi ha vestigis prehistòrics, com el dolmen de Vallgorguina, i romans, com la vil·la romana de Can Tarrés, a la Garriga.


La Porxada és el símbol de Granollers, la capital de la comarca. Es tracta d'un cobert del segle XVI sostingut per quinze columnes toscanes. De la ciutat també cal destacar la Casa Consistorial, d'estil modernista; la Casa del Conestable; l'Hospital de Sant Domènec i, com a lloc tradicional, la Fonda Europa.


La ruta continua per les Franqueses del Vallès, amb l'edifici modernista de l'ajuntament; Cardedeu, amb el monument emblemàtic de la Creu de Terme i els borregos com a postres característiques; Parets del Vallès i l'Ametlla del Vallès.


A la Garriga cal destacar la Doma i els edificis modernistes i noucentistes de l'illa Raspall, com la Bombonera, la Torre Iris o les Cases Barbey, totes obra de l'arquitecte Joaquim Manuel Raspall. A Caldes de Montbui hi ha la font del Lleó, que brolla a més de 70 graus, i les termes romanes. Al Museu Thermalia s'hi exposen escultures de Manolo Hugué, que va passar els darres anys de la seva vida a Caldes.


Més endavant trobem Bigues i Riells, amb l'antic monestir benedictí de Sant Miquel del Fai; Sant Feliu de Codines; Llinars del Vallès i el Parc Natural del Montnegre-Corredor, de més de 15.000 hectàrees.


La població de la Roca del Vallès està dominada pel castell de dues torres, a Vallromanes hi ha un important camp de golf, a Montmeló es va inaugurar l'any 1991 el Circuit de Catalunya i a Mollet del Vallès està ubicada l'Escola de Policia de Catalunya.


A Castellterçol hi ha la casa natal d'Enric Prat de la Riba, habilitada com a museu, i a Campins la casa de Frederic Soler "Pitarra".


El recorregut finalitza al Parc Natural del Montseny, declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO. Hi destaquen els cims del Turó de l'Home (1.712 m), les Agudes (1.707 m) i el Matagalls (1.694 m).


  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa