Inici » Resultats de cerca avançada » Mediterrània

Ciències naturalsTemps de bolets

Codi a embedir Copiar

Temps de bolets

"Mediterrània" explica en aquest capítol la morfologia, la reproducció i els hàbitats dels diferents tipus de fongs, bolets i líquens.


Bolets i tardor són dos conceptes agermanats. Quan arriba aquesta època, els boscos, especialment pinedes i alzinars, i els mercats s'omplen de rovellons, carlets o ceps.


El bolet consta de peu, capell o barret, restes de volva i restes de l'anell, l'estructura que protegia les làmines on es troben les espores, els elements reproductors.


Sota la fullaraca, apareix una teranyina blanquinosa que és el fong pròpiament dit, anomenat miceli. Es considera que els fongs són un regne a part, ni animal ni vegetal. Tenen un paper bàsic en la vida del bosc, ja que transformen en sòl la matèria orgànica morta.


Hi ha bolets comestibles i també metzinosos, fins i tot, mortals. El programa fa un repàs de les diferents espècies de bolets i de les seves característiques: amanites, rovellons, pinetells, bolets de tinta, trompetes de la mort, rossinyols, ous del diable, pets de llop, orelles de Judes, llengües de bou, cassoletes...


Alguns fongs actuen com a paràsits sobre els cultius i els animals. També són part integrant dels líquens, uns organismes que poden viure en les condicions més extremes. Al bosc, els fongs entren en contacte amb les arrels de les plantes i hi viuen en estat de simbiosi.


Alguns tipus de bolets es poden conrear. És el cas dels xampinyons, les tòfones o les gírgoles.


Els bolets són objecte de concursos i festes i d'estudi botànic. A més, tenen infinitat d'aplicacions culinàries. No tots els pobles mediterranis, però, els aprecien d'igual manera.

  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció V3 I CAIXA DE BARCLEONA, 1988
  • Any de producció 1988
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa