Inici » Mediterrània

Ciències socialsTemps de verema

Codi a embedir Copiar

Temps de verema

La vinya és un dels conreus més típics de l'àrea del Mediterrani. Aquest capítol del programa "Mediterrània" mostra com s'ha anat estenent aquest cultiu arreu del món i quines activitats hi van lligades.


La verema és una de les principals activitats de la tardor. Al "Tapís de la creació", exhibit a Girona, la verema és un dels quatre simbols estacionals.


El conreu de la vinya és una antiga activitat, ja representada en ceràmiques gregues i romanes. Aquesta planta és originària de la part oriental de la conca mediterrània i, després d'estendre's per tota l'àrea mediterrània, va arribar també a altres zones del planeta amb un clima semblant: Califòrnia, el Xile central, Sud-àfrica i el sud d'Austràlia.


Els ceps adopten la forma d'un tronc recargolat. Les seves fulles, anomenades pàmpols, canvien de color depenent de l'estació de l'any. La vinya es pot emparrar, de tal manera que es pugui enfilar pels filferros. Pot créixer en gairebé tota mena de sòls: calcaris, silícics, volcànics...


A l'hivern cal esporgar les vinyes per assegurar-ne el creixement. També es poden empeltar per aconseguir-ne les millors varietats. Tot i que es tracta d'un conreu de secà, en alguns llocs es fan servir sistemes de reg per goteig per evitar els efectes negatius d'una sequera estival excessiva.


També cal lluitar contra els fongs, paràsits i insectes mitjançant la fumigació. Avui en dia, la plaga de la fil·loxera està controlada, però va provocar importants estralls temps enrere. L'any 1863 es van detectar a Europa les primeres vinyes afectades per la fil·loxera. L'any 1910 totes les vinyes europees ja havien sucumbit a la malaltia. S'hi van haver de plantar varietats americanes i, en alguns casos, es van abandonar els cultius i es van deixar, com a única mostra, les feixes de terreny.


Hi ha un gran nombre de varietats de raïm: de taula, per a la vinificació, per a l'assecat... La verema es pot fer de manera manual o mecànica.


Les fulles de cep també serveixen d'aliment i es poden trobar a Grècia i Turquia en forma de "dolmades", uns farcellets de pàmpol amb arròs i carn.

  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1988
  • Any de producció 1988
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa