Inici » Mediterrània

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsEl món de la sal

Codi a embedir Copiar

El món de la sal

La sal és un bé molt preuat des de l'antiguitat. "Mediterrània" dedica aquest capítol als diferents processos d'obtenció de sal, a les salines i a les mines de sal, i a l'ús que se'n fa.


La sal es feia servir antigament com a moneda. La dosi de sal, el salari, era la remuneració rebuda per la feina feta.


El mar és l'ambient salat per execel·lència. El gran poder corrosiu de l'aigua marina és degut a la sal que du dissolta. Nombroses gotes d'aigua de mar arriben als llocs immediats a la línia de la costa portades pel vent i gradualment es van dipositant sobre la vegetació litoral. La sal i el vent condicionen la vida de les plantes en aquests indrets.


A les zones deltaiques i marjalenques el grau de salinitat és elevadíssim, per això les plantes que hi viuen són peculiars, com la salicòrnia.


Hi ha ambients continentals de salinitat extrema, igual o superior a la marina. Són els llacs salats. Aquests llocs uneixen la salinitat i l'aridesa, tot un repte per a la vida. En alguns casos, la sal arriba a recobrir completament el sòl.


Les salines marines són grans estanys litorals on es concentra i s'obté la sal. Per instal·lar una salina arran de mar cal una plana costanera extensa, preferiblement que no sigui un delta, un lloc amb poca pluja i molt de sol. Aquestes condicions es donen a les salines d'Eivissa i Formentera, unes de les més antigues de la Mediterrània.


A l'hivern, les grans basses s'omplen amb aigua de mar. Després d'un procés d'evaporació es produeix la precipitació i s'obté aigua saturada de sal. A mesura que avança la salinització, l'aigua es torna més vermella. A finals d'estiu arriba el moment de la salinada. Primer cal buidar els cristal·litzadors d'aigua i deixar-hi només la sal.


La sal acabada d'obtenir està composta de clorur sòdic, amb una certa quantitat de clorur magnèsic. També conté impureses, per la qual cosa s'ha de sotmetre a un procés de neteja.


La sal es fa servir a la cuina, però els grans destinataris en són la indústria química i les salaons de peix.


Hi ha llocs lluny del mar amb fons d'aigua salada. Són aigües subterrànies que afloren després d'haver travessat capes de sal acumulades al subsòl. En aquests llocs, com Gerri de la Sal, s'hi van instal·lar salines segles enrere, quan les dificultats de transport feien difícil l'arribada de la sal a l'interior muntanyós.

  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1988
  • Any de producció 1988
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa