Inici » Mediterrània

TutoriaCiències naturalsOcells del fred

Codi a embedir Copiar

Ocells del fred

Aquest capítol del programa "Mediterrània" analitza el fenomen de la migració dels ocells. Mostra les espècies que protagonitzen els moviments migratoris, els seus recorreguts, com s'alimenten, com els científics n'estudien els moviments i com actuen els caçadors d'aus migradores.


En latituds altes, quan arriben els primers freds, un gran nombre d'ocells aprofiten la seva capacitat de volar i traslladar-se a grans distàncies per trobar indrets més càlids on passar l'hivern. No tan sols fugen del fred, sinó també de la gana, ja que, per exemple, els ocells aqüàtics no troben menjar als aiguamolls glaçats.


A l'hivern, la Mediterrània s'omple tant d'ocells de pas com dels que s'hi queden a hivernar. La morfologia i la forma de vol de les aus condiciona la distància dels trajectes i el camí a seguir.


Hi ha casos extrems de facilitat migradora, com el territ de tres dits. Aquest ocell és un gran viatger. Nidifica a les regions àrtiques, però hiverna a les costes del continent americà, al sud d'Europa, a les costes africanes, a l'Àsia i a Austràlia.


Les caderneres també són grans viatgeres. Els limícoles mengen als aiguamolls, els ànecs poden descansar sobre l'aigua i els rapinyaires i les cigonyes tenen més problemes, ja que sempre han de volar sobre terra ferma. El tètol cuanegre passa l'hivern a la Mediterrània meridional, sobretot en arrossars i aiguamolls, igual que la grua.


Als aiguamolls, els ornitòlegs capturen diverses aus de pas per estudiar els moviments migratoris. Després de ser anellats, mesurats, pesats i de comprovar-ne el gruix de la capa de greix, són deixats en llibertat.


Algunes aus migradores, però, no acaben el seu viatge, ja que són caçades per aus depredadores, com els falcons, o per l'home. Les zones humides són els llocs preferits dels caçadors, per aquest motiu aquestes àrees estan dotades d'una regulació de l'activitat cinegètica.


  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1988
  • Any de producció 1988
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Treball recerca, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa