Inici » Comarques.doc

Educació artísticaCiències socialsCiències naturalsEl Pla de l'Estany

Codi a embedir Copiar

El Pla de l'Estany

"Comarques.doc" recorre en aquest capítol la comarca del Pla de l'Estany, amb el paisatge espectacular de l'estany de Banyoles, d'una gran riquesa vegetal i animal.


La comarca del Pla de l'Estany, una de les més petites de Catalunya, se situa entre les comarques de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Gironès i entre les valls dels rius Fluvià i Terri. Es va crear l'any 1988 i la formen onze municipis.


La conca lacustre de Banyoles és un sistema únic de paisatge singular, format per estanys i estanyols. L'estany de Banyoles, d'origen càrstic i tectònic, té la forma d'un vuit irregular i és un fenomen excepcional. Va ser declarat paisatge pintoresc el 1951. Durant els Jocs Olímpics del 1992 va acollir les competicions de rem.


Al costat de l'estany de Banyoles hi ha la vila de Banyoles, capital de la comarca, que va néixer al voltant de l'antic monestir de Sant Esteve, fundat l'any 812. Hi destaquen la plaça Major, del segle XIII, envoltada d'arcades; l'església parroquial; la Llotja del Tint; el carrer Nou; la Pia Almoina, seu del Museu Arqueològic Comarcal; les restes de la muralla, i el Museu Darder d'Història Natural.


Altres poblacions de la comarca són Porqueres, amb l'església romànica i l'antic balneari de la Puda; Cornellà del Terri; Serinyà, amb els jaciments prehistòrics del paleolític; Esponellà; Crespià; Vilademuls, i Sant Miquel de Campmajor, amb el castell de Falgons.


El recorregut finalitza al bosc de Can Ginebreda, un museu a l'aire lliure amb escultures de caràcter eròtic.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa