Inici » Comarques.doc

Ciències socialsCiències naturalsEl Pallars Jussà

Codi a embedir Copiar

El Pallars Jussà

"Comarques.doc" dedica el capítol al Pallars Jussà i en mostra la riquesa paisatgística i arquitectònica: conques dels rius, pantans, valls, esglésies romàniques, castells, nuclis medievals...


El Pallars Jussà limita amb les comarques del Pallars Sobirà, la Ribagorça, la Noguera i l'Alt Urgell, i està configurat per la vall Fosca i la Conca de Tremp. Per aprofitar la força de l'aigua de la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana i el Flamicell, que creuen la comarca, s'hi van construir embassaments, com els pantans de Terradets i de Sant Antoni; i centrals hidroelèctriques, com la de Cabdella o la d'Estany Gento-Sallente.


La Torre de Cabdella es troba al centre de la vall Fosca, enmig d'un paisatge espectacular ideal per a la pràctica de la pesca. Del poble de Senterada, cal descatar tres dòlmens d'època prehistòrica.


A la Conca de Dalt hi ha la Pobla de Segur, amb indrets d'interès com la Casa Mauri, d'estil modernista; l'antic molí, on ara s'exposa maquinària antiga, o el Museu dels Raiers, on es mostren els vells sistemes de transport de la fusta. El recorregut continua per l'estret de Collegats; Salàs de Pallars, un nucli medieval amb portals, passos coberts, una torre i una plaça porxada, i Talarn, amb l'església romànica i restes de l'antiga muralla. Aquesta població va rebre un important impuls demogràfic i econòmic amb la construcció, l'any 1959, d'un camp d'instrucció militar.


El terme municipal de Tremp, la capital de la comarca, és el més extens de Catalunya. Hi trobem l'església de Santa Maria, l'antic Hospital dels Pobres, el pont de Sant Jaume i el parc del Pinell.


A la Conca Dellà hi ha la població d'Isona i Conca Dellà, on es poden trobar restes prehistòriques i també de dinosaures, com també les restes dels castells d'Orcau i de Llordà o l'església de Covet.


L'itinerari continua per Abella de la Conca, amb les cases excavades a la roca; Llimiana; Castell de Mur, amb el conjunt del castell i la col·legiata; Sant Esteve de la Sarga, Alsamora i Castellnou de Montsec.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa