Inici » Memòria de Catalunya

Ciències socialsDe la guerra al redreç

Codi a embedir Copiar

De la guerra al redreç

"Memòria de Catalunya" dedica el capítol als conflictes del segle XV, com les revoltes remences o la guerra civil catalana.


L'any 1458 mor el rei Alfons el Magnànim a Nàpols, després de vint-i-sis anys sense trepitjar els seus dominis a la Península ni veure la seva esposa Maria. El succeeix el seu germà, Joan II.


El rei Joan II i el seu primogènit, Carles d'Aragó, príncep de Viana, tenien una mala relació i posicions enfrontades. L'any 1460, el rei empresona el seu fill a Morella acusat de traïció. El Consell de Cent i la Generalitat es van oposar al monarca, que l'any 1461 va claudicar i acceptar la lloctinència del seu fill. Carles, però, va morir el mateix any i l'hereu va passar a ser el seu germanastre Ferran.


A la Catalunya Vella, la pagesia acumulava tensions a causa dels mals usos i el domini senyorial. L'any 1462 va esclatar la primera revolta remença i el rei Joan II va entrar a Catalunya sense el permís de la Diputació del General. El Consell el va desposseir de la corona i va començar la guerra civil catalana.


Buscaires i remences van fer costat al rei Joan II, mentre s'hi oposaven l'oligarquia de les principals ciutats i viles, el clergat, els nobles i el Consell del Principat.


Mentre la guerra continuava, l'any 1463 el rei francès va ocupar i es va annexionar els comtats del Rosselló i la Cerdanya.


Joan II va casar l'hereu Ferran amb Isabel i va obtenir així el suport total de Castella per guanyar la guerra. L'any 1472, la capitulació de Pedralbes va posar fi a deu anys d'enfrontaments.


El rei Joan II va morir l'any 1479. Ferran, el seu fill i hereu, va viure a Castella. Va ser coronat com a Ferran V al costat de la seva esposa Isabel I. Ferran va materialitzar la unió dinàstica amb Castella.


L'any 1484 es van revifar les queixes dels pagesos, que van donar peu a una nova revolta remença. El conflicte es va resoldre l'any 1486 amb una sentència arbitral favorable a la pagesia.


A finals del segle XV, el monarca va imposar la presència de la Inquisició castellana i, el 1492, els jueus van ser expulsats de tots els dominis dels Reis Catòlics.


L'any 1493, el rei Carles VIII de França va retornar els comtats de Rosselló i Cerdanya. Aquest mateix any, l'almirall Colom va tornar del Nou Món i va visitar els reis a Sant Jeroni de la Murtra. L'obertura a l'Atlàntic va canviar totalment l'escenari.


Ferran II va morir l'any 1516. Aleshores, Catalunya s'integra a l'imperi de la monarquia hispànica.

  • Programa Memòria de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC, NEW ELEMENTS, 2002
  • Any de producció 2002
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa