Inici » Mediterrània

Ciències socialsCiències naturalsCamps de fusta

Codi a embedir Copiar

Camps de fusta

Les plantacions d'arbres poden funcionar com un conreu que té com a objectiu l'obtenció de fusta. "Mediterrània" mostra en aquest capítol diverses espècies d'arbres mediterranis i els processos de treball al bosc.


L'hivern és l'època de repòs de la vegetació caducifòlia i, per tant, la principal època de treball al bosc, amb plantacions i tales. Les platancions d'arbres poden anar destinades a reforestar un paisatge destruït o poden tenir com a objectiu l'obtenció de fusta. El programa mostra com funciona una plantació de vímet, que, després de ser collit i tractat, serveix per elaborar diversos estris. Les espècies més productives són els arbres de ribera, com els pollancres o els plàtans, però requereixen un sòl fèrtil i molta aigua. Una altra bona espècie és l'eucaliptus. A Àustràlia n'hi ha 600 tipus diferents, entre els quals cal destacar l'eucaliputs carri, de tronc enorme. Les coníferes, com ara pins, cedres o avets, són els arbres més emprats en les repoblacions i plantacions mediterrànies. Després de plantar els arbres, i passats uns quants anys, cal fer-hi una aclarida per eliminar-ne els defectuosos i menys vigorosos i permetre el millor creixement dels arbres respectats. Més endavant, es procedeix a esporgar-los per alliberar-los de branques mortes i millorar la qualitat de la fusta. El programa també mostra diversos processos industrials relacionats amb la fusta, com ara l'obtenció de taulers contraplacats, caixes d'embalatge o paper.

  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1989
  • Any de producció 1989
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa