Inici » Mediterrānia

Cičncies naturalsBosquines aromātiques

Codi a embedir Copiar

Bosquines aromātiques

"Mediterrānia" dedica el capítol a les bosquines mediterrānies, formacions vegetals d'arbustos i matolls llenyosos característics dels paīsos de la conca mediterrānia i d'altres paīsos de clima moderat.


Les herbes aromātiques tenen usos ben diversos. Serveixen per fer colōnies i sabons, perō també per a l'elaboraciķ de begudes espirituoses, resultat de la seva infusiķ, destilˇlaciķ o maceraciķ en alcohol.


A les bosquines mediterrānies s'hi poden trobar plantes en forma de bola, eriįades i amb espines que les protegeixen dels herbívors. L'ensopeguera, per exemple, té una morfologia que la protegeix del vent. La lleteresa, en comptes d'espines, té lātex, una substāncia que no la fa atractiva per al consum dels animals.


Aquestes herbes tenen floracions espectaculars, tant a l'hivern com a l'estiu. Sovint, a les bosquines hi apareixen arbres, com els pins. El pinastre s'explota per obtenir-ne resina, una mescla de gomes i essčncies molt inflamables. En contacte amb l'aire, esdevé un producte sōlid, el galipot. Els grecs afegeixen resina al vi i obtenen la coneguda "retzina".


El xiprer, l'arbre funerari per antonomāsia, també acompanya les herbes de les bosquines. El xiprer es fa servir per fer palissades vegetals, tanques per protegir els cultius.


A Califōrnia i Sud-āfrica també es poden trobar equivalents a la bosquina mediterrānia.


Els vegetals constitueixen la matčria primera de l'āmbit de la perfumeria. Es poden destilˇlar les flors, les fulles, les arrels o els fruits. Grācies al procés de destilˇlaciķ és possible obtenir oli essencial, un producte perfumat molt apreciat.

  • Programa Mediterrānia
  • Idioma Catalā
  • Producciķ TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1989
  • Any de producciķ 1989
  • Durada: 28min.
  • Āmbit Cičncies naturals
  • Ārea Coneixement del medi: natural, Cičncies de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educaciķ Primāria Educaciķ Secundāria Obligatōria

Ārea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programaciķ educativa