Inici » Mediterrània

Ciències socialsCiències naturalsIlles a muntanya

Codi a embedir Copiar

Illes a muntanya

"Mediterrània" dedica el capítol a la vida a les altes muntanyes del món mediterrani. Se n'analitzen les condicions climatològiques i ambientals i se'n descriu la flora i la fauna.


Hi ha moltes menes d'illes, ja sigui al mar, a la ciutat o al capdamunt de les muntanyes. És el cas de les muntanyes mediterrànies, on arriben a penetrar espècies de fulla caduca pròpies dels països nòrdics, com el faig.


A moltes muntanyes mediterrànies, els arbres dominants són les coníferes, com el pi, el cedre o l'avet. També s'hi poden trobar grans extensions d'alzinar.


Els troncs dels arbres tenen una flora líquena diferent depenent de la seva orientació, és a dir, si hi toca el sol o no.


A les muntanyes nevades hi ha espècies pròpies i exclusives, con l'avet de Nebrodi, una varietat pròpia de les muntanyes sicilianes.


L'emblema de l'alta muntanya mediterrània són els coixinets, en especial l'eriçó o coixí de monja, que n'és l'espècie més típica. Pel que fa a la fauna, hi viu el mufló, la cabra salvatge i l'ós bru.


A la Califòrnia mediterrània s'hi poden trobar boscos imponents de sequoies, una espècie gran i longeva. Al Xile mediterrani, les muntanyes s'omplen de cedres australs, faigs australs i coixinets espinosos. A Sud-àfrica hi viuen les mateixes espècies i a les muntanyes de l'Austràlia mediterrània hi ha coníferes, bosquines i espècies com el xiprer australià.


El programa mostra com és la vida a les muntanyes marroquines del Rif i de l'Atles. Allà, la ramaderia predomina sobre l'agricultura. L'home n'aprofita els recursos, com la fusta, que serveix per feines d'artesania. Les pells es porten a la ciutat, on són sotmeses a procesos d'adobatge i tintatge, igual que la llana, que després de ser cardada, es renta i tinta.


Finalment, s'ensenya com funcionaven els pous de glaç. A l'hivern, els camperols apilaven i compactaven capes de neu que esdevenien glaç. Aquest glaç, mig soterrat i cobert de palla, no es fonia durant mesos.


  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1989
  • Any de producció 1989
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa