Inici » Comarques.doc

Ciències socialsCiències naturalsEl Pla d'Urgell

Codi a embedir Copiar

El Pla d'Urgell

"Comarques.doc" mostra, en aquest capítol, les poblacions del Pla d'Urgell, una comarca que va canviar la seva economia i que va experimentar un important creixement gràcies a la construcció del canal d'Urgell.


La comarca del Pla d'Urgell, creada l'any 1987, es coneixia com "el clot del diable". Les terres àrides i el paisatge feréstec que dominaven la comarca, però, van canviar amb la construcció del canal d'Urgell, entre els anys 1861 i 1865.


Tradicionalment agrícola, els extensos camps d'arbres fruiters i de cereals, com també l'explotació ramadera, formen l'estampa típica de la comarca, sense oblidar la importància de la indústria agroalimentària.


La visita a la comarca comença a Barbens, que va ser un important centre de l'orde dels templers. Una mostra n'és el castell, ara seu de l'ajuntament. D'Ivars d'Urgell cal destacar l'església i el grup de masies de la Cendrosa, com ara can Sanç o Montalé. També cal parlar de la tradició de les bitlles o de l'estany d'Ivars.


Linyola va ser vila reial fins al segle XV, amb edificis com el palau dels barons de Linyola. La població del Poal rep el nom de la gran quantitat de pous que hi havia. De Bellvís cal destacar cases com cal Bufalà o cal Borràs, el santuari de la Mare de Déu de les Sogues, de gran devoció popular, o el Zoo Reserva Natural el Corral dels Valls, un refugi de fauna salvatge. A la vila s'hi fa cada any un mercat medieval. Més endavant hi trobem poblacions com Bell-lloc d'Urgell o Sidamon.


Al centre de la comarca hi ha la capital, Mollerussa, seu de l'administració del canal d'Urgell i del Sindicat de Regants, a la Casa Canal de Mollerussa. Són punts d'interès la plaça Major, les esglésies de Sant Isidor i de Sant Jaume, Can Niubò, seu del Consell Comarcal, la Societat Recreativa l'Amistat i el Museu dels Vestits de Paper.


Altres poblacions de la comarca són el Palau d'Anglesola, amb la cooperativa agrícola, obra de Cèsar Martinell; Torregrossa, amb el castell i la capella de Sant Roc; Margalef, i Miralcamp, amb la xemeneia d'oli, el molí amb maquinària antiga i una alzina centenària.


L'itinerari finalitza a Golmés, que té una església aixecada sobre una antiga fortificació àrab; Vilanova de Bellpuig, una antiga vila emmurallada; Castellnou de Seana i Vila-sana, amb un plataner declarat d'interès local.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa