Inici » Mediterrània

Ciències naturalsViure a la sorra

Codi a embedir Copiar

Viure a la sorra

"Mediterrània" mostra, en aquest capítol, els animals i vegetals que viuen a la platja, com també el moviment de les dunes i els esforços per fixar-les quan envaeixen terrenys ocupats per l'home.


El mar fabrica la sorra, formada per roca triturada per les ones i petxines fetes a miques. La platja recull tot el que li porta el mar.


Tot i que la platja es pot considerar com un desert, un franja de sorra desproveïda de vida, la realitat és ben diferent. A la sorra hi ha habitants permanents, com ara insectes, rèptils o ocells.


A la platja hi viuen crustacis com ara la puça de mar, ermitans i mol·luscos. També insectes com l'escarabat, o vertebrats com la serp verda, el llangardaix, el gripau d'esperons o la sargantana. Rere les dunes ponen els ous espècies d'ocell com el corriol, la perdiu de mar, la garsa de mar o el xatrac.


Pel que fa a la vegetació, les plantes que viuen a les dunes han de ser resistents al sol, a la sequera i a la inestabilitat del substrat. A més, han de fer front a la mobilitat de la sorra. La planta més habitual és el borró. Les que tenen flor són molt variades i tenen diferents mecanismes per defensar-se dels animals herbívors, com el làtex o les punxes i espines del panical de platja. Hi destaquen les flors vistoses del lotus, el lliri de mar o el rave marí. Quant al mantell forestal costaner, hi predominen espècies com les savines.


El vent és el responsable de la creació i la mobilitat de les dunes. Les dunes es desplacen rodant sobre si mateixes. Les plantes poden contribuir a fixar-les, però en alguns casos les dunes acaben engolint la vegetació. L'home ha intervingut en diverses ocasions en la seva fixació mitjançant la plantació d'arbres. És el cas de Guardamar, al País Valencià, on l'avanç de les dunes amenaçava les construccions del poble.


La platja s'ha d'enfrontar a diversos problemes generats per l'home: construccions arran de sorra, embassaments que retenen els sediments i fan que no arribin al mar o ports amb espigons i esculleres que frenen els fluxos de sorra al llarg del litoral. En algunes ocasions, la reculada de la platja ha estat tan gran que ha calgut reconstruir-la artificialment amb dragues.


  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1989
  • Any de producció 1989
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa