Inici » Comarques.doc

Educació artísticaCiències socialsEl Gironès

Codi a embedir Copiar

El Gironès

"Comarques.doc" dedica aquest capítol a la comarca del Gironès i, en especial, a la seva capital, Girona. La ciutat té un important patrimoni arquitectònic, com ara la catedral o el call jueu.


La comarca del Gironès és un territori planer, a mig camí entre l'Empordà i la Selva, travessat pel riu Ter. És una comarca tradicionalment agrícola i ramadera, on també s'ha desenvolupat la indústria, com a Sarrià de Ter i a Celrà.


La visita a la comarca s'inicia a Sant Julià de Ramis, amb un santuari romànic del segle XI. De Medinyà cal destacar el castell i l'església dalt d'un turó; de Bordils, l'església gòtica, i de Flaçà, les antigues cases pairals.


El recorregut continua per Sant Martí Vell, amb el santuari dels Àngels, Madremanya, Millars, Canet d'Adri, amb les ruïnes del castell de Rocacorba, i Cervià de Ter, amb el castell dels comtes de Girona.


El riu Onyar travessa la capital de la comarca, Girona, i en ofereix la imatge típica dels ponts i les façanes de colors. Els romans van batejar la ciutat com a Gerunda. Hi trobem la torre Gironella i el carrer de la Força, la principal artèria del call jueu. El call estava format per un laberint de carrers i encara s'hi conserva la sinagoga. L'edifici més emblemàtic de la ciutat és la catedral, amb la seva imponent escalinata i la nau coberta per una gran volta. Al Museu de la Catedral s'exposen el Beatus, del segle X, i el Tapís de la Creació, del XII.


Altres indrets d'interès de la ciutat són la Pia Almoina, el Palau Episcopal, seu del Museu d'Art, el monestir romànic de Sant Pere de Galligants, seu del Museu Arqueològic, els banys àrabs, les termes romàniques, la muralla i l'església de Sant Feliu, amb un grup de sarcòfags dels segles II i IV. També cal destacar-ne la rambla de la Llibertat, el barri gremial, l'edifici de la Fontana d'Or, l'antic convent de Sant Domènec, el Museu del Cinema, amb la col·lecció Tomàs Mallol, el parc de la Devesa i la Farinera Teixidor, obra de Rafael Masó.


Altres poblacions de la comarca són Sant Daniel, amb un monestir femení del segle XI, Quart, famosa per la ceràmica negra, i Palol d'Onyar, amb les restes d'un castell.


El recorregut finalitza a Llambilles, Cassà de la Selva, Llagostera, Sant Martí de Llémena, Llorà, Sant Gregori, Salt i Bescanó.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Història, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa