La frontera
La frontera, com qualsevol divisió territorial, ha anat canviant amb el temps; el que no canvia, però, és la vida al costat de la frontera: terra d'oportunitats, de fugitius, d'amagatalls. És el tema d'aquest capítol d'"Històries de Catalunya".
Els colons de la Marca
Al segle X, l'última ciutat de ponent dominada pels comtes cristians era Manresa. El límit exacte l'establia el riu Cardener, però immediatament després del riu no hi havia encara els sarraïns. Les seves fortificacions eren trenta quilòmetres més lluny. De manera que entre les dues línies, la dels cristians i la dels sarraïns, hi havia una mena de terra de ningú. Aquesta franja de terra s'anomenava la Marca.
La frontera dels Pirineus
El 7 de novembre de 1659, Espanya i França signaven el tractat dels Pirineus, segons el qual Espanya lliurava a França tot el Rosselló, el Vallespir, el Capcir, el Conflent i la meitat de la Cerdanya.
Els carlins i Francesc Savalls
Durant el Sexenni democràtic (1868-1874), Espanya passa per un moment molt crispat entre progressistes i demòcrates, republicans, monàrquics conservadors i carlins. El govern és fruit d'una coalició entre progressistes i demòcrates, i el rei és Amadeu I, de la dinastia italiana dels Savoia. Hi ha una constitució democràtica, sufragi universal, només per als homes, i s'han reconegut molts drets ciutadans. Però els sectors conservadors, especialment els terratinents i l'església, no accepten ni les reformes democràtiques ni aquell rei.
A finals del segle XIX, la frontera amb França esdevé l'escenari de la guerra entre carlins i liberals.
- Programa Històries de Catalunya
- Idioma Català
- Producció TVC, 2005
- Any de producció 2005
- Durada: 33min.
- Àmbit Ciències socials
- Àrea Història, Geografia, Ciències socials
-
Nivell
- Web Programa