Inici » Mediterrània

Ciències socialsPescar ran de costa

Codi a embedir Copiar

Pescar ran de costa

"Mediterrània" dedica el capítol als mètodes tradicionals de pesca costanera, a la pesca submarina i a la pesca d'esponges a Grècia.


El peix pescat arran de costa és molt valorat. Un dels sistemes de pesca que s'hi fa servir més és la canya, normalment el practiquen pescadors aficionats amb l'objectiu de distreure's, ja que la pesca que n'obtenen és modesta.


Vora del mar també es fa servir el volantí, un fil de pescar que porta mitja dotzena d'hams lligats, i les nanses, paranys en què els peixos entren en cerca de l'esquer i d'on no poden sortir.


El palangre és un ormeig de pesca força emprat a la costa catalana. Consisteix en una corda llarga i resistent d'on pengen tot de cordes fines amb un ham a l'extrem. Una altra tècnica de pesca és el tresmall, que fa servir una xarxa calada.


A més de la pesca, arran de costa també es practica la caça esportiva. En aquest cas, els submarinistes pesquen peixos amb arpó i arrenquen corall amb mètodes diversos. El corall es considera un materiol preciós, sobretot en joieria.


A l'illa grega de Kálymnos, la pesca i el comerç de l'esponja és, des de fa temps, una activitat econòmica molt important. Els primers pescadors d'esponges es cabussaven a pulmó lliure. Més endavant, van fer servir els incòmodes vestits de bus i, actualment, l'escafandre autònom.


Un cop pescades, l'esponges s'assequen i es preparen per a la comercailització, es converteixen en blanques i suaus. Hi ha diferents tipus d'esponja i, per tant, també diverses varietats d'ús: neteja, cosmètica, indústria pesant, indústria ceràmica o indústria de la pell. La majoria d'esponges, però, no tenen cap interès comercial.


La pesca de l'esponja es practica en altres punts del Mediterrani, per exemple a Tunísia, on hi ha pescadors que encara es capbussen a pulmó lliure.

  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3, CAIXA DE BARCELONA, 1989
  • Any de producció 1989
  • Durada: 29min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa