Inici » Mediterrània

Ciències naturalsPeix de roca

Codi a embedir Copiar

Peix de roca

En aquest capítol, "Mediterrània" descriu el paisatge i els organismes dels fons marins costaners, com les esponges, els coralls i els peixos de roca.


Al mar, a trenta o quaranta metres de profunditat, gairebé no arriba la llum del sol. El bentos és un món d'algues i animals que viuen a les roques litorals submergides o que hi neden a prop.


Als penya-segats submergits, només algunes algues poden capturar encara l'energia de l'escassa llum que hi arriba, com les halimedes. També hi viuen animals fixats a la roca, com les esponges, els pòlips i les gorgònies, que formen colònies espectaculars.


En aquesta franja submarina també es pot trobar el corall vermell mediterrani, l'estrella de mar o crustacis com l'esclop i la llagosta mediterrània.


Pel que fa als peixos de roca, cal destacar-ne les castanyoletes o estudiants, les donzelles o jodrioles, els cabuts o tres cues, els molls roquers o rogers de roca, les escórpores, els corballs, les morenes, els congres i els neros.


A les coves submarines calcàries hi viuen animals fixos com el corall o les esponges, i animals mòbils, com els galateids i els crancs peluts. A mesura que s'entra dins la cova, hi viuen menys espècies.


Aquestes coves tenen estalactites i estalagmites que es van formar fora de l'aigua. En acabar-se el període glacial, les coves van ser envaïdes pel mar.


El fons del mar amaga també importants restes històriques, com ara els naufragis. El programa mostra com es recuperen els fragments i la càrrega d'una nau romana. La feina dels arqueòlegs submarins serà imprescindible per conèixer les característiques de la nau i el contingut de les àmfores que s'hi han conservat, preservades durant segles pels sediments.


  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1989
  • Any de producció 1989
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa