Inici » Mediterrània

Ciències naturalsLa vida en eixut

Codi a embedir Copiar

La vida en eixut

"Mediterrània" mostra en aquest capítol com algunes espècies vegetals i animals del Mediterrani han adaptat les seves condicions per suportar la falta d'aigua durant l'estiu.


Alguns animals que viuen en àrees de clima mediterrani fan servir tècniques especials per suportar la calor i l'escassetat d'aigua. És el cas dels llangardaixos, que no transpiren per no perdre ni una gota d'aigua del seu cos, o dels cargols, que a l'estiu es reclouen dins la closca i es cobreixen d'un tel que els aïlla.


Pel que fa als vegetals, mostren diversos tipus d'adaptació a la sequera. Un és l'esclerofil·lisme, que és visible a les fulles, dures i fràgils. Els boscos esclerofil·les més típics són els alzinars.


Altres espècies estalvien i acumulen aigua. Són les plantes suculentes, amb un aspecte molsut, com l'atzavara. Els cactus, amb floracions de gran bellesa, protegeixen la seva carn suculenta amb espines.


A l'estiu també hi ha espècies que perden la fulla. Una altra tècnica per superar l'eixut és el terofitisme. Els teròfits són plantetes de vida ultracurta, vegetals menuts que germinen, creixen i floreixen de tardor a primavera. A l'estiu moren, però deixen la llavor per a la temporada següent.


A les garrigues mediterrànies, per exemple, els garrics disposen d'unes arrels principals més gruixudes que el troncs de la planta. D'aquesta manera, els òrgans cercadors d'aigua estan més desenvolupats que la part àeria del vegetal.


L'exuberància de la vegetació depèn de l'aigua de què disposen les plantes. A més de l'aigua, també són importants els nutrients, els aliments d'origen mineral que la planta obté del sòl.


Un estudi de les fulles permet saber quina quantitat de nitrogen, fòsfor i potassi ha aconseguit extreure la planta del sòl. Les plantes esclerofil·les són uns estalviadors de nutrients i uns prudents consumidors d'aigua, per això sobreviuen a l'eixut.


  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1989
  • Any de producció 1989
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa