Inici » Mediterrània

Ciències socialsCiències naturalsEstiu

Codi a embedir Copiar

Estiu

"Mediterrània" repassa, en aquest capítol, les característiques climatològiques de l'estiu als països de clima mediterrani, una època de fructificació per a moltes espècies vegetals.


Les fogueres de Sant Joan celebren l'arribada de l'estiu. Al solstici d'estiu, la inclinació de l'eix de la Terra fa que la radiació solar incideixi perpendicularment i, per tant, més intensament a les latituds mitjanes. El Sol, a l'estiu, puja més sobre l'horitzó.


L'estiu és època de calor i de sega. Minven les pluges i augmenta la temperatura. A les àrees costaneres, però, la marinada fa més suportables les altes temperatures. La temperatura de l'aire puja més sobre la terra que sobre el mar. A partir del migdia, l'aire calent de la terra, que tendeix a pujar, és substituït per l'aire més fred del mar. Aquest fenomen acaba provocant una circulació atmosfèrica local que tempera la situació climàtica.


Tot i que l'estiu és una època eixuta, de tant en tant es produeixen violentes tempestes que poden anar acompanyades de pedra.


La calor estimula la vida a l'aire lliure i el consum de begudes refrescants com ara l'orxata de xufla, una planta introduïda pels àrabs com a farratge.


L'estiu és època de fructificació per a moltes espècies, com el magraner o la figuera. Els mercats s'omplen de melons, síndries, préssecs o albercocs, que poden ser assecats per transformar-se en orellanes.


El pi pinyer dóna els pinyons, una llavor comestible molt apreciada. També és l'època de la collita de l'ametlla, l'avellana o la tàpera, que un cop recol·lectada es marina en salmorra o vinagre.


A l'estiu, les platges mediterrànies s'omplen de turistes. Fins a començaments del segle XX, el litoral mediterrani només interessava a pescadors i mariners com a lloc per treballar-hi. A poc a poc, les platges van anar prenent altres usos i gradualment els banys de mar van esdevenir una activitat generalitzada.

  • Programa Mediterrània
  • Idioma Català
  • Producció TV3 I CAIXA DE BARCELONA, 1989
  • Any de producció 1989
  • Durada: 29min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa