Inici » Dígits

Educació artísticaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsVisions de ciència

Codi a embedir Copiar

Visions de ciència

"Dígits" dedica el capítol a les diverses formes amb què es visualitza la ciència i a la intervenció de la informàtica en aquest procés. Les imatges s'apliquen en la investigació d'àmbits com la química, la genètica, la biologia, la meteorologia o l'astronomia.


Les imatges acompanyen sovint la ciència. Per exemple, un seguit de números es poden traduir en les coordenades d'uns punts i, per tant, en una figura.


Galileo Galilei va dibuixar les imatges que veia amb el telescopi, com ara la Lluna plena de bonys o Júpiter amb els satèl·lits que l'envolten.


Una altra imatge significativa és la de la molècula de benzè, del químic alemany August Kekulé, que va ser l'origen de la química orgànica.


Dos investigadors britànics, James Watson i Francis Crick, van tenir una altra visió important, la del codi genètic, l'ADN, amb l'estructura en forma de doble hèlix.


Avui en dia, els ordinadors són una eina bàsica per visualitzar un fenomen d'una manera entenedora. La tasca de crear imatges a partir de dades, amb l'ajut de l'ordinador, s'anomena visualització científica.


Una de les aplicacions més conegudes és la meteorologia. Aquestes tècniques permeten estudiar els fenòmens potencialment destructius, com les tempestes o els tornados.


La Terra és un dels principals objectes de visualització científica i les dades obtingudes pels centenars de satèl·lits que l'envolten permeten moltes interpretacions.


L'astronomia és una ciència basada en les imatges, per això la informàtica de la visualització és una eina indispensable en aquest camp científic.


La mirada dels científics també es dirigeix al món subatòmic, amb imatges de partícules elementals.


En el camp de la biologia, les imatges ajuden a identificar les proteïnes i, en particular, el comportament dels virus perillosos per a la salut.


D'altra banda, gràcies als càlculs intensius i a la visualització dels resultats en temps real, els metges poden inspeccionar l'interior dels cossos.


  • Programa Dígits
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Lavinia TV - La Productora, Docu.net, 2006
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Química, Tecnologia, Dibuix tècnic, Filosofia, Electrotècnia, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa