Inici » Dígits

TecnologiaCiències naturalsConstants universals

Codi a embedir Copiar

Constants universals

La constant de Planck, la velocitat de la llum i la constant de la gravitació són tres mesures que caracteritzen l'univers. "Dígits" explica les investigacions dutes a terme per obtenir-les.


Quan cau un cos, es posa de manifest la gravetat, és a dir, la força d'atracció que exerceix la massa de la Terra sobre la massa del cos. El científic Isaac Newton va descobrir que aquesta força és la mateixa que provoca el moviment dels planetes i dels astres. La va avaluar amb el que es coneix com la "llei de la gravitació universal". Segons aquesta llei, la gravetat augmenta amb el producte de les masses i disminueix segons la distància que hi ha entre aquestes.


La fórmula conté la constant "G", anomenada "constant de gravitació". Newton no va arribar a quantificar-la, però ho va fer, cent anys més tard, Henry Cavendish. "G" és un número molt petit del qual se sap ben poc.


Un altre fenomen és el de la llum. La llum és l'energia que viatja en forma d'ones electromagnètiques. No hi ha res a l'univers que es mogui més de pressa. El francès Léon Foucault va ser el primer a calcular-la, al segle XIX, amb certa precisió. Més endavant, el nord-americà Albert Michelson en va obtenir un valor més precís.


Albert Einstein va incloure la velocitat de la llum, "c", en la fórmula que relaciona massa i energia.


El foc és un altre fenomen natural comú. L'estudi del foc i, en particular, l'estudi de la combustió d'un cos, va donar lloc a una altra constant significativa. El científic alemany Max Planck va proposar que la radiació evolucionava de manera discontinua, per paquets, per una mena de partícules d'energia que va anomenar "quanta". Cada quàntum suposa una quantitat d'energia, "h", que s'anomena "constant de Planck".


Després es va demostrar que tota radiació electromagnètica, no tan sols d'un cos calent, té lloc en forma de "quanta". Al segle XX, aquesta nova realitat quàntica va revolucionar la física.

  • Programa Dígits
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Lavínia TV - La Productora, Docu.net
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Física, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa