Inici » Dígits

TecnologiaMatemàtiquesProgramar ordinadors

Codi a embedir Copiar

Programar ordinadors

"Dígits" dedica el capítol als programes d'ordinador, és a dir, al conjunt d'instruccions que li indiquen com ha de fer la feina.


Abans del programa d'ordinador hi ha l'algoritme. L'algoritme és un conjunt d'instruccions per fer una cosa, com, per exemple, resoldre un problema o fer un càlcul. Hi ha algoritmes per multiplicar, dividir o extreure arrels que són indispensables per al càlcul manual.


El savi grec Euclides va formular un dels algoritmes més antics que es coneixen, l'algoritme per calcular el màxim comú divisor de dos números. El procediment consisteix a fer una sèrie de divisions encadenades fins que no se'n poden fer més. Funciona per a qualsevol parella de números enters.


El terme algoritme prové del nom del matemàtic àrab Al-Khwarizmi, autor d'una colla de procediments per operar amb números decimals.


L'anglès Charles Babbage, fent servir algoritmes, va projectar la "màquina analítica", la primera calculadora programable. La qüestió va ser investigada, al segle XIX, per Ada Byron, filla del poeta lord Byron. Aquesta científica va estudiar, en particular, la programació de la "màquina analítica". La màquina no es va fer mai realitat, però a Ada Byron se la considera la primera programadora de la història.


Els primers ordinadors de debò, a mitjan segle XX, es programaven amb números. En aquella època, les xinxes es ficaven enmig dels circuits i malmetien el funcionament dels programes. D'aquí prové el terme anglès "bug" (xinxa), que actualment es fa servir per referir-se a l'error d'un programa.


Programar amb números era una tasca molt feixuga, així que de seguida van aparèixer els llenguatges de programació que van permetre fer servir lletres i frases.


Per fer un programa, cal decidir primer l'algoritme. A continuació s'escriu el programa en un determinat llenguatge de programació. Després, el compilador el tradueix a instruccions d'ordinador, a números. Finalment, s'executa i es comprova si funciona.

  • Programa Dígits
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Lavinia TV - La Productora, Docu.net
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tecnologia, Matemàtiques
  • Àrea Tecnologia, Matemàtiques, Electrotècnia, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa