Inici » Dígits

Educació artísticaTecnologiaCiències naturalsMúsica visual

Codi a embedir Copiar

Música visual

Fa temps que s'ha provat d'establir una relació entre la música i la imatge. "Dígits" dedica el capítol als invents que han servit per posar imatges als sons.


Isaac Newton creia que música i imatge eren fenòmens de naturalesa molt similar. Per això, l'espectre de la llum, que ell mateix va descobrir, està representat en set colors, el mateix nombre de notes que hi ha a l'escala musical.


Aquesta relació va inspirar diverses invencions, com el clavicordi ocular, del francès Bertrand Castel. A finals del segle XIX, l'anglès Wallace Remington va construir un orgue de colors i el danès Thomas Wildred va dissenyar el Clavilux, un dels orgues de colors més avançats.


El pintor Vassili Kandinsky va estudiar la relació entre els colors i el sons. En col·laboració amb alguns músics, Kandinsky va dissenyar les imatges que van acompanyar diversos concerts. Cineastes com l'alemany Oskar Fischinger també es van interessar per la qüestió.


Contra el que pensava Newton, el so i la llum són dos fenòmens de naturalesa ben diferent. El so és una vibració de l'aire i cada nota correspon a una determinada freqüència de vibració. La llum visible és una estreta franja de l'espectre electromagnètic i cada color correspon a una determinada freqüència d'aquest espectre. Tot i aquestes diferències, però, el so i la llum es poden quantificar i representar amb números.


Cap a la dècada del 1960, els ordinadors van començar a treballar amb sons i imatges. El nord-americà John Whitney va considerar l'ordinador com un instrument amb què es podria arribar a la síntesi de les arts. L'ordinador permet establir tota mena de correspondències i, per tant, les possibilitats creatives són més àmplies.


El japonès Toshio Iwai ha aconseguit que el piano esdevingui un instrument que produeix, alhora, música i imatges.


  • Programa Dígits
  • Idioma Català
  • Producció TVC; Lavinia TV - La Productora, Docu.net
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Educació artística
  • Àrea Música, Tecnologia, Cultura audiovisual, Tècniques d'expressió graficoplàstica, Física, Història de la música, Electrotècnia, Educació visual i plàstica, Dibuix artístic, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa