Inici » Dígits

TutoriaEducació artísticaTecnologiaAventures virtuals

Codi a embedir Copiar

Aventures virtuals

Els ordinadors, a més de fer de càlculs, són màquines amb les quals es pot interactuar i jugar. "Dígits" dedica el capítol a l'aparició dels primers jocs d'ordinador.


Un dels primer programes per jugar va ser l'anomenat "Guerra espacial". Consistia a disparar a l'enemic i esquivar els seus trets sobre una escenificació molt elemental.


William Crowther, un aficionat a l'espeleologia, va dissenyar un joc diferent. En lloc de disparar i esquivar, es tractava d'experimentar l'aventura de l'exploració d'una cova. El joc, que es deia "Aventura", no era gràfic, sinó purament textual. Per avançar calia resoldre proves, enigmes, trencaclosques, etc. Una altra aventura textual pionera va ser "Zork", joc en què s'havia de descobrir un fabulós tresor.


Mentrestant, els jocs gràfics també continuaven progressant. El "Pong" va ser el primer joc electrònic de consum domèstic. Però el primer èxit multitudinari dels jocs gràfics va ser el "Pacman" o "Comecocos", un clàssic que encara funciona.


A mesura que les capacitats gràfiques dels ordinadors augmentaven, els jocs d'aventura van anar substituint els textos per imatges. "Casa misteriosa", un joc que consistia a descobrir un assassí, va ser un dels primers en què es va fer això.


Altres jocs destacats van ser "La recerca del rei", "La mansió maníaca" o "Myst", el més famós de tots. Els germans Miller, els autors de "Myst", van declarar que estava inspirat en la novel·la "L'illa misteriosa", de Jules Verne. En aquest sentit, és el primer intent d'acostar joc per ordinador i literatura.


Pel que fa als gèneres, hi ha jocs d'aventura i exploració, d'una banda, i d'acció i violència, de l'altra. Un de molt famós en aquest sentit és "Tomb Raider" i, especialment, la seva protagonista, Lara Croft.

  • Programa Dígits
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Lavinia TV - La Productora, Docu.net, 2006
  • Any de producció 2006
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Educació artística
  • Àrea Educació artística: visual i plàstica, Cultura audiovisual, Educació per al desenvolupament personal, Dibuix artístic, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa