Inici » Dígits

Educació artísticaCiències socialsTecnologiaVisions del passat

Codi a embedir Copiar

Visions del passat

La majoria de treballs de reconstrucció visual tenen un propòsit educatiu i divulgador. "Dígits" explica, en aquest capítol, les diferents maneres de mostrar de manera digital el patrimoni del passat.


La infografia permet recrear visualment els indrets, els monuments i els objectes de l'antiguitat. N'és una mostra la recreació digital de la tomba de Tutankamon, el far d'Alexandria, una de les set meravelles del món,

o els marbres del Partenó, a Atenes.


El procés de recreació comença amb un model, és a dir, amb una descripció numèrica a partir de la qual l'ordinador crea les imatges. En definitiva, s'intenta reconstruir l'objecte tal com era.


Hi ha casos en què l'objecte existeix però ha perdut propietats, com per exemple el color. La reconstrucció digital permet recuperar-lo, com en el cas de les escultures japoneses de Nara, del segle VIII.


De vegades no es tracta de reconstruir, sinó de preservar un objecte valuós, com per exemple el "David", de Miquel Àngel. En previsió que aquesta obra mestra es pugui malmetre, se'n va obtenir un model molt precís. Aquest "David" digital consistia en un entramat de milers de milions de polígons. Per escanejar un objecte gran es fan servir tècniques basades en el làser. Es projecta un raig làser sobre l'objecte i el temps que tarda a rebotar en permet calcular les dimensions.


També hi ha tècniques fotogràfiques que permeten mesurar el color i la textura d'un objecte. Se'n fan diverses instantànies amb el mateix punt de mira, però canviant la il·luminació. Després s'han de fer una sèrie de càlculs.


El programa mostra reconstruccions de la Barcelona del segle XVIII, del jaciment ibèric dels Vilars, a les Garrigues, i del castell medieval de Laval, a França.


A internet es poden trobar diferents llocs on visionar indrets històrics, com un temple del segle XII de Phimai, a Tailàndia, o Stonehenge, al sud d'Anglaterra.

  • Programa Dígits
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Lavinia TV - La Productora, Docu.net, 2006
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tecnologia, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Cultura audiovisual, Història, Ciències socials, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa